Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Φυτοφάρμακα στο τραπέζι μας

Δευτέρα 11 Μαΐ 2015, 10:48 |


Θέλουμε μέλια καθαρά, χωρίς πρόσθετα και χημικά

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο δηλητηριάσεις που οφείλονται στην χρήση φυτοφαρμάκων καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μερίδιο σε αυτό το τεράστιο νούμερο έχει και η Ελλάδα. Μελέτες έδειξαν πως έχουμε αύξηση κατά 40% των περιστατικών καρκίνων στην Ελλάδα και ειδικά στις περιοχές που γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων.
... πωλήτρια σε λαϊκή αγορά ήθελε να πουλήσει τα ραντισμένα αμπελόφυλλα για να μην τα δώσει στην κατσίκα της.
Γνωστή είναι η ιστορία της ηλικιωμένης γυναίκας που έβγαλε για πούλημα σε μία υπαίθρια λαϊκή αγορά μερικά προϊόντα και κάποια στιγμή εξομολογήθηκε σε διπλανό πωλητή ότι ήλπιζε να πουλήσει όλα τα αμπελόφυλλα, γιατί ήταν ραντισμένα και δεν ήθελε να τα δώσει στην κατσίκα της.

Είναι επίσης γνωστό πως πολλοί αγρότες έχουν ξεχωριστό κήπο για δική τους κατανάλωση, σχεδόν χωρίς φυτοφάρμακα και κάνοντας χρήση κοπριάς από κάποιο διπλανό μαντρί κλπ. Κήποι, περιβόλια, μποστάνια και λογής λογής καλούδια δύο ταχυτήτων, σε φρούτα και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα.


Οχι τα άδεια κουτιά από τα φυτοφάρμακα σε ρυάκια, ρέματα, κανάλια και πηγές
Δεν μπορεί να καταλάβει ο Έλληνας αλλά και ο Ευρωπαίος αγρότης πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στην φύση που ζει, με την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Αδιάψευστος μάρτυρας της χρήσης αυτών των τοξικών ουσιών είναι τα φορτία φρούτων και λαχανικών που κάθε τόσο μας επιστρέφονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλη δόση φυτοφαρμάκων. Αγγούρια και σταφύλια που στείλαμε στην Γερμανία, μήλα από την Ρωσία, ενώ υπάρχουν και άλλα που τεχνηέντως δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, βλέπε σταφίδα, μέλι και φράουλες, όλα έχουν γυρίσει πίσω.

Αυτά όμως δεν πετάχτηκαν σε χωματερές δεν καταστράφηκαν από κάποια δημόσια αρχή ή υπηρεσία, περάσανε στην ντόπια αγορά και φτάσανε στα τραπέζια όλων μας, σε φτηνότερη τιμή για να φύγουν γρηγορότερα.
Τόνοι εξαγόμενων προϊόντων που επιστρέφονται στην Ελλάδα ώς ακατάλληλα, διατίθενται στην Ελληνική αγορά σε χαμηλότερες τιμές.
Συνεχίζουμε λοιπόν να τρώμε φυτοφάρμακα σε μη επιτρεπτές ποσότητες καθημερινά, αφού περνάνε από το τραπέζι μας χωρίς να γίνονται γρήγοροι και αποτελεσματικοί έλεγχοι από τους κρατικούς φορείς. Ή αν γίνονται να είναι πολύ λίγοι και αργοί που τα αποτελέσματα να γίνονται γνωστά μετά την κατανάλωση τους από εμάς.

Ζωντανό παράδειγμα των όσο γράφω έλαβε χώρα το 2005 με τους δειγματοληπτικούς έλεγχους που έγιναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε 2000 προϊόντα, Ελληνικά, εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτες χώρες, στα εργαστήρια που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό στην χώρα μας. Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το ποιά προϊόντα απαγορεύονται προς κατανάλωση, όλα είχαν καταναλωθεί χωρίς ειδοποίηση.
Στις βιολογικές καλλιέργειες ο έλεγχος των προϊόντων γίνεται κατευθείαν από το χωράφι, στις συμβατικές από τον πάγκο, κανένας δεν ελέγχει τι γίνεται στο χωράφι και στο περιβόλι του παραγωγού.


Μέλι Ελληνικό, αγνό και καθαρό
Η μόλυνση δεν είναι απλή υπόθεση. Το να μην κάνω κατανάλωση κάποιων φρούτων ή κάποιων επιλεγμένων μη εποχιακών λαχανικών αλλά να καταναλώνω π.χ. πολλά θαλασσινά δεν σώνει την κατάσταση. Δεν γλιτώνει κανείς έτσι εύκολα από τα τοξικά που μετά την χρήση τους παραμένουν για διάστημα στην ατμόσφαιρα. Κάποια από αυτά έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν με τον αέρα μακριά από τον τόπο όπου χρησιμοποιήθηκαν, (αν ο αέρας είναι προς το μελισσοκομείο μας οι μέλισσες δείχνουν ξαφνική επιθετική συμπεριφορά) αλλά και χιλιόμετρα ακόμη ταξιδεύοντας με τα σύννεφα, στην συνέχεια πέφτουν στο έδαφος με την βροχή ή το χιόνι, φτάνοντας τελικά στα ποτάμια στις λίμνες και στην θάλασσα. Έτσι μπαίνουν έμμεσα στην διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσω των ψαριών και των θαλασσινών.

Πέρα από την ενημέρωση και μεγάλη συνεχή καμπάνια κατά της χρήσης των φυτοφαρμάκων, για να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος καλό είναι να εφαρμοστεί η χρήση συνταγολογίου, όπως στη μελισσοκομία. Εάν διαπιστωθεί η ασθένεια τότε να γίνει η χρήση, εάν όχι να μην ρίχνουν, τάχα προληπτικά, επειδή έριξε ο γείτονας, κλπ.

Επίσης, για να προμηθευτεί ένας αγρότης οποιοδήποτε φάρμακο για τις καλλιέργειες του θα μπορούσε να το δώσει κάποιος γεωπόνος αφού διαπιστώσει και ο ίδιος την ασθένεια, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη χρήσης ή κατάχρησης του φυτοφαρμάκου.
Κάποτε που αποφοιτούσαμε μαζί με το πτυχίο μας δίνανε και ένα ζευγάρι μπότες, σήμερα στους νέους γεωπόνους δίνουν ένα κινητό ... γεωπονία απο το τηλέφωνο.
Μου έλεγε πρόσφατα κάποιος ηλικιωμένος και συνταξιούχος γεωπόνος χαριτολογώντας:

"Κάποτε που αποφοιτούσαμε μαζί με το πτυχίο μας δίνανε δώρο και ένα ζευγάρι μπότες, για την καθημερινή εργασία στα χωράφια. Σήμερα τους νέους γεωπόνους δίνουν ένα κινητό τηλέφωνο, έτσι κάνουν γεωπονία, από το τηλέφωνο."

Μέσα σε όλα αυτά φυσικά ούτε λόγος για μια άλλη αντίληψη για την γεωργία, που θα μπορούσε να σώσει εμάς και το περιβάλλον από τους χιλιάδες τόνους χημικών που ψεκάζονται και να οδηγήσει τους αγρότες σε λιγότερα έξοδα και καλύτερα προϊόντα, σε μια λιγότερο εντατική γεωργία, γιατί όχι και βιολογική.

Τελευταία τροποποίηση: 11/5/2015, 11:20

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.

Σχόλια