Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Παιδιά Προσοχή... οι μέλισσες τσιμπάνε

Πέμπτη 5 Ιουν 2014, 14:19 |

Αναφέρθηκαν κατά καιρούς πολλές περιπτώσεις που άτομα μεμονωμένα, παιδιά που παίζανε στο δάσος ή σε παλαιά οχήματα, κυνηγοί, ξυλοκόποι, ορειβάτες, νεαρά άτομα που κάνανε τζόκινγκ και ποδήλατο αλλά και ολόκληρες οικογένειες εκδρομέων έχουν δεχτεί επίθεση από σμήνη μελισσών.

Κατά τους θερινούς μήνες, εσείς παιδιά που φεύγετε από τα μεγάλα αστικά κέντρα και πάτε στις κατασκηνώσεις, για διακοπές και περιπέτειες, στην επαρχία και στα χωριά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις εξερευνήσεις σας στα δάση και τις ρεματιές, με τις μέλισσες αλλά και με τις σφήκες, τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες, σκούρκους, σερσένια, κουρκούμπανους και άλλες ονομασίες που έχουν κατά τόπους.
Άν τύχει κάποιο μελίσσι να σμηνουργήσει κοντά στο σπίτι σας, φωνάξτε κάποιον μελισσοκόμο να το μαζέψει, και παρακολουθήστε την διαδικασία απο απόσταση ασφαλείας.
Καλό είναι να παίζετε και να κατασκηνώνετε μακριά από τα μελισσοκομεία και τις κυψέλες των μελισσών. Κατά τις ορειβασίες και άλλα σπορ που κάνετε με αναρριχήσεις στα βράχια, επειδή οι μέλισσες που σμηνουργούν κάνουν τις φωλιές τους και στα βράχια, σε σχισμές ή ρωγμές μέσα στους βράχους και στις εισόδους μικρών σπηλιών. Μην βάλετε τα χέρια σας όπου δεν μπορείτε να τα δείτε  και αφού πρώτα ελέγξετε για την δική σας ασφάλεια, όχι μόνον από τις μέλισσες αλλά και από άλλα έντομα και δηλητηριώδη ερπετά.

Εάν στις εξερευνήσεις σας και στην προσπάθεια σας να γίνεται σύγχρονοι Ροβινσώνες, θελήσετε να κατασκηνώσετε κτίζοντας μικρές αυτοσχέδιες παράγκες πάνω στα δένδρα, μην ενοχλήσετε καθόλου τις μέλισσες κάποιας φωλιάς που πήγε πριν από εσάς εκεί. Μη ρίξετε πέτρες ή κομμάτια λάσπης, ή βράχους και ξύλα ή άλλα υλικά σε καμία φωλιά μελισσών, που θα τύχει να βρείτε μέσα στο δάσος ή σε κάποιο αχυρώνα, ή αποθήκη ή στάβλο ακόμη και σε κάποιο παλιό εγκαταλελειμμένο λεωφορείο ή φορτηγό, γιατί με τα κτυπήματα ή με τον καπνό αν προσπαθήσετε να τις κάψετε, όλες οι μέλισσες θα βγούνε από την φωλιά και θα ψάξουν τους εισβολείς για να τους επιτεθούν. 

Αποφύγετε τις μέλισσες και ψάξτε ένα καλύτερο μέρος για την κατασκήνωση σας και τα παιχνίδια σας.
Κατά τις πεζοπορίες σας και τις περιηγήσεις μέσα στο δάσος ή στα παιχνίδια σας το καλοκαίρι καλό είναι να φοράτε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα πρώτα να μην ζεσταίνεστε και δεύτερον γιατί οι μέλισσες δεν επιτίθενται εύκολα στα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Να αποφεύγετε στις εκδρομές σας τα σκουρόχρωμα ρούχα ή ακόμη και αυτά που έχουν τον χρωματισμό του δέρματος. Οι μέλισσες όταν υπερασπίζονται τις φωλιές τους ή τις κυψέλες τους, επιτίθενται πρώτα στα αντικείμενα που μοιάζουν με φυσικά αρπακτικά ζώα, όπως οι αρκούδες, ασβοί, και κουνάβια, έτσι τείνουν να πάνε στα τριχωτά, δερμάτινα και γούνινα ενδύματα. Παιδιά, λάβετε υπόψη ότι οι μέλισσες βλέπουν το κόκκινο χρώμα σαν μαύρο. Το κίτρινο, το άσπρο, και το πορτοκαλί είναι τα καλύτερα χρώματα κατά τις πορείες σας, το παιχνίδι σας και το κυνήγι σας μέσα στο δάσος.

Επίσης μπορεί να συμβεί στον καθένα, να έρθει κάποια φορά αντιμέτωπος με σμήνος μελισσών, που πρόσφατα σμηνούργησε και ζητά επίμονα συγκατοίκηση τόσο στην αγροτική σας όσο και στην εξοχική σας κατοικία. Ειδοποιήστε αμέσως τους γονείς σας και εκείνοι με την σειρά τους θα ειδοποιήσουν κάποιον μελισσοκόμο ο οποίος θα μαζέψει το σμήνος που σας επισκέφθηκε. Καλό είναι να βλέπεις από ασφαλή απόσταση ή μέσα από ένα τζάμι για να παρακολουθήσεις όλη την διαδικασία και την τεχνική από κοντά αλλά και με ασφάλεια. Σίγουρα θα σου αρέσει και θα έχεις αυτή την όμορφη εμπειρία να την διηγηθείς στους φίλους σου.

Τελευταία τροποποίηση: 03/11/2014, 17:35

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.

Σχόλια