Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Συμβουλές Ιουλίου

Κυριακή 9 Ιουλ 2023, 15:49 |


Συλλέκτρια σε άνθος βοηθητικής ανθοφορίας (Cynanchum-acutum)

Ο μήνας των μεταφορών, των τρύγων, του μελιού, της μεγάλης κούρασης αλλά και της μεγάλης  χαράς των μελισσοκόμων.

Οι πραγματικά δύσκολες εβδομάδες του Ιουνίου, με τις έντονες και απότομες αλλαγές του καιρού, πότε βροχές, πότε χαλάζι, έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση πολλούς συναδέλφους μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα.

 Γενικότερα ο καιρός των δυο τελευταίων εβδομάδων του Ιουνίου φέτος είχε σαν αποτέλεσμα να μην δώσει και ο έλατος τα αναμενόμενα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας μας.
Ο Ιούλιος μας ήρθε με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού. Ο μελισσοκόμος πρέπει να προστατεύσει τα μελίσσια του, βάφοντας τα καπάκια των κυψελών σε λευκό χρώμα ή έστω να τα σκεπάσει με κλαδιά, χαρτόνια, φελιζόλ ή ότι άλλο μπορεί και η τοποθέτηση ποτίστρας στο μελισσοκομεία είναι επιβεβλημένη.

Στην κεντρική Ελλάδα τα όψιμα καλαμπόκια, ο σκόλυμος, ο φλόμος(βερμπάσκο), το φουκάλι(σκούπα), το γαλάζιο αγκάθι(γαλαζάκι) και η λυγαριά(καναπίτσα)  βοηθούν τα μελίσσια αυτόν τον καιρό, τόσο σε νέκταρ αλλά και σε γύρες, περιμένοντας την άνθηση των βαμβακιών. 
Τα βαμβάκια στην Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία,  Θράκη και τα θυμάρια στην νησιωτική Ελλάδα να κλείσουν τον κύκλο της συλλογής σε ανθόμελα.
Η ασκοσφαίρωση και η βαρρόα είναι από αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν αυτόν τον μήνα.
Η περίοδος του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου σηματοδοτεί την απαρχή των μελιτοεκκρίσεων και της τραχείας πεύκης. Όμως οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί όπως έχει υπέρ έχει και κατά. Τα υπέρ είναι πως στο πρώτο βάρεμα του πεύκου μπορεί κανείς αν έχει δυνατά μελίσσια να κάνει θαύματα και να πάρει πολύ μέλι, αν αποτύχει όμως τα μελίσσια δεν είναι εύκολο να ξαναγίνουν γερά για να πάει ξανά στο δεύτερο βάρεμα που αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στα πολλά νησιά του Αιγαίου το θυμάρι είναι η μοναδική ανθοφορία με οικονομική εκμετάλλευση. Οι βροχές που πέσανε τον Ιούνιο το πότισαν και θαρρώ πως θα δώσει πολύ μέλι σε αυτούς που διατηρήσανε μεγάλους πληθυσμούς και σε αυτούς που κάνουνε τις έξυπνες κινήσεις της ένωσης των μελισσιών τους. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μελισσοκόμοι της Ρόδου, Κρήτης, Νησιά των Κυκλάδων, Ανατολικής Στερεάς, Ανατολικής Πελοποννήσου, Αττικής και άλλων περιοχών που φύεται το θυμάρι σε εκτάσεις σεβαστές για εκμετάλλευση.

Οι νέοι μελισσοκόμοι καλό είναι να συμβουλεύονται σε θέματα τρύγου τους παλαιότερους και να μην είναι λαίμαργοι. Τα πλαίσια που δεν είναι σφραγισμένα ή έχουν πάνω και γόνο, δεν πρέπει να τα τρυγούν, αν είναι να τα πάνε μετά και στο πεύκο τότε τα σημαδεύουν βάζοντας μία πινέζα και τα τρυγάνε μετά το πεύκο, έτσι παίρνουν το πευκοθύμαρο ένα μέλι πάλι με μεγαλύτερη τιμή από το μέλι του πεύκου.

