Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Φυτά

Μουσμουλιά

Σάββατο 30 Νοε 2013, 16:20 |


Apis mellifera macedonica σε άνθη μουσμουλιάς(Eriobotrya japonica)

Εριοβοτρύα η ιαπωνική(Eriobotrya japonica η επιστημονική της ονομασία). Είναι αειθαλές δέντρο, ιθαγενές της Κίνας και της Ιαπωνίας. Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το ύψος της ξεπερνά τα έξι μέτρα, τα φύλλα της είναι δερματώδη, σκληρά σε σκούρο πράσινο χρώμα, το κάτω μέρος τους είναι χρώματος μπεζ και είναι καλυμμένα με ένα ελαφρό χνούδι.

Η ανθοφορία της μουσμουλιάς διαρκεί από μέσα Νοέμβρη έως και τέλος Δεκεμβρίου ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και μέχρι να χτυπήσει η παγωνιά τα άνθη της, τότε αναστέλλεται η νεκταροέκκριση και η γυρεοδοσία. Τα άνθη ευρίσκονται στις άκριες και κορυφές των κλαδιών και σχηματίζουν ταξιανθίες με πολύ πυκνό χνούδι.

Η μουσμουλιά είναι ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό φυτό γιατί την εποχή που ανθίζει υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθοφοριών, έτσι η φρέσκια γύρη και το νέκταρ που μπαίνουν στις κυψέλες είναι ευλογία.
Η μουσμουλιά είναι ανθεκτικό φυτό στην ζέστη όσο και στο κρύο, αντέχει μέχρι τους - 12 βαθμούς
Τα άνθη έχουν χρώμα λευκοκίτρινο με πέντε πέταλα είναι ερμαφρόδιτα αλλά γονιμοποιούνται με μέλισσες και άλλα έντομα, έχουν πολύ ευχάριστη μυρωδιά, θυμίζει πικραμύγδαλο. 


Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθη μουσμουλιάς
Είναι εύκολο φυτό και αναπτύσσεται γρήγορα, πολλαπλασιάζεται με σπόρους, οι καρποί είναι καλό να φυτευτούν αμέσως μόλις βγουν από το φρούτο γιατί όσο αργούν να φυτευτούν χάνουν την βλαστική τους ικανότητα, η καρποφορία του αρχίζει από τον πέμπτο με έκτο χρόνο.

Τα φρούτα της μουσμουλιάς τα μούσμουλα, είναι από τα πρώτα φρούτα εποχής που ωριμάζουν, διάρκεια ωρίμανσης Απρίλιο μέχρι Μάιο, έχουν χρώμα κίτρινο είναι πολύ ζουμερά και περιέχουν τρεις με τέσσερις μεγάλους σπόρους.

Η μουσμουλιά είναι ανθεκτικό φυτό στην ζέστη όσο και στο κρύο, αντέχει μέχρι τους -12 βαθμούς, έρχεται σε πλήρη παραγωγή μετά τον δέκατο χρόνο και η διάρκεια παραγωγής του ξεπερνά τα σαράντα χρόνια.

Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 22/11/2016, 15:21

Διαβάστε ακόμη:

Αγριοσουσαμιά ή Αγριοβαμβακιά
Ηλιοτρόπιο ή αγριοσουσαμιά ή αγριοβαμβακιά, ηλιοτρόπιο, ασπράκι και με άλλα ονόματα το συναντάμε σε ολόκληρο τον γεωγραφικό...
Φαρμακιά ή διαβολόχορτο
Άλλες ονομασίες αυτού του φυτού είναι: μήλο του διαβόλου, διαβολοζιζάνιο, σάλπιγγα του διαβόλου, στραμόνιο, ντατούρα και άλλα. Φύεται σε όλη την γη εκτός από τις αρκτικές περιοχές, Στην Ελλάδα το συναντάμε...
Καλαμπόκι
Ο αραβόσιτος, το γνωστό μας καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό που πατρίδα του θεωρείται η Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα το Μεξικό. Έξω από την Αμερικανική ήπειρο, διαδόθηκε πρώτα στην Ευρώπη και...
Κουμαριά
Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα που κάνει άριστη ...
Φθινοπωρινό ρείκι
Η σουσούρα ή Έρικα είναι αυτοφυές φυτό και γίνεται μικρός θάμνος. Είναι φυτό ικανό να καλύψει ολόκληρες πλαγιές αλλά και μεγάλες εκτάσεις. Πότε το βρίσκουμε μόνο του και πότε μαζί με κουμαριές...
Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο είναι άριστο χειμωνιάτικο μελισσοκομικό φυτό πολύ ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Την ίδια ανθεκτικότητα παρουσιάζει και η ανθοφορία του, δεν επηρεάζεται εύκολα από δυνατούς ανέμους ή χαμηλές θερμοκρασίες...

Σχόλια