Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Κερί

Τρόποι χρήσης του κεριού των μελισσών

Παρασκευή 13 Σεπ 2013, 14:19 |

Οι συνταγές που περιγράφονται παρακάτω ήταν σε χρήση κατά το πρώτο ήμισυ του αιώνα που μας πέρασε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Κάποιες από αυτές βρίσκουν και σήμερα εφαρμογή από πολλούς μελισσοκόμους οι οποίοι έχουν το μεράκι και τις φτιάχνουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Εδώ είναι αναγκαίο να τονίσω, πως όταν λέμε μελισσοκέρι ή κερί εννοούμε κερί από τα απολεπίσματα μόνον.
 

Στον εμβολιασμό των οπωροφόρων
Σε μια παλιά κατσαρόλα λιώνουμε ίσες ποσότητες ρετσίνης κωνοφόρου και μελισσοκέρι αναδεύοντας με μια κουτάλα.Το προϊόν που θα προκύψει είναι μια αλοιφή η οποία έχει πλέον την ιδιότητα να μην παγώνει. Μπορούμε να την πλάσουμε με τα δάκτυλα των χεριών μας εύκολα. Αν την περιτυλίξουμε με κηρόχαρτο ή κερόπανο και την αποθηκεύσουμε σε μέρος δροσερό και ξηρό διατηρείται χωρίς να χάσει τις ιδιότητες της για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πολλοί αγρότες κάνουν χρήση της τον μήνα Μάρτιο, κατά τον εμβολιασμό των οπωροφόρων που εμβολιάζονται με την τεχνική του κεντρίσματος. Τοποθετούν την αλοιφή πάνω στην τομή του κομμένου κορμού για να παραμένει χλωρός και να πιάσει καλύτερα το μπόλι. Με αυτή την αλοιφή δεν κινδυνεύει να ξεραθεί ή επιφάνεια της τομής του κορμού και το σχίσιμο του από τον ανοιξιάτικο ήλιο και τον αέρα. Βέβαια σφίγγουμε καλά το κλαδάκι που χρησιμοποιούμε για μπόλι, με το ειδικό χόρτο που είναι για την δουλειά αυτή ή με ένα μακρύ γερό και καθαρό πανί, αλλά επίσης σκεπάζουμε και το κερί που βάζουμε για να μην ξεραθεί ή επιφάνεια του κορμού αλλά και το μπόλι από τον αέρα.
 

Στη ραπτική
Περνώντας την κλωστή από το κερί την σκληραίνουμε και την λειαίνουμε, έτσι την κάνουμε να διαπερνά τα υφάσματα με πυκνή ύφανση με πολύ μεγάλη ευκολία. Το κερί είναι χρήσιμο ειδικά όταν το υλικό που είναι να ράψουμε είναι δέρμα ή κάποιο σκληρό και χοντρό πανί ή καραβόπανο.
 

Στις σπασμένες ή ραγισμένες οπλές ζώων
Είναι πολλές οι φορές που οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι διάφοροι αγρότες στην Ελληνική ύπαιθρο που διατηρούν οικόσιτα ζώα στις φάρμες τους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της σπασμένης ή ραγισμένης οπλής κάποιου ζώου τους. Το ράγισμα τις περισσότερες φορές ενοχλεί το ζώο, και από τον πόνο αρνείται να σηκωθεί να περπατήσει κλπ. Η παρακάτω αλοιφή σίγουρα θα το ανακουφίσει αλλά και θα το γιατρέψει:

Αναμειγνύουμε ίσες ποσότητες μελισσοκέρι και μέλι και κάνουμε ένα καλό παραδοσιακό γιατρικό που ανακουφίζει τους πόνους των ζώων μας που προέρχονται από τις οπλές τους. Πλένουμε και καθαρίζουμε την οπλή του ζώου πολύ καλά με καθαρό νερό, κατόπιν την στεγνώνουμε τυλίγοντας την με μια πετσέτα χωρίς να την τρίβουμε. Απλώνουμε το μείγμα προσεκτικά πάνω στο ράγισμα ή το σπάσιμο και το δένουμε πολύ καλά με κομμάτια καθαρού υφάσματος
 

Στο γυάλισμα των ξύλινων επίπλων
Υλικά

200 γραμ. μελισσοκέρι

100 γραμ. Τερεβινθίνη (την βρίσκουμε στα είδη κιγκαλερίας)

