Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία

Κυριακή 11 Αυγ 2013, 06:01 |

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη. Οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι η Μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που χρειάζεται συνέπεια, φροντίδα, μεράκι, και θέληση για μάθηση, αφού οι βασικοί κανόνες διατήρησης και ανάπτυξης ενός σμήνους μελισσών, δεν τους είναι ακόμη γνωστοί.

Τρεις είναι οι σοβαρότερες αιτίες απώλειας των μελισσών μας. Η πείνα, η υγρασία και οι κακοί χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Τροφή: Οι ελάχιστες ποσότητες και όχι αρκετές τροφές μέσα στην κυψέλη είναι από τα σοβαρότερα λάθη. Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν ποτέ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που ακριβώς χρειάζονται. 

Γύρη: Η σημασία της ποσότητας γύρης σε μια κυψέλη υποτιμάται συχνά. Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Ηλικία βασίλισσας: Οι παλαιές βασίλισσες, πέρα των δυο ετών, μπορούν κάνουν ένα μελίσσι αδύνατο και μη παραγωγικό, και να το οδηγήσουν στην εξαφάνιση του το φθινόπωρο, το χειμώνα, ή νωρίς την άνοιξη.

Μέθοδος: Η επιλογή κάποιας περίπλοκης μεθόδου, με τις βασίλισσες, πατώματα, κηρήθρες, εμφύτευση προνυμφών. Παρόλο που η βασίλισσα μας είναι αποδεδειγμένα πολύ καλή, τις περισσότερες φορές μια παράλειψη, σε μια φάση εργασίας, μπορεί να αποβεί αρνητική και να καταστρέψει ολόκληρη τη διαδικασία.

Τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τοποθετούνται τυχαία ανάμεσα στον γόνο ή ανάμεσα στα μέλια, αυτό επίσης είναι από τα λάθη που κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι. 

Τοποθεσία βασίλισσας: Ο μελισσοκόμος κάνει μεγάλο λάθος αν αφήνει την βασίλισσα να γεννά στον όροφο και όχι στην γονοφωλιά.

Παλιές κηρήθρες: Μην αφήνετε με παλαιές κηρήθρες και χωρίς τρόφιμα τις παραφυάδες που κάνετε. Προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες. Είναι λανθασμένο να περιμένετε ότι η νέα βασίλισσα θα σας κάνει καλό μελίσσι σε παλαιές κηρήθρες. Σίγουρα θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον ασθένειες που θα ταλαιπωρήσουν και το μελίσσι και τον μελισσοκόμο με την προσπάθεια εξυγίανσης του.

Η διατήρηση μιας αδύνατης αποικίας είναι αντιοικονομική και οι δαπάνες είναι περισσότερες από το κέρδος που θα μας αποφέρει. Προσοχή όμως, τα σμήνη με νέες βασίλισσες δεν θεωρούνται αδύνατα.

Η κακής κατασκευής κηρήθρα είναι κοινό λάθος στην μελισσοκομία. Τέτοιες κηρήθρες είναι αυτές που έχουν πολλά κηφηνοκέλια, στραβά κτισμένες, κλπ.  Τέτοιες κηρήθρες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να αναπτυχθεί γρήγορα, όπως σε μια καλοκτισμένη κηρήθρα. Τα λάθη με τις προσθήκες τέτοιων πλαισίων είναι συνηθισμένα.

Τυχαία τοποθέτηση φύλλων κεριού: Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι τοποθετούν τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τυχαία ανάμεσα στον γόνο, ή ανάμεσα στα μέλια. Αυτά τα φύλλα κεριού πολλές φορές παίζουν τον ρόλο διαχωριστικού όπου δεν μπορούν να τα περάσουν οι βασίλισσες. Έτσι, μειώνουν τη γέννα τους λόγω έλλειψης χώρου, ή σμηνουργούν ακόμη και με 5 ή 6 πλαίσια γόνου.

Στιγμή τοποθέτησης φύλλων κεριού: Η τοποθέτηση φύλλων κεριού για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση, ο καιρός είναι κρύος ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα δημιουργήσει κακοκτισμένη κηρήθρα.

Ο ανεπαρκής αριθμός πατωμάτων είναι επίσης ένα συχνό λάθος. Τα μεγάλα μελίσσια φρενάρονται από την μεγάλη παραγωγή μελιού που έτσι μειώνει άμεσα το πιθανό εισόδημα του μελισσοκόμου.

Αντιβαρροϊκή θεραπεία: Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά. Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.

Παλαιές κυψέλες: Οι υπερβολικά παλαιές και πολύ μεταχειρισμένες  κυψέλες εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων διαφόρων ασθενειών σε νέα σμήνη που θα τοποθετούν μέσα για να αναπτυχθούν.

Η κακή επιλογή θέσης για ένα μελισσοκομείο είναι σημαντικό εμπόδιο για πετυχημένη μελισσοκομία 

Τοποθεσία: Ο δυνατός και συνεχής αέρας, η υγρασία και λιγοστό φως του ηλίου στην τοποθεσία, ή όπου οι μέλισσες συνήθως ενοχλούνται: μεγάλα εργοστάσια που εκλύουν χημικά (έστω και σε μικρή ποσότητα) ή όταν δεν υπάρχει πλούσια νεκταροέκκριση εκεί κοντά.

Βιαστική/συχνή επιθεώρηση: Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή. Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται ανάμεσα στις κηρήθρες.

Εφεδρικά σμήνη: Μπορεί επίσης να θεωρηθεί λάθος εάν ένας μελισσοκόμος δεν έχει κάποια εφεδρικά σμήνη, που θα μπορούσε να του ήταν χρήσιμα από πολλές απόψεις.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Μαι 2006 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:44

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.
7. Φυλές μελισσών
Ο διαχωρισμός των φυλών των μελισσών έχει γίνει με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (βιομετρικούς μεθόδους διαχωρισμού των φυλών) αλλά και από τα μακροσκοπικά γνωρίσματά τους. Το είδος Apis mellifica έχει εξαπλωθεί στο μισό της γης.

Σχόλια