Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

7. Φυλές μελισσών

Δευτέρα 6 Οκτ 2014, 09:49 |


Apis mellifera macedonica σε άνθος κατιφέ (Tagetes erecta)

Ο διαχωρισμός των φυλών των μελισσών έχει γίνει με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (βιομετρικούς μεθόδους διαχωρισμού των φυλών) αλλά και από τα μακροσκοπικά γνωρίσματά τους. Το είδος Apis mellifica έχει εξαπλωθεί στο μισό της γης.

Γεωγραφικά στην Ελλάδα έχουμε τις παρακάτω φυλές:

Macedonica
Βρίσκεται στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Ευρωπαϊκή Τουρκία, Νότια Βουλγαρία και φτάνει μέχρι την Οδησσό. Είναι ήσυχη και ήρεμη, προσανατολίζεται εύκολα, προπολίζει, συλλέγει εύκολα και σε σχετικά μακρινές αποστάσεις, ξεχειμωνιάζει με μέτρια σε πληθυσμό μελίσσια, έχει τάση για σμηνουργία και δεν λεηλατεί. Έχει κοντό και πυκνό τρίχωμα και η προβοσκίδα της είναι λεπτή και σχετικά μακριά (έως 6,7 χιλιοστά).

Carnika
Συναντάται στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Ήπειρο, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, βόρεια Βουλγαρία και στις παραδουνάβιες χώρες.

Είναι πάρα πολύ ήσυχη, προσανατολίζεται εύκολα, ξεχειμωνιάζει με μέτρια σε πληθυσμό μελίσσια, αναπτύσσεται γρήγορα την άνοιξη, έχει τάση για σμηνουργία και δε λεηλατεί.

Έχει χρώμα σταχτί (γκρίζο) και σκούρο. Η προβοσκίδα της είναι λεπτή και μακριά (6,4 έως 6,8 χιλιοστά). Εάν τροφοδοτηθεί με γύρη το καλοκαίρι διατηρεί δυνατά τα μελίσσια. Το φθινόπωρο ο πληθυσμός της κυψέλης της μειώνεται εύκολα. Μαζεύει πολύ λίγη πρόπολη. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες γόνου. Αξιοποιεί τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες.


Συλλέκτρια σε άνθος αμυγδαλιάς (Prunus dulcis)
Cecropia
Θεωρείται η αρχαιότερη μέλισσα στον ελληνικό χώρο και συναντάται στη Στερεά Ελλάδα, βόρεια Πελοπόννησο και στα νησιά του Σαρωνικού. Είναι ήπια μέλισσα, ξεχειμωνιάζει με μέτριους πληθυσμούς, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αξιοποιεί τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες, σμηνουργεί εύκολα, δε λεηλατεί, δε προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες του γόνου και έχει πολύ καλή ικανότητα προσανατολισμού. Είναι λεπτή με σκούρο σώμα, πυκνό τρίχωμα και με προβοσκίδα που φτάνει τα 6,8 χιλιοστά.

Adamii
Είναι η μέλισσα της Κρήτης. Ανακαλύφτηκε το 1975 και δόθηκε το όνομά της προς τιμή του καλόγερου, ερευνητή μελισσοκόμου αδελφού Άνταμς. Είναι πάρα πολύ επιθετική με μεγάλη συλλεκτική ικανότητα, σμηνουργεί και λεηλατεί εύκολα. Έχει άριστη ικανότητα προσανατολισμού. Παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη την άνοιξη. Έχει κοντό τρίχωμα και σχετικά μακριά προβοσκίδα (έως 6,6 χιλιοστά).

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εκλείπει η καθαρότητα των φυλών διότι από τους κατά τόπους μελισσοκόμους μεταφέρονται ανεξέλεγκτα βασίλισσες άλλων φυλών (Ligustica, κ.α.) Αυτό είναι εμφανές στα Δωδεκάνησα όπου η εκεί φυλή μελισσών παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά των όμορων φυλών Andamii, Cypria και Anatoliaca.


Συλλέκτρια σε άνθος του φυτού Νιτζέλα (Nigella damascena)
Οι γνωστότερες φυλές μελισσών στο κόσμο είναι οι παρακάτω:

Augustofhsca (Πολωνία)

Caucasica (Ρωσία κλπ)

Carnika (Καρνιόλικη)

Ligustica (Ιταλική)

Adamii (Κρητική)

Cecropia (Στερεοελλαδίτικη)

Anatoliaca (Τούρκικη)

Cypria (Κύπρου)

Macedonica (Μακεδονία)

Capensis (Νοτιοαφρικανική Ένωση)

Syriaca (Συρίας)

Florea (Μέλισσα Νάνος)

Dorsata (Γιγάντια)

Meliponini (Αυτές που δεν έχουν κεντρί, Trigona, Melipona)

Cerana (Ασιατική)

Monticola (Ζούγκλα, Κιλιμάντζαρο)

Backfast  (Αγγλία, Μοναχός Άνταμς)

Serana (Ινδία, indica)

Laboriosa (Nepal, Γιγαντόσωμη συγγενής της Dorsata)

Andreniformis (Ν.Α. Ασία, νάνα , συγγενής της Florea)

Koschevnikov (Συγγενή είδη της Α. Cerana)

Vechti (Β.Α. πλευρά της νήσου Βόρνεο)

Sabula (Ευρίσκεται στην Σικελία)

Intermissa (Λιβύη)

Scutellata (Νότια Αφρική)

Binghami (Γιγάντια)

Breviligula (Γιγάντια)

Adreniformis (Νάνος)

Adansonii (Αφρικάνικη, Νοτίου Ημισφαιρίου μέλισσα)

Iberica (Ισπανία και Πορτογαλία)

Lamarckii (Αιγύπτου, παλαιά ονομασία: Fasciata)

Sachariensis (Σαχάρας)

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:45

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.

Σχόλια