Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Ασθένειες
Ασκοσφαίρωση
Τρίτη 27 Ιαν 2015, 20:52 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Άνθος φυτού Ζίννια ή πασά (Zinnia elegans)
Ο μύκητας Ascosphaera apis Maasen είναι υπεύθυνος για μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των μελισσιών, την ασκοσφαίρωση (ή κιμωλίαση ή ασβεστίαση ή γύψινος γόνος), η οποία προσβάλει τις 4 έως 6 ημερών προνύμφες αλλά όχι τις νεότερες ή μεγαλύτερες μέλισσες.
Οι προνύμφες προσβάλλονται από την τροφή (γύρη), δια μέσου του πεπτικού τους συστήματος. Δεν είναι εύκολη η εξάλειψη της ασθένειας από τα μελίσσια που αρρώστησαν, διότι τα αυγά της ασκοσφαίρωσης μολύνουν τα ξύλινα μέρη της κυψέλης, παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις σχισμές, γωνίες, τοιχώματα κλπ.
Η μολυσματική δράση των σπόρων που ευρίσκονται στο μέλι έχει δράση μέχρι και 2 έτη, ένα χρόνο στην γύρη και 15 χρόνια στο περιβάλλον.
Η συντήρηση των παλαιών κυψελών με σχολαστικότητα και το καλό βάψιμο τους, είναι ένα καλό μέτρο για να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις νέων μελισσοσμηνών που θα φιλοξενήσουν στο μέλλον.
Μεταφέρονται από μελίσσι σε μελίσσι από τα μελισσοκομικά εργαλεία, τις μέλισσες, τον άνεμο, αλλά και από την πεταλούδα του κηρόσκορου που επισκέπτεται διάφορες κυψέλες για την εναπόθεση των αυγών.
Αυγά ασκοσφαίρωσης υπάρχουν στη νεκρή προνύμφη που έχει μουμιοποιηθεί και έχει χρώμα σκούρο πράσινο, γκρι ή μαύρο. Στη μούμια που έχει χρώμα λευκό δεν υπάρχουν αυγά. Τα αυγά είναι πολύ ανθεκτικά ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι'αυτό θα πρέπει όταν καθαρίζουμε τις μούμιες από τις κυψέλες να τις απομακρύνουμε από το μελισσοκομείο και να τις καίμε.
Βερμπάσκο (Verbascum sinuatum.)Αίτια και αντιμετώπιση
Η υγρασία και το κρύο περιβάλλον σε σχέση με την πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνου, η απότομη αφαίμαξη μεγάλου πληθυσμού, το τάισμα με αγνώστου προελεύσεως γύρη και η ενίσχυση μικρών μελισσιών με περισσότερο γόνο από ότι μπορούν να ζεστάνουν, είναι τα από τα βασικά αίτια που ευνοούν την παρουσία της ασκοσφαίρωσης στις κυψέλες.
Στην χώρα μας δεν κυκλοφορεί εγκεκριμένο φάρμακο για την ασκοσφαίρωση. Οι μελισσοκόμοι για να την αντιμετωπίσουν προβαίνουν στην αφύπνιση των οικιακών μελισσών και έτσι γίνεται τέλειο καθάρισμα όλων των κενών κελιών για να δεχτούν το μέλι που εισέρχεται στην κυψέλη. Δηλαδή ταΐζουν καθημερινά με σιρόπι τα μελίσσια τους μέχρι να γεμίσουν όλα τα κελιά των πλαισίων με μέλι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη της ασκοσφαίρωσης για κάποιο διάστημα από την κυψέλη, αλλά ξαναεμφανίζεται. Μέθοδος εξυγίανσης είναι και το ράντισμα με αραιό μέλι των πλαισίων που έχουν ασκοσφαίρωση για διάστημα 8 ημερών και μετά τάισμα με σιρόπι. Το ράντισμα με διάλυμα θυμόλης, ξύδι καθώς και με αιθέρια έλαια ρίγανης, κλπ. ενδείκνυνται, αλλά μετά απο παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος η ασκοσφαίρωση εμφανίζεται ξανά.
Πρόληψη
Για να αποφύγουμε την ασκοσφαίρωση διατηρούμε δυνατά μελίσσια, ενώνουμε τα μικρά εν όψει του χειμώνα, απομακρύνουμε παλαιές και μαύρες κηρήθρες, μεταφέρουμε το μελισσοκομείο μας σε προσήλια, χωρίς υγρασία, απάνεμη τοποθεσία, τοποθετούμε χωρίσματα θερμομονωτικά φελιζόλ στα μέτρια μελίσσια, αποστειρώνουμε τα μελισσοκομικά μας εργαλεία, αντικαθιστούμε την βασίλισσα και αραιώνουμε τις επιθεωρήσεις στα μελίσσια, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 14° C.
Επίσης, η συντήρηση των παλαιών κυψελών με σχολαστικότητα και το καλό βάψιμο τους, είναι ένα καλό μέτρο για να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις νέων μελισσοσμηνών που θα φιλοξενήσουν στο μέλλον.
Τελευταία τροποποίηση: 18/4/2015, 22:04
Διαβάστε ακόμη:
Νοζεμίαση (Apis nozema)Η Νοζεμίαση είναι μεγάλη και καταστρεπτική ασθένεια των ενήλικων μελισσών και προκαλείται από το μικροσπορίδιο Apis nozema, το οποίο μολύνει το οπίσθιο τμήμα του εντέρου της πεπτικής οδού.Ο ιός οξείας παράλυσης (IAPV)
Οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για να βρούν τα αίτια που χάνονται μαζικά οι πληθυσμοί των μελισσών και αφήνουν τις κυψέλες άδειες (Collony Collapse Disorder). Μέσα στις πιθανές αιτίες βρίσκονται τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, η υπερβολική χρήση των φυτοπροστατευτικών...
Σχόλια