Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα
16. Επιλογή τοποθεσίας και εγκατάσταση
Παρασκευή 23 Σεπ 2016, 16:00 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Μελισσοκομείο σε πλαγιά και προσήλια θέση
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην άσκηση της μελισσοκομικής τέχνης είναι και η επιλογή της τοποθεσίας αλλά και του μέρους που θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας. Τόσο όταν πρόκειται για σταθερό μελισσοκομείο αλλά και για τα μελίσσια που μεταφέρουμε κατά την επίσκεψή μας σε τόπους συλλογής.
Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και ιδιαιτεροτήτων (εμπρησμοί) που συμβαίνουν όλο και πιο τακτικά αλλά και με περισσότερη ένταση τα τελευταία οκτώ - δέκα χρόνια στην χώρα μας, αρχίζουν δραστικά να στενεύουν οι περιοχές και οι τοποθεσίες που εργάζονται οι μέλισσες μας
Κάποιες φωτιές από πτώσεις κεραυνών ήταν η αιτία καταστροφής μέρους ενός δάσους ή μια περιοχής με βλάστηση. Κατόπιν μπήκαν στον χορό και οι βοσκοί αιγοπροβάτων, αυτοί βέβαια καίνε τοποθεσίες με φρύγανα, χορτονομή και μικρές εκτάσεις με θάμνους για να βγει νέα βλάστηση για βοσκή.
Μελισσοκομείο σε πλαγιά και σε λογική απόσταση από καλλιέργεια αμυγδαλιάς (αποφυγή ραντισμάτων)Τα τελευταία χρόνια (το βιώσαμε και αυτό), έχουμε πυρκαγιές από εμπρησμούς για τρομοκράτηση και αποσταθεροποίηση κοινωνιών μεταξύ των όμορων κρατών, όπως επίσης και για μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους στο εσωτερικό κρατών μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων και κομμάτων για πολιτικούς λόγους (Βλέπε Σάμο, Πάρνηθα, Εύβοια, Πελοπόννησο, το 2007 χάθηκαν περιουσίες, κτήματα, σπίτια, οχήματα, κοπάδια ζώων, ελαιόδεντρα, χιλιάδες μελίσσια και εξήντα τρεις άνθρωποι από φωτιές που κατέτρωγαν την Ελλάδα με 77 πύρινα μέτωπα) αυτές οι πυρκαγιές είναι και οι πιο καταστροφικές, διότι εσκεμμένα μπαίνουν σε περιόδους που οι καιρικές συνθήκες κάνουν το έργο της πυρόσβεσης πολύ δύσκολο και για μέρες κατακαίουν τα πάντα.
Αποστάσεις
Πρωτίστως είναι η εξεύρεση τοποθεσίας κοντά στο μέρος που μένουμε για αποφυγή εξόδων σε καύσιμα και χρόνο. Διευκρινίζεται πως ο κάθε μελισσοκόμος μπορεί ελεύθερα να τοποθετήσει τα μελίσσια του σε δημόσια, δημοτικά και κοινοτικά δάση και εκτάσεις και κατά την περίοδο ανθοφοριών, αλλά πάντα με ενημέρωση της τοπικής αρχής του Δήμου, της Κοινότητας ή του Δασαρχείου της περιοχής. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε μικρότερη των 25 μέτρων απόσταση από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια, οικήματα, στάνες κλπ, που κατοικούνται. Καλό και ασφαλές είναι ο χώρος του μελισσοκομείου να είναι περιφραγμένος με αδιαπέραστο από μέλισσες φράκτη, ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος. Λέγοντας φράκτη εννοούμε τοίχο, σανίδωμα ή φυσικό από πυκνά κλαδιά ή θάμνους.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε μικρότερη των 25 μέτρων απόσταση από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια
Υγρασία
Πάντα το έδαφος να είναι προσήλιο, επικλινές και στραγγερό για να φεύγουν εύκολα τα νερά των βροχών. Όχι σε μέρη με λιμνάζοντα νερά, η παρουσία της υγρασίας θα είναι εντός των κυψελών, με αποτέλεσμα την συνεχή ασθένεια των μελισσοσμηνών μας. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η υγρασία είναι ο δεύτερος από τους τρεις παράγοντες που ευθύνονται άμεσα για απώλειες μελισσοσμηνών, με πρώτο την πείνα των μελισσών και τρίτο τους λάθους χειρισμούς του μελισσοκόμου. Όχι λοιπόν σε βαθουλώματα, εσοχές και κοιλώματα εδάφους, είναι πολύ εύκολο να πλημμυρίσουν από ξαφνικές μεγάλες μπόρες και συνεχείς βροχοπτώσεις.
