Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Τσιντόνια

Τρίτη 28 Ιαν 2014, 00:16 |


Συλλέκτρια σε άνθος Τσιντόνιας (Chaenomeles japonica speciosa)

Είναι ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό φυτό που το κατατάσσουμε στις βοηθητικές ανθοφορίες.

Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες (ανθήρες). Στην χώρα μας την λέμε και ανθοκυδωνιά, η Ιαπωνική κυδωνιά, ή χαμοκυδωνιά. Ήρθε σαν καλλωπιστικό φυτό πριν μισό αιώνα και η πρώιμη όμορφη ανθοφορία της κατέκτησε πάρκα, αυλές και κήπους. Κατάγεται από το Θιβέτ, την Κορέα και την Κίνα. Τον 16ο αιώνα εισήχθη στην Ιαπωνία, από την οποία πήρε και το όνομα. Η επιστημονική της ονομασία είναι Chaenomeles japonica speciosa.

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στα κρύα και στον παγετό, αυτό την κάνει ιδανική για την καλλιέργεια της, τόσο στα πεδινά και ζεστά μέρη της χώρας μας αλλά και τόπους με υψόμετρο τα 1200 μέτρα. Προτιμά μεσημβρινές και ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 

Ανθίζει τέλος Ιανουαρίου με μεγάλη διάρκεια άνθησης. Ανθίζει πριν ακόμη βγάλει φύλλα τα οποία μάλιστα αρχίζουν να βγαίνουν με την πτώση των ανθών του. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, το γένος περιλαμβάνει τα παρακάτω τρία είδη.

Chaenomeles cathayensis

Chaenomeles Japonica

Chaenomeles speciosa


Άνθος Τσιντόνιας (Chaenomeles japonica speciosa)
Οι καρποί της που ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη η οποία χρησιμοποιείται στην Παρασκευή ζελέδων αλλά και μαρμελάδων. Είναι στυφοί (αιμοστατικοί) γι'αυτό δεν είναι καλό να τρώγονται ωμοί.

Οι μέλισσες είναι όλη την ημέρα μέσα στα άνθη της για συλλογή γύρης και μικρές ποσότητες νέκταρος.

Για την εποχή που ανθίζει, μας κάνει να την θέλουμε δίπλα στο μελισσοκομείο μας μαζί με τα άλλα χειμωνιάτικα φυτά βοηθητικής ανθοφορίας, όπως είναι η Ανεμώνη, το δενδρολίβανο και η κρανιά.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:24

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.
Καψέλλα
Είναι ετήσιο φυτό και φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε χέρσα χωράφια, κήπους, δρόμους, αναχώματα, κλπ. Φτάνει το μισό μέτρο ύψος. Ανθίζει ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο και ...

Σχόλια