Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Ασθένειες

Ο ιός οξείας παράλυσης (IAPV)

Σάββατο 18 Απρ 2015, 15:08 |


Το φαινόμενο κατάρρευσης κυψέλης πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ αλλά εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για να βρούν τα αίτια που χάνονται μαζικά οι πληθυσμοί των μελισσών και αφήνουν τις κυψέλες άδειες (Collony Collapse Disorder). Μέσα στις πιθανές αιτίες βρίσκονται τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, η υπερβολική χρήση των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων και εντομοκτόνων, το υποβαθμισμένο περιβάλλον, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η θεωρία για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (κινητή τηλεφωνία) ή ένας συνδυασμός κάποιων απο τα παραπάνω.

Διαταραχή Κατάρρευσης Κυψέλης (Colony Collapse Disorder, CCD)
Από το 2004 παρατήρησαν οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι πως οι μέλισσες εγκαταλείπουν ανεξήγητα τις κυψέλες τους παρατώντας προνύμφες, αυγά - σφραγισμένο γόνο και τροφές. Όταν το ανακοίνωσαν όλοι εκπλαγήκαμε από το γεγονός, αφού γνωρίζουμε πως είναι κάτι πολύ δύσκολο για τις νεαρές μέλισσες (έως δώδεκα ημερών) να παρατάνε τον γόνο, πέραν της εκπαίδευσης τους αλλά και της κληρονομικότητας που περνά σε κάθε μέλισσα μέσω γονιδίων.

Ο ιός οξείας παράλυσης του Ισραήλ  (IAPV)
Το 2004 οι ΗΠΑ έκαναν εισαγωγή μελισσιών από την Αυστραλία στο Ισραήλ και από εκεί στην Αμερική. Διαπίστωσαν την παρουσία ενός ιού και, κατόπιν έρευνας, διαγνώσθηκε ο ίδιος ιός και στην Αυστραλία.

Ο ιός πήρε το όνομα Ιός Οξείας Παράλυσης του Ισραήλ (Israeli Acute Paralysis Virus, IAPV). Έχει βρεθεί μέσα σχεδόν σε όλες τις κυψέλες που υπέστησαν την Διαταραχή Κατάρρευσης Κυψέλης (Colony Collapse Disorder, CCD) και θεωρείται ο μεγαλύτερος ύποπτος.

Το οτι ο IAPV σχετίζεται με την CCD φάνηκε με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του γονιδιώματος (DNA) των μελισσών. Βρέθηκαν πάνω από 8 είδη βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιοί στο σώμα των υγιών και μη μελισσών. Ο IAPV βρέθηκε μόνον στις κυψέλες που προηγουμένως είχαν αποδεκατισθεί οι πληθυσμοί των μελισσών.

Αν η ρίζα του κακού είναι ο ιός, τότε αθωώνονται τα μεταλλαγμένα, οι κλιματικές αλλαγές, τα φυτοφάρμακα και η κινητή τηλεφωνία. Η ανακοίνωση των επιστημόνων-ερευνητών είναι αποκαρδιωτική διότι δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του με απλά φάρμακα, πρέπει οι μέλισσες να εμβολιασθούν.

Είναι άραγε δυνατόν να γίνει προληπτικός εμβολιασμός σε κάθε μελίσσι ή έτσι θα έχουμε πάλι μπελάδες στο κεφάλι μας; Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ερευνών και ως τότε καλό είναι να διατηρούμε τα μελίσσια μας καθαρά, δυνατά και υγιή.


Περισσότερα:
Collony Collapse Disorder
Israeli Acute Paralysis Virus

Τελευταία τροποποίηση: 18/4/2015, 15:10

Σχόλια