Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

15. Η πείνα των μελισσών

Πέμπτη 14 Ιαν 2016, 11:28 |


Ανθόμελα για ξεχειμώνιασμα στα μελίσσια μας είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για γρήγορη ανάπτυξη τους την άνοιξη!

Πολλά είναι τα αίτια που μπορούν να κάνουν ένα μελίσσι να χαθεί. Τα βασικότερα είναι τρία, με πρώτο την πείνα, δεύτερο την υγρασία και τρίτο οι λάθος χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Η πείνα είναι η κυριότερη αιτία που χάνεται ένα μελίσσι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δεν πρέπει να πάμε για ξεχειμώνιασμα με ανεπαρκείς ποσότητες μελιών και τροφών στα μελίσσια μας.
Η χώρα μας χωρίζεται θερμοκρασιακά σε τρεις ζώνες, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία μέχρι Λάρισα είναι η πρώτη ζώνη, το ξεχειμώνιασμα με 10 έως 12 κιλά γίνεται εύκολα.

Η δεύτερη ζώνη είναι Θεσσαλία από Βόλο, Στερεά Ελλάδα μέχρι Κόρινθο οι τροφές για σωστό ξεχειμώνιασμα είναι 8 έως 10 κιλά.

Στην τρίτη ζώνη η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος που σαν νότιες περιοχές χρειάζονται λιγότερες τροφές. Έξι κιλά τροφές βγάζουν εύκολα τα μελίσσια στην άνοιξη, που είναι και πιο πρώιμη από τις δύο πιο βόρειες ζώνες.

Το βασικό σύμπτωμα από την πείνα στην κυψέλη είναι όταν βρίσκουμε πολλές νεκρές μέλισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελιά.
Ένας οπτικός έλεγχος σε τακτά διαστήματα των μελισσιών μας κατά την διάρκεια του χειμώνα επιβάλλεται όταν δεν φυσά, έχει ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να ανασηκώσουμε το καπάκι για μερικές στιγμές να δούμε αν υπάρχει τροφή ή να συμπληρώσουμε με νέα.


Επιβάλλεται η παρουσία πλαισίων με γύρη στα μελίσσια μας για καλό ξεχειμώνιασμα και γρήγορη ανάπτυξη τους την άνοιξη!
Βέβαια, κανονική επιθεώρηση τους κρύους μήνες του χειμώνα δεν μπορούμε να κάνουμε διότι χαλάμε την ομοιόσταση του μελισσιού. Για να επανέλθει η θερμοκρασία στα επίπεδα που χρειάζονται τα μελίσσια μας θα καταναλώσουν περισσότερες τροφές αλλά και το διάστημα θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος του μελισσιού μας:

Μεγάλο μελίσσι, 2 - 3 ώρες μέχρι να επανέλθει η εσωτερική θερμοκρασία στους 36,5 βαθμούς κελσίου.

Μεσαίας δυναμικότητας μελίσσι, 3 έως 5 ώρες μέχρι να επανέλθει η εσωτερική θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μικρό μελίσσι, πολλές ώρες και μεγάλη κατανάλωση τροφών για να επανέλθει η θερμοκρασία στην τιμή που βρισκόταν πριν το ανοίξουμε.

Ας έχουμε όμως υπόψη μας πως οι διατροφικές ανάγκες των μελισσιών διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Οι νότιες, πεδινές και νησιωτικές περιοχές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις βόρειες, ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές. Ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να πράττει ανάλογα με την θέση που έχει τα μελίσσια του.

Μια απλή αλλά αλάνθαστη μέθοδος να δούμε την δυναμικότητα αλλά και τις ποσότητες τροφών σ' ένα μελίσσι είναι να το ανασηκώσουμε ελαφρά από πίσω. Αν είναι ελαφρύ θα αντιληφθούμε αμέσως την έλλειψη τροφών. Η πρώτη μας κίνηση είναι να το ανοίξουμε και να τοποθετήσουμε τις τροφές που χρειάζεται.
Οι τροφές σε μέλι καλό και πρέπον είναι να είναι από ανθόμελα, όχι μελιτώματα. Να βρίσκονται πολύ κοντά στους γόνους και όχι στις άκρες της κυψέλης.
Οι τροφές του χειμώνα δεν επιτρέπουν σιρόπι αλλά στερεά τροφή.
Τον Νοέμβρη μπορούμε να βάζουμε βανίλια διότι γεννά ακόμη η βασίλισσα, από Δεκέμβρη μέχρι Φεβρουάριο απλό ζαχαροζύμαρο και αν είναι δυνατόν να εμπεριέχει και σκόρδο, για να αποφύγουμε νοζεμίαση. Τις καλές ημέρες του Μάρτη, μπορούμε να τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας μέρα πάρα μέρα, με μικρές ποσότητες σιροπιού για διέγερση, ας έχουμε μέσα ταυτόχρονα και βανίλια.

Η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο στην επάρκεια των τροφών ή στην γρήγορη κατανάλωση τους από τους πληθυσμούς. Αν υπάρχει υγρασία οι τροφές φεύγουν γρήγορα.

Οι τροφές σε μέλι καλό και πρέπον είναι να είναι από ανθόμελα, όχι μελιτώματα. Να βρίσκονται πολύ κοντά στους γόνους και όχι στις άκρες της κυψέλης.

Τα ζαχαροζύμαρα και οι βανίλιες στους κηρηθροφορείς τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τους γόνους και με το άνοιγμα προς τα κάτω.

Τελευταία τροποποίηση: 14/1/2016, 11:28

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.

Σχόλια