Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο στην Ευρυτανία.

Δευτέρα 11 Απρ 2016, 10:25 |


Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης επέλεξε ο Δήμος Αγράφων. Δύσκολη διαδρομή που ανταποδίδει με την ομορφιά της.

Με φόντο το επιβλητικό ορεινό τοπίο στην Παλιά Βίνιανη Ευρυτανίας και 40χιλ απο το Καρπενήσι, ολοκληρώθηκε το σεμινάριο μελισσοκομίας για αρχάριους, με έμφαση στις ασθένειες και τους εχθρούς της μέλισσας.

Ο γεωπόνος κ. Βασίλης Αηδόνης, επόπτης μελισσοκομίας στο Μελισσοκομικό Κέντρο Στερεάς Ελλάδας, φρόντισε να παραδώσει μαθήματα εφ' όλης της ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση στους εχθρούς και τις ασθένειες της μέλισσας.

Μελισσοκομικό βιβλιάριο - επιδοτήσεις
Το σεμινάριο ξεκίνησε το Σάββατο 9 Απριλίου όπου και το melissomania έδωσε το παρόν. Ο κ. Αηδόνης ξεκίνησε με μια αναφορά στην έκδοση μελισσοκομικού βιβλιάριου, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται εφόσον ο μελισσοκόμος έχει έως 9 μελίσσια. Τόνισε όμως ότι η έκδοση βιβλιαρίου θα επιτρέψει την αγορά μελισσοκομικού αυτοκινήτου, και θα βοηθήσει σε τυχόν ελέγχους κατα τις μετακινήσεις αλλα και πιθανές κλοπές, εφόσον θα έχει απόδειξη ότι τα μελίσσια είναι δικά του. Η εισαγωγή έκλεισε με απαντήσεις σε ερωτήματα όπως την επιτρεπτή απόσταση του μελισσιού απο τον δρόμο (25μ), την ασφάλιση του μελισσιού (φωτιά, κλοπή, λεηλασία) και βεβαίως επιδοτήσεις, οι οποίες τελικά αφορούν κυρίως επαγγελματίες μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια.
Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίσει να έχει το επιθυμητό μέγεθος μελισσιού την κατάλληλη στιγμή.
Η ζωή της μέλισσας
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην ζωή της μέλισσας, πιο συγκεκριμένα:

Τα είδη των μελισσών

Η γονιμοποίηση της βασίλισσας

Οι ημέρες ωοτοκίας

Οι ρόλοι της μέλισσας ανά ηλικία

Παρουσιάστηκαν πολύ χρήσιμες εικόνες αναγνώρισης του γόνου σε διάφορα στάδια (αυγό, προνύμφη, σφραγισμένο κελί) ενώ τονίστηκε ότι η επιθυμητή όψη του γόνου (πριν το σφράγισμα) θα πρέπει να είναι γυαλιστερή (υγρή/ζελέ) και συμπαγής (δίπλα - δίπλα). Η ενότητα έκλεισε με αναφορά στην ζωή της μέλισσας μετά την εκκόλαψη με έμφαση στους ρόλους ανά ηλικία, από καθαρίστρια μέχρι συλλέκτρια.

Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης
Αρχικά προβλήθηκε ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για το μικρό σκαθάρι της κυψέλης. Παρόλο που γυρίστηκε το 2003, μόλις πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά. Εμείς βρήκαμε και παραθέτουμε ένα μικρό κομμάτι του στα αγγλικά:

Ο κ. Αηδόνης τόνισε ότι ενώ το μικρό σκαθάρι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν διάφορες μέθοδοι της εποχής για την αντιμετώπισή του. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες μέθοδοι με χημικά δεν λειτούργησαν, ενώ κάποιες πρακτικές και τεχνικές χωρίς χημικά μείωσαν την ζημιά και κυρίως την εξάπλωση.

