Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Φτελιά

Παρασκευή 24 Ιαν 2014, 15:09 |


Συλλέκτρια γύρης σε ταξιανθία φτελιάς (Ulmus minor). Είναι ορατοί οι κόκκοι γύρης που πέφτουν κατά την προσέγγιση της μέλισσας

Η Νύμφη Πτελέα (Φτελιά) ήταν μια από τις οκτώ Αμαδρυάδες, νύμφες του δάσους, κόρες του Οξύλου. Πρώτη αναφορά στην βιβλιογραφία για τις φτελιές εμφανίζεται στην Ιλιάδα. Όταν ο πατέρας της Ανδρομάχης σκοτώνεται από τον Αχιλλέα, οι Ορεστιάδες Νύμφες φύτεψαν πολλά δένδρα φτελιάς γύρο από τον τάφο του.

Επίσης Νύμφες φύτεψαν φτελιές, λέγεται πως αυτές γίνανε οι ψηλότερες στον τότε γνωστό κόσμο, στον τάφο του πρώτου Έλληνα που έπεσε στην Τροία, τον Πρωτεσίλαο βασιλιά του Πτελεού, πόλη που πήρε το όνομα της απο τους πολλούς πτελεούς (φτελιές) που είχε η περιοχή.
Όταν ο ποταμός Σκάμανδρος ή Ξάνθος που ρέει δίπλα από την Τροία, βλέπει τόσα πολλά πτώματα Τρώων στα νερά του, οργισμένος ξεχειλίζει και απειλεί να πνίξει τον Αχιλλέα, ο οποίος πιάνεται από ένα κλαδί μιας μεγάλης Φτελιάς και σώζεται.
Με ηλιοφάνεια και νηνεμία οι ταξιανθίες της φτελιάς δίνουν μεγάλες ποσότητες ανοιχτόχρωμης κρεμ γύρης
Ακόμη και στην σύγχρονη ιστορία μας, η φτελιά έχει την τιμητικής της, μετά την Επανάσταση του 1821, το 1832 νέοι φέρανε φτελιές από το Μεσολόγγι και τις φύτεψαν στον Εθνικό κήπο και στην Αθήνα, εις μνήμη του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.

Σώζεται το αρχαιότερο δένδρο φτελιάς στην Θεσσαλονίκη, η φτελιά της 25ης Μαρτίου, που ευρίσκεται στην αρχή της οδού 25η Μαρτίου, φυτεύτηκε εκεί για να θυμίζει την ημερομηνία της αρχής της Ελληνικής Επανάστασης.


Συλλέκτριες γύρης σε άνθος Φτελιάς (Ulmus minor)
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, ευρίσκονται σε ταξιανθίες των 8 - 20 άνθςων.
Το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Το επιστημονικό όνομα του πιο κοινού φτελιά που έχουμε στην χώρα μας είναι Ulmus minor. Οι φτελιές τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν όχι μόνον από την υλοτόμηση τους, αλλά και από μια ασθένεια που μεταφέρθηκε από ένα είδος σκαθαριού, τρυπάει την φλούδα και εισερχόμενο στον κορμό του δένδρου το αρρωσταίνει.

Παρουσιάζει μελισσοκομικό ενδιαφέρον από την πλευρά της συλλογής γύρης διότι η περίοδος άνθησης του είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των μελισσιών. Ανθίζει τον Φεβρουάριο και η περίοδο άνθισης κρατά 12-15 ημέρες. Η βροχή αναστέλλει τις επισκέψεις των μελισσών αλλά ξεπλένει και την υπάρχουσα γύρη από τους στήμονες της φτελιάς.


Χωρίς πέταλα είναι το άνθος της Φτελιάς (Ulmus minor) φαίνονται οι γυρεοδότες ανθήρες
Με ηλιοφάνεια και νηνεμία οι ταξιανθίες της φτελιάς δίνουν μεγάλες ποσότητες ανοιχτόχρωμης κρεμ γύρης. Οι κόκκοι γύρης είναι πολλοί μικροί και φεύγουν εύκολα από τους ανθήρες. Έτσι πολλές μέλισσες αλλάζουν χρώμα διότι κατά την στιγμή της προσέγγισης στην ταξιανθία άθελά τους τινάζουν τους στήμονες, η γύρη τινάσσεται και κολλάει στα τριχίδια που καλύπτουν το σώμα τους. Σιγά σιγά γεμίζουν από την κρεμ γύρη της φτελιάς. Όταν η γύρη γίνεται εμπόδιο στο πέταγμα, θα πιαστούν με τα μπροστινά πόδια από κάποιο κλαδάκι και θα καθαρίσουν μέρος του σώματός τους, τα φτερά και τα μάτια τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 13:24

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.
Καψέλλα
Είναι ετήσιο φυτό και φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε χέρσα χωράφια, κήπους, δρόμους, αναχώματα, κλπ. Φτάνει το μισό μέτρο ύψος. Ανθίζει ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο και ...

Σχόλια