Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα

Κυριακή 11 Αυγ 2013, 05:02 |

Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες. Αφού αγοράσει δυο τρεις κυψέλες, θα πρέπει να έχει κατά νου μερικά πράγματα και να τα τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του. Ερευνήστε πολύ καλά κάθε πτυχή αυτής της ενασχόλησης πριν αποφασίστε να ασχοληθείτε με αυτό. 

Σίγουρα, αν γνωρίσετε την μέλισσα από κοντά και ξεπεράσετε τον φόβο των τσιμπημάτων, θα σας κυριεύσει ο πυρετός της μέλισσας που λένε οι Ευρωπαίοι. Εμείς στην Ελλάδα το λέμε ο έρωτας της μέλισσας. Είναι ένα συναίσθημα που, όποιος το γνωρίζει, πολύ δύσκολα το ξεχνά και το αφήνει.

Ακόμη και αν σαν χόμπι ξεκινάτε την μελισσοκομία θα πρέπει πολλά πράγματα να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένου ότι:

Οι μέλισσες μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ατομική μας ασφάλεια και υγεία. Καλό είναι να γίνει ένα τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο.

Πολλές φορές ο ενθουσιασμός μας συνεπαίρνει και κάνουμε πράγματα που μετά λίγο καιρό μετανιώνουμε.

Ένας αρχάριος είναι αναγκαίο να συμβουλεύεται για πολλά πράγματα τόσο τα βιβλία όσο και κάποιον "φτασμένο" μελισσοκόμο.

Πρίν ξεκινήσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

Η συνεργασία των δικών σας ανθρώπων είναι δεδομένη;

Υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά των μελισσοκομικών εργαλείων, πραγμάτων και υλικών που θα χρειασθείτε στο ξεκίνημα σας;

Έχετε τον χρόνο για να ασχοληθείτε και να φροντίζετε τις μέλισσες όποτε και όπως πρέπει;

Υπάρχει αποθήκη (ή χώρος) για την εγκατάσταση και αποθήκευση του μελισσοκομικού υλικού;

Υπάρχει διάθεση οχήματος μεταφοράς μελισσοκομικού υλικού από και προς το μελισσοκομείο;

και το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ όλων,

Υπάρχει όρεξη για διάβασμα; Γιατί είναι αναγκαίο, για να κρατήσετε υγιή και να αυξήσετε τα μελίσσια σας χωρίς προβλήματα.

Έρευνα αγοράς
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στην μελισσοκομία ξεκινήστε με μια έρευνα αγοράς τόσο στην τοπική κοινωνία που ζείτε όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της. Πάντα υπάρχουν λύσεις, τόσο από τις αγγελίες των μελισσοκομικών περιοδικών (Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκομικό Βήμα), όσο και από τα σχετικά με το θέμα της μελισσοκομίας site στο Ίντερνετ, για το ζωικό κεφάλαιο (τα μελισσοσμήνη) αλλά και τις κυψέλες που θέλετε να αγοράσετε.
Οι μέλισσες μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ατομική μας ασφάλεια και υγεία. Καλό είναι να γίνει ένα τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο.
Παλαιότερα ήταν εύκολο να βρεθούν τα μελισσοσμήνη. Υπήρχαν πολλά ελεύθερα στα δάση, στις παρυφές των χωριών, πιασμένα σε παλαιές αποθήκες, κουφάλες δένδρων, βράχια, κλπ. Με την εισαγωγή της νέας κυψέλης και την πανελλαδική διάδοση της γνώσης, της επιστημονικής μελισσοκομίας, υπάρχει σημαντική μείωση τους καθόσον υπάρχει συνεχείς έλεγχος, πρόληψη και καταστολή σμηνουργίας από κάθε μελισσοκόμο. Επίσης, το άκαρι Βαρρόα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην μελισσοκομία. Τα σμήνη μέσα στις κουφάλες των δένδρων και στις σχισμές των βράχων που κάποτε εύρισκε ο καθένας στα δάση μας, πλέον χάθηκαν με γρήγορους ρυθμούς από τη βαρρόα

Ο εξοπλισμός του νέου μελισσοκόμου (χομπίστα ή μη)

Ένα καπνιστήρι.

Μια μάσκα με το ειδικό μαύρο τούλι.

Ένα ειδικό εργαλείο των μελισσοκόμων, το ξέστρο

Γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας από τα τσιμπήματα.

Πιθανόν και μια ολόσωμη στολή σε λευκό ή κίτρινο χρώμα για να προφυλάσσεται ολόκληρο το σώμα από τα τσιμπήματα.

Μία βούρτσα, ειδική για μέλισσες, με φυσική τρίχα.

Εύχομαι ολόψυχα καλή αρχή και κουράγιο σε κάθε νέο και  νέα μελισσοκόμο που θα διαβάσει αυτό το μικρό άρθρο, αλλά και καλό διάβασμα γιατί χωρίς διάβασμα, δεν πάμε την μελισσοκομία μπροστά.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαρ 2006 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:43

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.
7. Φυλές μελισσών
Ο διαχωρισμός των φυλών των μελισσών έχει γίνει με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (βιομετρικούς μεθόδους διαχωρισμού των φυλών) αλλά και από τα μακροσκοπικά γνωρίσματά τους. Το είδος Apis mellifica έχει εξαπλωθεί στο μισό της γης.

Σχόλια