Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Ασθένειες

Νοζεμίαση (Apis nozema)

Τετάρτη 31 Ιουλ 2013, 19:34 |

Η Νοζεμίαση είναι μεγάλη και καταστρεπτική ασθένεια των ενήλικων μελισσών και προκαλείται από το μικροσπορίδιο Apis nozema, το οποίο μολύνει το οπίσθιο τμήμα του εντέρου της πεπτικής οδού.

Η ασθένεια της Νοζεμίασης έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου υπάρχουν κυψέλες με μέλισσες. Η συχνότητα εμφάνισης της έχει άμεση σχέση με τον περιορισμό των μελισσών στις κυψέλες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω άσχημου καιρού, θρεπτικής δυσαναλογίας, ποιότητα τροφών και παρουσία υγρασίας μέσα στις κυψέλες σε μεγάλη έκταση αλλά και περίοδο.

Τα συμπτώματα της ασθένειας κάποιες φορές είναι ορατά, κάποιες δεν είναι ευδιάκριτα και μερικές φορές, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα προσβολής, είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.

Τα συμπτώματα στην αρχή είναι: η χαρακτηριστική απαγκίστρωση των φτερών, οι πρησμένες κοιλιές και το λέρωμα των καπακιών και των εξωτερικών τοιχωμάτων των κυψελών με υγρά κόπρανα, αφού η ασθένεια εκδηλώνεται πρώτα με διάρροια, χαρακτηριστική συμπεριφορά με την παράλυση τους αλλά και τον αποπροσανατολισμό τους.

Το μελίσσι που ασθενεί από Νοζεμίαση, έχει σαν αποτέλεσμα την μικρή συλλογή μελιού, και την γρήγορη αντικατάσταση της βασίλισσας από μόνο του.

Διάγνωση
Η διάγνωση με την πρακτική μέθοδο από τον μελισσοκόμο συνίσταται στην αφαίρεση του κεφαλιού της μέλισσας και την εξέταση δια γυμνού οφθαλμού του εντέρου της πεπτικής οδού. Εάν το χρώμα είναι καφεκίτρινο τότε θεωρείται πως είναι κανονικό, εάν είναι άσπρο και διεσταλμένο αυτό συσχετίζεται συχνά με μεγάλη μόλυνση από Νοζεμίαση. Η διάγνωση όμως πρέπει να γίνει σε ένα μελισσοκομικό εργαστήριο με την αποστολή δειγμάτων από τον ενδιαφερόμενο μελισσοκόμο.

Πρόληψη
Ο έλεγχος της ασθένειας μπορεί να αποφευχθεί αν πάρουμε τα μέτρα που πρέπει όπως είναι:

Ο σωστός αερισμός της κυψέλης κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Κλείσιμο των παραθύρων των καπακιών.

Τακτικός καθαρισμός των πάτων των κυψελών.

Να μην αγοράζουμε μέλια για να ταΐσουμε τα μελίσσια μας από παραγωγούς που δεν ξέρουμε τα μελίσσια τους.

Να αποφεύγουμε να κάνουμε ζαχαροζύμαρα και γυρεόπιτες με αγορασμένα μέλια και γύρη.

Συχνή απολύμανση των μελισσοκομικών εργαλείων μας με βράσιμο, έκθεση του σε οξικό οξύ, πλύσιμο με ξύδι, ή με χλωρίνη. Ακόμη και τα απορρυπαντικά αν χρησιμοποιηθούν με ζεστό νερό κάνουν απολύμανση.

Από τον Δεκέμβριο του 2005 απαγορεύτηκε η χρήση του φαρμάκου FUMIDIL σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει δοθεί υποκατάστατο για την καταστολή της ασθένειας και από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά το θέμα της πρόληψης.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 18/4/2015, 22:03

Σχόλια