Το μέρος που θα διαλέξουμε δεν πρέπει να σκιάζεται τον χειμώνα από μεγάλα δένδρα, ακόμη και χωρίς φύλλα μειώνουν κατά το ήμισυ τις θερμές ακτίνες του ήλιου, που τις χρειάζονται τα μελίσσια μας τους πολύ κρύους μήνες. Επί πλέον έχουν δύο ακόμη αρνητικά στοιχεία, πρώτον κρατούν την υγρασία του εδάφους σε μεγαλύτερα ποσοστά από ένα στραγγερό χωρίς δένδρα έδαφος και δεύτερον δεν επιτρέπουν τον άνετο και αναγκαίο αερισμό της περιοχής, με αποτέλεσμα το μικροκλίμα του μελισσοκομείου μας, να μην είναι το ιδανικό, έτσι θα χρειαζόμαστε περισσότερο τάισμα.
Αποτέλεσμα από εγκατάσταση μελισσοκομείου σε ακατάλληλη τοποθεσίαΕπιθέματα, τσιμεντόλιθοι, τούβλα, παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων.
Όταν τοποθετούμε λάστιχα αυτοκινήτων καλό θα είναι πρώτα να ανοίξουμε τρύπες στο κάτω μέρος να φεύγουν τα νερά των βροχών και να μην λιμνάζουν στο εσωτερικό τους. Όταν λιμνάζουν νερά στο εσωτερικό μέρος των ελαστικών, πνίγονται διάφορα έντομα, αράχνες, σκαθάρια, μέλισσες και σαλιγκάρια έτσι το νερό αυτό μολύνεται. Οι επόμενες συλλέκτριες νερού που θα πάρουν από αυτό το μολυσμένο νερό, θα αρρωστήσουν αλλά και θα μεταδώσουν ασθένειες στον γόνο και στο εσωτερικό της κυψέλης τους.
Για αποφυγή αυτών των επί πλέον προβλημάτων, ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετούμε εντός του μελισσοκομείου μας καθαρό νερό για τα μελίσσια μας. Ακόμη και τους χειμωνιάτικους μήνες τα μελίσσια μας χρειάζονται ποσότητα νερού σε κάθε κυψέλη για την δημιουργία του εργατικού πολτού που θα ταϊστεί ο γόνος. Εάν εμείς δεν ενδιαφερθούμε για αυτό, οι μέλισσες από ανάγκη θα αναζητήσουν νερό σε διπλανά ως προς το μελισσοκομείο μας μέρη, από βρύσες που βρίσκονται σε οικήματα, αυλές, μπαλκόνια οικιών, ποτίστρες ζώων, περιοχές με μολυσμένα από τοξικά απόβλητα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Νοιαζόμαστε για τα μελίσσια μας, για να έχουν πάντα την υγεία τους.
Κατεύθυνση προς νότο
Η κατεύθυνσή των εισόδων να βλέπει στον νότο, κάποιες φορές η τοποθεσία ή το μέρος δεν μας το επιτρέπει, έτσι τις μετακινούμε ελαφρώς προς νοτιοανατολικά έως νοτιοδυτικά, αναλόγως πως μας βολεύει για να μπορούμε εύκολα να κάνουμε τις επιθεωρήσεις μας.
Αποφεύγουμε την τοποθέτηση εισόδων των κυψελών άμεσα προς βορρά. Ο βοριάς ας χτυπά την ευρύτερη περιοχή του μελισσοκομείου μας, δεν πειράζει, κανένα μελίσσι δεν χάθηκε στην χώρα μας από το κρύο, ακόμη και τον χειμώνα του 2004. Τα μελίσσια όταν έχουν τροφές δίπλα και πάνω από τον γόνο, δεν κινδυνεύουν από το κρύο.
Όταν το μέρος που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας είναι κοντά σε χωριό, οικισμό, πάρκο και σπίτια, τότε δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ πως η καλή γειτονία είναι το άλφα και το ωμέγα για την αποφυγή διαμαρτυριών ακόμη και διαπληκτισμών με τους γείτονες μας.
Μελισσοκόμος σε εργασία δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στο μελισσοκομείο τουΑσφάλεια
Αφού επιλέξουμε το μέρος που θα εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας και πριν ακόμη τα μεταφέρουμε, νοιαζόμαστε να το θερίσουμε και να το καθαρίσουμε αφαιρώντας τα κομμένα χόρτα και κλαδιά, δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη γύρω από τις κυψέλες μας. Έτσι δεν θα κινδυνεύουν άμεσα από φωτιά.
Ανησυχούμε πάντα και επισκεπτόμαστε τακτικά το μελισσοκομείο μας για να προλάβουμε τυχόν καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Τοποθετούμε ΠΑΝΤΑ σε εμφανή σημείο το κινητό μας τηλέφωνο για να μας ειδοποιήσουν για τυχόν πρόβλημα που θα προκύψει.
Σε περιπτώσεις απουσίας μας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ημερών λέμε σε κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο, φίλο ή συνάδελφο, να επισκέπτεται το μελισσοκομείο μας και να μας ενημερώνει για συμβάντα.
Τελευταία τροποποίηση: 23/9/2016, 16:06
Διαβάστε ακόμη:
1. Αγορά μελισσοσμηνώνΚαλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.
Σχόλια