Οι σύλλογοι αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των μελισσοκόμων καλό είναι να πιέζουν τους κατά τόπους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκδίδουν ενημερωτικά δελτία στις τοπικές εφημερίδες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με τις επιτρεπόμενες ώρες ψεκασμού των καλλιεργειών τους. Κάποιοι τέλος πάντων θα φιλοτιμηθούν να πράξουν το σωστό προστατεύοντας την περιουσία τους αλλά και την δική μας.


Συλλογή νέκταρος από άνθος αγράμπελη, κληματίδα ή Ζεμπελίνα (Clematis sp)
Ανθοφορίες

Το μέλι του βαμβακιού είναι λαμπερό ανοιχτόχρωμο, εύγευστο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα και αναμιγνύεται εύκολα με άλλα είδη μελιού. Έχει επίσης πολύ χαμηλό ιξώδες (είναι δηλαδή πολύ ρευστό). 

Άλλες ανθοφορίες που μπορούμε να πάρουμε μέλι κατά τόπους είναι στα βουνά, η ανθοφορίες της ρίγανης, της καστανιάς, του φλαμουριού(Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία) και στα πεδινά της Θράκης και της Κεντρικής  Μακεδονίας, ο ηλίανθος με ανοιχτόχρωμο μέλι και ο γλυκάνισος με μέλι πιο σκούρο.

Tο φουκάλι (σκούπα) βγάζει μέλι επίσης ανοιχτόχρωμο και με καλή μυρουδιά και γεύση, το μέλι του γαλάζιου αγκαθιού είναι ανοιχτό κίτρινο. Η γύρη της λυγαριάς βοηθά τα μελίσσια να γονεύουν και να αναπληρώνουν τις χαμένες συλλέκτριες συνεχώς. 

Πιθανές Ασθένειες

Η ασκοσφαίρωση και η βαρρόα είναι από αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν αυτόν τον μήνα.

Την Ασκοσφαίρωση την καταπολεμούμε με καθαριότητα της κυψέλης και σφίξιμο των μελισσιών αφαιρώντας πλαίσια και την βασίλισσα, αντικαθιστώντας την με άλλη, από υγιές μελίσσι.

Την βαρρόα την αντιμετωπίζουμε με θυμόλη ή μυρμηκικό οξύ, αλλά πάντα μετά τον τρύγο.

Αν υπάρξει Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου (ΑΣΓ) τότε καίμε το προσβεβλημένο από την ασθένεια μελίσσι και απολυμαίνουμε πολύ καλά την κυψέλη, εσωτερικά με φλόγιστρο και με γενικό πλύσιμο σε χλωρίνη ή σε άλλο απολυμαντικό υγρό, ολόκληρη την κυψέλη, παίρνοντας πάντα προστατευτικά μέτρα για τον εαυτό μας.

Φυτοφάρμακα

Στους κάμπους της Θεσσαλίας της Μακεδονίας, Στερεάς και Θράκης τα μελισσοκομεία συσσωρεύονται  σχεδόν κολλητά για να χωρέσουν, αφού μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες κυψέλες. Ο κίνδυνος από τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα πάντα ελλοχεύει, η προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι έχει επιπτώσεις και στις δικές μας κυψέλες, τα ραντίσματα αποδεκατίζουν σημαντικό αριθμό συλλεκτριών, με αποτέλεσμα τα δυνατά μας μελίσσια να μικραίνουν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς. Κάποιοι καλλιεργητές δεν ακούν τις συμβουλές των γεωπόνων, και ραντίζουν τις καλλιέργειες τους κατά την διάρκεια της ημέρας, βέβαια αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την μία να μην σκοτώνει τα βλαβερά έντομα, που ενεργούν κατά την διάρκεια της νύκτας, αλλά να σκοτώνουν  τα ωφέλημα, όπως είναι οι μέλισσες και οι βομβίνοι.

Τελευταία τροποποίηση: 09/7/2023, 15:52

Σχόλια