Πολύ σημαντικός για παράδειγμα θεωρήθηκε ο χώρος που έχουμε τα μελίσσια, θα πρέπει να αποφεύγουμε το μαλακό χώμα και να τοποθετήσουμε κάποιο ταψί κάτω απο την είσοδο για αποφυγή εξάπλωσης. Σε μορφή προνύμφης ακόμα και αφού τραφούν απο το μέλι και τον γόνο, βγαίνουν απο την είσοδο της κυψέλης και χώνονται στο μαλακό χώμα για να μεταμορφωθούν σε σκαθάρια, όπου και θα αποκτήσουν δυνατότητα πτήσης έως 10 χιλιόμετρα!

Εφόσον δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να συμμετέχουμε άμεσα στην μη εξάπλωσή του. Ο άνθρωπος που μπορούμε να επικοινωνήσουμε για να αναφέρουμε τυχόν εμφάνισή τους είναι ο κ. Ουρεϊλίδης Κων/νος απο το κτηνιατρικό εργαστήριο Καβάλας στο τηλέφωνο 2510 391865 και e-mail chridbad(παπάκι)gmail.com.

Περισσότερες πληροφορίες για το μικρό σκαθάρι της κυψέλης μπορείτε να βρείτε στο σχετικό μας άρθρο (μικρό σκαθάρι κυψέλης)


Ο γεωπόνος Βασίλης Αηδόνης, βασικός ομιλητής του σεμιναρίου.
Ανάπτυξη του μελισσιού κατα την διάρκεια του έτους και πρόληψη ασθενειών
Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο κ. Αηδόνης αναφέρθηκε στην πρόληψη των ασθενειών. Για καλύτερη κατανόηση παρουσιάστηκε το σωστό μέγεθος που θα πρέπει να έχει ένα μελίσσι κατα την διάρκεια του έτους, την σωστή θερμοκρασία που θα πρέπει να έχει όταν υπάρχει (35 βαθμούς) και όταν δεν υπάρχει γόνος (14 - 20 βαθμούς τον χειμώνα), αλλά και την μορφή που θα πρέπει να έχει (με τους σωστούς χειρισμούς) σε διάφορες εποχές του έτους.

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίζει για την καθαριότητα, κυρίως στον πάτο της κυψέλης, να μην αφήνει κενά πλαίσια για τον χειμώνα, να μην παρατάει παλιά πλαίσια δίπλα στην κυψέλη και να τα αντικαθιστά κάθε 3 χρόνια ή όταν διαπιστώσει την φθορά με γενικό κανόνα το πόσο μεγάλα κελιά έχει και πόσο μαυρισμένα είναι.

Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση της βασίλισσας κάθε 2 χρόνια. Τονίστηκε βέβαια ότι πάντα υπάρχει και η εξαίρεση στον κανόνα, με βασίλισσες οι οποίες είναι πολύ γόνιμες και στο 3ο - 4ο έτος της ηλικίας τους και "κεντάνε" όπως λέμε, χαρακτηρίζοντας έτσι τον υγιή, συμπαγή γόνο. Ώς σημαντικό επίσης για την πρόληψη ασθενειών θεωρείται και το μέγεθος του μελισσιού. Θα πρέπει ο μελισσοκόμος να φροντίσει για τυχόν συνενώσεις όπου χρειάζονται.


Στα διαλείμματα οι παρεβρισκόμενοι απόλαυσαν το μαγευτικό τοπίο.
Όσο αφορά την προσοχή και την επιμέλεια που χρειάζεται, δεν θα πρέπει να αφήνουμε απαραίτητες εργασίες για την επόμενη μέρα, ενώ έγινε και αναφορά σε αυτό που λέμε "μελισσοκόμος του Σαββατοκύριακου", τονίζοντας έτσι την σημασία και το έργο που προσφέρουμε με την τέχνη της μελισσοκομίας.

Αναφέρουμε οτι το σεμινάριο ήταν δωρεάν. Ευχαριστούμε τον Δήμο Αγράφων και τους συντελεστές του για την υπέροχη πρωτοβουλία, ενώ ακολουθούν περισσότερες εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον.

Για διάφορες ασθένειες που έχουμε καλύψει στο melissomania μπορείτε να διαβάσετε την κατηγορία ασθένειες. Ενώ για τους εχθρούς της μέλισσας την κατηγορία εχθροί.

Τελευταία τροποποίηση: 11/4/2016, 15:54

Σχόλια