Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Βερονίκη

Τετάρτη 12 Φεβ 2014, 12:45 |


Συλλέκτρια σε άνθη Βερόνικας (Veronica persica)

Η οικογένεια της απαριθμεί περίπου 300 διαφορετικά είδη, 32 από αυτά είναι στην χώρα μας και είναι όλα τους σχεδόν μελισσοκομικά φυτά. Πολλά από αυτά καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά φυτά, και κάποια άλλα τρώγονται σαν σαλατικά.

Η Βερονίκη ή περσική είναι πόα. Η επιστημονική ονομασία του φυτού αυτού είναι Veronica persica. Στην χώρα μας το βρίσκουμε και με τις ονομασίες μπάμπαλι, ταρακόχορτο, χιλιομάνα και άλλες κατά τόπους ονομασίες.

Τα άνθη του φυτού είναι μικρά χρώματος μπλε, μοβ ή ιώδεις. Έχουν 4 πέταλα και σέπαλα όπως και δύο ανθήρες που δίνουν γύρη.
Στην παραδοσιακή ιατρική, η Βερονίκη ενδείκνυται για τον πόνο των ματιών
Οι βλαστοί της Βερονίκης φθάνουν τους τριάντα πόντους, έρπουν και όπου βρουν στήριγμα ανασηκώνονται προς τον ήλιο. Σε μέρη όπου υπάρχει υγρασία η Βερονίκη αναπτύσσεται γρήγορα και γίνεται πολύ πυκνή, δημιουργώντας εδαφοκάλυψη. 


Συλλέκτρια νέκταρος σε άνθη Βερόνικας (Veronica persica)
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια, ερείσματα αγροτικών οδών και γενικά είναι ευρέως αναπτυγμένο φυτό, σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Οι μέλισσες την επισκέπτονται καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας και παίρνουν γύρη σε χρώμα κρεμ. Όταν είναι ποτισμένη από βροχές δίνει και καλά ποσοστά νέκταρος.

Θεωρώ πως είναι σημαντικό μελισσοκομικό φυτό βοηθητικής ανθοφορίας για τις αρχές της άνοιξης, βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσιών και δεν θα πρέπει να το καταστρέφουμε όταν ευρίσκεται μακριά από γεωργικής εκμετάλλευσης χώρο.

Στην παραδοσιακή ιατρική η Βερονίκη ενδείκνυται για τον πόνο των ματιών, βοηθά την όραση και το αφέψημα της είναι μυοχαλαρωτικό.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:41

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.
Καψέλλα
Είναι ετήσιο φυτό και φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε χέρσα χωράφια, κήπους, δρόμους, αναχώματα, κλπ. Φτάνει το μισό μέτρο ύψος. Ανθίζει ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο και ...

Σχόλια