Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

11. Σμηνουργία και σύλληψη αφεσμού

Δευτέρα 25 Μαΐ 2015, 07:48 |


Η στιγμή της σμηνουργίας. Ο πολλαπλασιασμός του μελισσιού σε εξέλιξη!

Αφεσμός
Πουλί, αφεσμός, σμηνούργημα, σκαλωμένο, σμάρι, τσάκωμα, κλπ κάθε τόπος έχει δώσει και την δική του ονομασία στο σμηνουργημένο μελίσσι.

Όταν δεν αντιληφθούμε ότι το μελίσσι ετοιμάζεται να αναχωρήσει και δεν προβούμε, σε πρόληψη ή σε καταστολή της σμηνουργίας, τότε επόμενο είναι να αφήσει την κυψέλη και να κάνει αυτό που κάνει, τα τελευταία εξήντα και πλέον εκατομμύρια χρόνια.

Πολλαπλασιάζεται με την διαίρεση του μητρικού μελισσιού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ανθρώπινο οργανισμό κατά την διάρκεια της γέννησης ενός ανθρώπου. Το κύτταρο διαιρείται και πολλαπλασιάζεται, αυτό συμβαίνει και στα μελίσσια μας διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται.

Αφεσμός σε εύκολο σημείο
Με την έξοδο από την κυψέλη η βασίλισσα κατευθύνεται εκεί που την οδηγούν οι πρώτες ανιχνεύτριες, καταλαμβάνουν ένα μέρος προσωρινά μέχρι την εξεύρεση του τελικού σημείου για μόνιμη εγκατάσταση. Αν το πρώτο προσωρινό σημείο είναι κάποιο κλαδί ενός θάμνου ή δένδρου όπως συμβαίνει πάντα σχεδόν, κοντά στο έδαφος κανένα πρόβλημα.

Σε μια γονοφωλιά, τοποθετούμε ένα πλαίσιο με μέλι και ένα με ανοικτό γόνο, παίρνουμε ένα κλαδευτήρι κόβουμε το κλαδί και το τινάζουμε στην γονοφωλιά, κλείνουμε το καπάκι  και αφήνουμε την κυψέλη κάτω από το σημείο που μαζέψαμε τον αφεσμό.


Αφεσμός σε χαμηλό κλαδί κυπαρισσιού. Εύκολο σημείο σύλληψης του.
Μπορούμε να κάνουμε χρήση σκάλας αν είναι να μας βοηθήσει κάποιος συνάδελφος, όταν ο αφεσμός είναι σε δύσκολο σημείο, θα συνεργαστούμε, ο ένας θα κρατά την κυψέλη και ο άλλος θα κόψει με προσοχή, ή θα τινάξει το κλαδί μέσα. Το βράδυ μεταφέρουμε την κυψέλη δίπλα στα άλλα τα μελίσσια του μελισσοκομείου μας. Καμία μέλισσα δεν θα επιστρέψει στην μητρική κυψέλη και αυτό είναι το μαγικό στην περίπτωση αυτή, οι μέλισσες λησμονούν την παλαιά θέση και την μητρική κυψέλη έστω και αν είναι 4 με 5 μέτρα δίπλα της.

Αν κατά λάθος σκοτώσουμε την βασίλισσα στην προσπάθεια να μαζέψουμε τον αφεσμό, τότε όλες οι μέλισσες του αφεσμού θα επιστρέψουν στην μητρική κυψέλη.

Στο μελίσσι του αφεσμού τοποθετούμε ταΐστρα οροφής και το ταΐζουμε για μια δυο εβδομάδες μέρα παρά μέρα, με σιρόπι (2 ζάχαρη 1 νερό), θα ξεπεταχτεί πολύ γρήγορα και σίγουρα θα κάνει αντικατάσταση την παλαιά με νέα βασίλισσα.

Αφεσμός σε δύσκολο σημείο
Όταν ο αφεσμός ευρίσκεται σε μια τρύπα ενός τοίχου ή ενός δένδρου ή σε μια σχισμή ενός βράχου τότε δυσκολεύουν τα πράγματα.

Παίρνουμε από ένα δυνατό μας μελίσσι δύο πλαίσια με ανοικτό γόνο χωρίς τις μέλισσες πάνω τους. Επίσης παίρνουμε δυο κηρήθρες άδειες και ένα μπουκάλι με 2 λίτρα σιρόπι. Γεμίζουμε τις δύο άδειες κηρήθρες και από τις δυο πλευρές με σιρόπι. Την μία την αφήνουμε μέσα στην κυψέλη και την άλλη την κρεμάμε ή την στηρίζουμε μπροστά ή δίπλα από την τρύπα που είναι το μελίσσι. Το σιρόπι θα τραβήξει όλες τις συλλέκτριες και ηλικιωμένες μέλισσες, όταν γεμίσει και από τις δύο πλευρές την κατεβάζουμε μέσα στην κυψέλη, στην ρίζα του τοίχου, ή του δένδρου. Ανεβάζουμε την κηρήθρα με τον ανοικτό γόνο πάνω στην ίδια θέση με την πρώτη σε λίγο θα γεμίσει και αυτή μέλισσες, οι φερομόνες του ανοικτού γόνου θα τραβήξουν τις νεαρές μέλισσες πάνω στην κηρήθρα τότε προσέχουμε και ελέγχουμε για την ύπαρξη και τις βασίλισσας πάνω στον γόνο. Αν υπάρχει έχει καλώς, κλείνουμε το καπάκι αφού πρώτα στερεώσουμε καλά σε μια πλευρά τις κυψέλης τις κηρήθρες για να μην μετακινηθούν και μεταφέρουμε το μελίσσι στην θέση που θέλουμε.

Αν δεν δούμε την βασίλισσα πάνω στον γόνο, ανεβάζουμε το δεύτερο γόνο πάνω στην τρύπα, περιμένουμε να μαζέψει και τις υπόλοιπες μέλισσες που σίγουρα θα παρασύρουν και την βασίλισσα μαζί τους, τότε κατεβάζουμε το πλαίσιο και μετακινούμε το μελίσσι. Τις επόμενες ημέρες πάμε και ταΐζουμε το μελίσσι.


Μερικά λεπτά πριν από την τελική αναχώρηση μιας σμηνουργίας!
Tips

Αν το μελίσσι είναι δυνατό και δεν μπορέσουμε να βγάλουμε την βασίλισσα από την τρύπα του τοίχου ή την σχισμή του βράχου που ευρίσκεται, καλό είναι να κρατήσουμε τον πληθυσμό που αφαιμάξαμε και να δώσουμε την επαύριον μια νέα βασίλισσα.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε βασίλισσα μπορούμε να το ενώσουμε με κάποιο άλλο με ράντισμα.

Αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε την βασίλισσα την επομένη μπορούμε να δώσουμε τον πληθυσμό στην μητρική κυψέλη. Προσοχή όμως, πρέπει να καταστρέψουμε τα βασιλικά κελιά που υπάρχουν μέσα στην κυψέλη και να αφήσουμε μόνον ένα. Η βασίλισσα αυτή που θα γεννηθεί θα κρατήσει το μελίσσι.

Τελευταία τροποποίηση: 25/5/2015, 07:48

Διαβάστε ακόμη:

1. Αγορά μελισσοσμηνών
Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να...
2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.

Σχόλια