Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

10. Απλές Χειμωνιάτικες Επιθεωρήσεις

Τρίτη 10 Μαρ 2015, 21:42 |


Βαρρόα, ο νούμερο 1 εχθρός της μελισσοκομίας

Δύο είναι οι ποιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τα μελίσσια μας τον χειμώνα, η πείνα και η υγρασία. Η πείνα είναι ο βασικός παράγοντας. Οι τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τα μελίσσια μας. Όταν παράλληλα υπάρχει και υγρασία, έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών, τόσο από μικρά όσο και από μεγάλης δυναμικότητας μελίσσια, ενώ οι θερμοκρασίες της εποχής, μας εμποδίζουν να κάνουμε τακτικούς ελέγχους.

Λόγω θερμοκρασίας, χρειάζεται πολύ προσοχή κατά τον έλεγχο, αφού υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε μέλισσες αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Με θερμοκρασίες που είναι χαμηλότερες από 15°C αποφεύγουμε την εκτεταμένη επιθεώρηση των μελισσιών μας (έλεγχος κηρηθρών, βασίλισσες, ποσότητα γόνου, κλπ), αφού έτσι και αλλιώς δεν είναι ανάγκη αυτή την εποχή. Με θερμοκρασίες πάνω από 11° - 12°, απλώς ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε αν έχουν καταναλώσει τα ζαχαροζύμαρα που βάλαμε, για να τα συμπληρώσουμε. Αυτό γίνεται αν είναι δυνατόν με ηλιοφάνεια και σχετική άπνοια.

Κάτω από αυτές τις θερμοκρασίες ο κίνδυνος κατα τον έλεγχο είναι μεγάλος. Σίγουρα οι μέλισσες είναι οργανωμένες σε ασφαλή και σφικτή μελισσόσφαιρα αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των απωλειών.
Αν κατα τον έλεγχο το πλαίσιο βρίσκεται πάνω απο την ανοιχτή κυψέλη, οι μέλισσες ή τυχόν βασίλισσα που πέσουν απο το τράνταγμα, θα πέσουν μέσα στην κυψέλη και όχι έξω.
Στο διάστημα των Αλκυονίδων ημερών, που η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά για κάμποσες ημέρες, μπορούμε να ελέγξουμε δειγματοληπτικά για την ύπαρξη γόνου όταν οι μέλισσες δεν είναι σε μελισσόσφαιρα. Με πολύ προσοχή και γρήγορα, από τις μεσαίες κηρήθρες των μελισσιών, μια δύο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για να μην κρυώσουμε το μελίσσι, με την τοποθέτηση του καπακιού σε όρθια θέση από την κατεύθυνση που φυσά, έστω και λίγο ο αέρας.

Προσοχή θέλει η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση των πλαισίων που επιθεωρούμε. Δεν τα απομακρύνουμε ποτέ από τις κυψέλες όταν τις σηκώνουμε γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μας πέσει η βασίλισσα έξω από την κυψέλη. Αν το πλαίσιο ευρίσκεται πάνω από την ανοικτή κυψέλη, η βασίλισσα ή οι μέλισσες που θα μας πέσουν από πιθανό τράνταγμα θα πέσουν μέσα στην κυψέλη και όχι έξω για να χαθούν.
Καλό και πρέπον είναι να έχουμε όλοι μας το τηλέφωνο του Μελισσοκομικού Κέντρου που είναι υπεύθυνο για την περιοχή μας. Η συχνή επικοινωνία μαζί του θα μας απαλλάξει από πολλούς λάθος χειρισμούς.

Άνθος με γύρη της αγριομολόχας (Malva sylvestris), σε πολλά μέρη της χώρας μας ανθίζει όλο τον χρόνο
Την υγρασία, τον δεύτερο χειμωνιάτικο εχθρό, την αποφεύγουμε με την τοποθέτηση των μελισσοκομείων μας σε πλαγιές και στραγγερά μέρη, μακριά από χειμάρρους και κοίτες ποταμών (κίνδυνος να παρασυρθούν μετά απο έντονη βροχόπτωση).

Η τοποθέτηση των κυψελών πάνω σε παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, τούβλα, πέτρες, ακόμη και σε παλέτες και τσιμεντόλιθους, τα διασφαλίζουν να ξεχειμωνιάσουν χωρίς υγρασία.

Τα παράθυρα των καπακιών να μένουν πάντα ανοικτά, για την διαφυγή της υγρασίας που δημιουργείται από την κατανάλωση των τροφών (μελιού, ζαχαροζύμαρου, βανίλιας κλπ).
    
Κατά το τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο) ανοίγουμε τα μελίσσια μας για την δεύτερη θεραπεία κατά της βαρρόα και κάνουμε χρήση των αντιβαρροϊκών σκευασμάτων. Αυτά πρέπει να είναι  σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων των Μελισσοκομικών Κέντρων που ευρίσκονται στην περιοχή μας.

Καλό και πρέπον είναι να έχουμε όλοι μας το τηλέφωνο του Μελισσοκομικού Κέντρου που είναι υπεύθυνο για την περιοχή μας. Η συχνή επικοινωνία μαζί του θα μας απαλλάξει από πολλούς λάθος χειρισμούς.

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:46

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.

Σχόλια