50 γραμ. λάδι πορτοκαλιού, λεμονιού ή καρύδας (είδη υγιεινής διατροφής)


Μέθοδος
Τεμαχίζουμε το κερί σε πολύ λεπτές φέτες. Όσο πλάθουμε το κερί προσθέτουμε την τερεβινθίνη για να μαλακώσει πιο πολύ το κερί. Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά. Από το προϊόν που θα προκύψει, το οποίο είναι σαν αλοιφή, απλώνουμε λίγη σε μια επιφάνεια ενός ξύλινου επίπλου και με ένα βαμβακερό πανί τρίβουμε με δύναμη. Σε μεγάλες επιφάνειες όπως είναι τα τραπέζια αρχίζουμε και τρίβουμε από την άκρη κάνοντας κυκλικές κινήσεις του χεριού μας, απλώνοντας την αλοιφή σε όλη την επιφάνεια του.

Παλιά οι επιπλοποιοί γυάλιζαν τα έπιπλα που κατασκεύαζαν με την ίδια αλοιφή και χρησιμοποιούσαν για το τελικό γυάλισμα μεγάλες μπάλες από γάζες. Την αλοιφή αυτή μπορούμε να την αποθηκεύσουμε για αρκετό καιρό αν την τοποθετήσουμε σε ερμητικά κλειστό τσίγκινο δοχείο ή σε γυάλινο βάζο με καλά κλεισμένο το καπάκι του.
 

Στο γυάλισμα του ξύλινου πατώματος
Υλικά

60 γραμ. ποτάσα

60 + 270 γραμ. νερό

120 γραμ. μελισσοκέρι


Μέθοδος
Σε ένα δοχείο ζεσταίνουμε τα 270 γραμμάρια νερό και προσθέτουμε τα 120 γραμμάρια κεριού αναδεύοντας. Σε ένα άλλο δοχείου αναμιγνύουμε την ποτάσα με τα 60 γραμμάρια νερό. Ρίχνουμε το δεύτερο μείγμα σιγά-σιγά στο πρώτο, ανακατεύοντας πάντα πάνω στην φωτιά μέχρι να το τελικό προϊόν που θα μας προκύψει θα είναι ένα γαλακτώδες ρευστό υγρό.

Η χρήση του γίνεται όπως περιγράφτηκε και στον παραπάνω τρόπο. Εδώ βέβαια δεν το τρίβουμε με γάζες αλλά με χοντρά βαμβακερά πανιά.
 

Στην αδιαβροχοποίηση δερμάτων
Υλικά

750 γραμ. μελισσοκέρι

45 γραμ. πίσσα (λιωμένη, από τα είδη κιγκαλερίας)

60 γραμ. φυστικόλαδο ή λάδι καρύδας

40 γραμ. μεταλλικό άλας

15 γραμ. απόσταγμα θυμαριού


Μέθοδος
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κερί και, αναδεύοντας, το ρίχνουμε να λιώσει μέσα σε ένα δοχείο που έχουμε πάνω σε φωτιά. Μόλις λιώσει το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε σε ερμητικά κλειστό βάζο με μεγάλο στόμιο. Από εκεί παίρνουμε με ένα μάλλινο πανί σαν αλοιφή και περνάμε τρίβοντας καλά τις δερμάτινες επιφάνειες που θέλουμε.
 

Πρακτική αλοιφή για καψίματα
Υλικά

18 γραμ. μελισσοκέρι

40 γραμ. παραφίνη

10 γραμ. σκόνη από φυτό αλόη

30 γραμ νερό

1 γραμ βόραξ (υπάρχει στα φαρμακεία)


Μέθοδος
Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια (για να λιώσουν γρήγορα) το κερί και την παραφίνη. Όταν λιώσουν, τα βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αναδεύοντας το μείγμα μέχρι σχεδόν να κρυώσει. Το τελικό προϊόν και εδώ είναι μια αλοιφή, η οποία βέβαια καλά κλεισμένη σε γυάλινο βάζο διατηρείται για πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθεί. Παίρνουμε με τις άκριες των δακτύλων και απλώνουμε την αλοιφή με προσοχή πάνω στα σημεία με τα εγκαύματα που έγιναν από κάψιμο.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/9/2013, 14:19

Σχόλια