Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Αγριογεράνι

Παρασκευή 6 Μαΐ 2016, 14:35 |


Συλλέκτρια σε άνθη Αγριογερανιού (Geranium molle)

Φυτό ενός γένους με 430 είδη, της πολύ μεγάλης οικογένειας Γερανίδαι (Geraniaceae) απαριθμεί περί τα 840 είδη σε όλη την γη, που χωρίζονται σε 10 γένη.


Geranium robertianum
Η Σύγχρονη Βοτανική, ξεχώρισε στην οικογένεια τα τρία σημαντικότερα γένη, Γεράνι(Geranium) με 430 είδη, Πελαργόνι (Pelargonium) με 280 είδη και Ερωδιός (Erodium) με 80 είδη, σαν τα είδη με την μεγαλύτερη ποσότητα φυτών.

Τα περισσότερα από όλα αυτά τα είδη της Οικογένειας Γερανίδαι ευρίσκονται σε ζεστές, εύκρατες και κάποια σε τροπικές περιοχές.

Όλα τα είδη στην Ελλάδα είναι πόα και σπάνια ξεπερνούν τα ύψος των σαράντα εκατοστών. Τα γνωρίζουμε σαν διάφορα είδη της οικογένειας geraniaceae. Η ρίζα είναι ελληνική και προέρχεται από την λέξη γερανός, το αποδημητικό πουλί. Η οικογένεια των φυτών ονομάστηκε έτσι λόγω του ραμφοειδούς σχήματος των καρπών που παράγουν τα είδη της. Αργότερα εντάχθηκε στην οικογένεια και ένα άλλο είδος το erodium, (το πουλί με το χαρακτηριστικό μακρύ και λεπτό ράμφος). Ανάλογα με την εποχή συναντάμε και κάποιο διαφορετικό είδος των geraniaceae.

Στην χώρα μας κατεγράφησαν τα παρακάτω επτά είδη (φωτογράφισα μέλισσες να τα επισκέπτονται κάθε φορά που ανθίζουν για συλλογή γύρης και νέκταρος).

Τον Νοέμβριο φυτρώνει το erodium circuratum, τα τρυφερά φύλλα και κοτσάνια του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα

Τον Φεβρουάριο βγαίνει το erodium malacoides (από την ελληνική λέξη μαλακό).


Συλλέκτρια σε άνθη Άγριου γερανιού (Geranium molle)
Τέσσερα είναι τα είδη που φυτρώνουν τον Μάρτιο:

Το geranium molle (η λατινική λέξη molle σημαίνει απαλό και αναφέρεται στις μαλακές τριχίτσες που υπάρχουν στο φυτό.

Το geranium agaule, γνωστό επίσης και σαν μοσχολάχανο, το agaule προέρχεται από το λατινικό caulis, που σημαίνει χωρίς κοτσάνι.

Το geranium dissectum η λατινική λέξη dissectum αναφέρεται στις βαθιές χαραγματιές στα φύλλα του.

Το erodium ciconium, το λατινικό ciconium προέρχεται από την λέξη ciconi που σημαίνει πελαργός.

Τέλος, από τον Μάρτιο μέχρι τέλος Αυγούστου κάνει την εμφάνιση του το geranium robertianum, σε όλη την βόρεια Μεσόγειο μέχρι το μέσον της Ευρώπης. Αν τρίψεις τα φύλλα τους, αναδίδουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Στα παλαιά χρόνια το συνέδεαν με την μαγεία, ενώ στην λαϊκή Ιατρική το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν φλεγμονές του δέρματος και ερεθισμούς στο στόμα.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Φυτά βοηθητικής ανθοφορίας, με μελισσοκομικό ενδιαφέρον στην χώρα μας, διότι ανθίζουν σε κρίσιμες εποχές που δεν υπάρχουν πολλά άνθη στην χορτονομή των μελισσών. Βοηθούν σε σημαντικό βαθμό τα μελίσσια μας. Έτσι, τα επισκέπτονται και συλλέγουν φρέσκια γύρη για την συντήρηση και ανάπτυξη του γόνου των. Επίσης μετά από βραδινή βροχή και ηλιοφάνεια την επομένη, δίνουν και καλή ποσότητα νέκταρος.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:04

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια