Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Γύρη

Το ψωμί των μελισσών

Κυριακή 26 Οκτ 2014, 15:57 |


Νωπή ανοιξιάτικη γύρη, αποξηραίνεται

Έχει αναφερθεί σαν το ψωμί των μελισσών, σαν η τροφή των 12 Ολύμπιων Θεών, σαν η πρώτη ύλη του βασιλικού πολτού, σαν η πρωτεΐνη της κυψέλης που κάνει θαύματα.

Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι πράγματι ένα έξοχο θρεπτικό προϊόν και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα, προσδίδοντας ενέργεια σε αυτόν που την καταναλώνει.

Η γύρη των λουλουδιών είναι ο αρσενικός σπόρος, το σπέρμα των λουλουδιών, ο οποίος δημιουργείται μέσα στο άνθος των φυτών, στους ανθήρες. Οι μέλισσες, κατά την διάρκεια της διαδικασίας της συλλογής είτε νέκταρος είτε γύρης, συλλέγουν πότε άμεσα και πότε έμμεσα την γύρη από τα άνθη.
Η γύρη των μελισσών περιλαμβάνει επίσης κολλαγόνο και τη λεκιθίνη.
Όταν κάνει την συλλογή, χρησιμοποιεί τα στοματικά μόρια και τα πόδια της, που διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα για τον σκοπό αυτό, όπως μικρές βούρτσες αλλά και καλάθια αποθήκευσης της γύρης για την ασφαλή μεταφορά της στην κυψέλη.

Κατά την συλλογή βουρτσίζει την γύρη από το σώμα της με τις ειδικές βούρτσες που έχει στο μεσαίο ζεύγος ποδιών και την συσσωρεύει στο πίσω ζεύγος ποδιών της, τοποθετώντας την σε ειδικά σημεία σαν καλάθια.

Ύστερα την βρέχει με το σάλιο της και με νέκταρ λουλουδιών. Αφού εξατμιστεί το νερό του νέκταρος παραμένουν τα ζάχαρά του που, μαζί με το σάλιο, έχουν μια συγκολλητική ιδιότητα. Έτσι, κατά την διάρκεια της επιστροφής προς την κυψέλη, δεν χάνει το φορτίο.


Γύρη πικροράδικου ή ταραξάκο (Taraxacum officinale)
Λόγω της φυτικής προέλευσης της γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες, η πραγματική σύνθεση ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τα άνθη.

Ανεξάρτητα από την εποχή, η γύρη είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης τις βιταμίνες C, Α και Ε, μαζί με τα καρωτινοειδή και το φολικό οξύ. Η γύρη των μελισσών περιλαμβάνει επίσης κολλαγόνο και λεκιθίνη. Η λεκιθίνη συνδέεται με την διάλυση των λιπών στο σώμα και είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.
Εκτενείς δοκιμές και πάρα πολλά πειράματα έδειξαν πως η ζωή μπορεί να στηριχθεί σε μια αποκλειστική διατροφή γύρης και νερού.
Η γύρη περιέχει όλα τα ουσιαστικά συστατικά της ζωής. Οι εξετάσεις προέλευσης της γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες έδειξαν πως οι μέλισσες μαζεύουν μόνο γύρη που είναι πλούσια σε αμινοξέα, μικρότερης διατροφικής αξίας γύρη δεν την προτιμούν. Περίπου 20% της γύρης αποτελείται από αμινοξέα. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες και είναι πολύ πλούσια σε ερυθρίνη. Η γύρη είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου, του ασβεστίου, του χαλκού, του μαγγανίου κ.α.

Εκτενείς δοκιμές και πάρα πολλά πειράματα έδειξαν πως η ζωή μπορεί να στηριχθεί σε μια αποκλειστική διατροφή γύρης και νερού.

Γύρη αποθηκευμένη στα κελιά
Ο κατάλογος με τα πιθανά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων είναι πάρα πολύ μεγάλος, παρακάτω παραθέτονται ενδεικτικά κάποια, όπως ενέργεια, δύναμη, ευεξία, έλεγχος σωματικού βάρους, απευαισθητοποιεί τις αλλεργίες, ξεκουράζει ψυχικά και χαλαρώνει, ενεργοποιεί δυσλειτουργίες ανικανότητας, στειρότητας, άσθματος, χρόνιας κούρασης, βοηθά σημαντικά κατά των ασθενειών του προστάτη, της γήρανσης, της εμμηνόπαυσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την μακροζωία. Aκόμη βοηθά ως διαιτητικό συμπλήρωμα από πολλές απόψεις.

Η γύρη των μελισσών λαμβάνεται από πολλούς ανθρώπους για να συμπληρώσει τις θρεπτικές ουσίες που είναι ανεπαρκείς στη διατροφή τους. Θρεπτικές ουσίες που είναι σημαντικές όχι μόνον για την ενέργεια τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να αφαιρέσουν τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας που ευθύνονται για σημαντικές ασθένειες.

Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς απέδειξαν πως η γύρη των μελισσών είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της αλλεργίας πυρετός του χόρτου, αλλά και άλλων αλλεργιών.

Τελευταία τροποποίηση: 26/10/2014, 15:57

Σχόλια