Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός

Κυριακή 12 Οκτ 2014, 21:39 |


Βασιλικός Πολτός, από ανοιγμένο κελί βασίλισσας

Οι νεαρές μέλισσες ηλικίας μέχρι και 12 ημερών εκκρίνουν από τους σιαγονικούς και υποφαρυγγικούς τους αδένες μια φυσική κρεμώδης ουσία, πλούσια σε πρωτεΐνες, με την οποία τρέφονται μόνο συγκεκριμένα είδη μελισσών. Τρέφονται όλες οι νεαρές προνύμφες ηλικίας μέχρι τριών ημερών, οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες μέχρι να σφραγιστεί το κελί τους καθώς και οι βασίλισσες για 3 έως 5 έτη που διαρκεί η ζωή τους. 

Από αυτήν του την χρήση, η παχύρρευστη αυτή ουσία, πήρε το όνομα βασιλικός πολτός .

Το χρώμα του είναι λαμπερό, από ανοικτό κίτρινο έως γαλακτώδες, με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μυρωδιά. Ο βασιλικός πολτός λέγεται και γάλα των μελισσών για δύο λόγους: η διαδικασία παραγωγής του είναι περίπου ίδια με αυτή των θηλαστικών, αλλά και επειδή ταΐζονται στις τρεις πρώτες ημέρες της ζωής τους όλες οι προνύμφες μελισσών και κηφήνων και οι προνύμφες των βασιλισσών μέχρι την πέμπτη ημέρα.
Η δεύτερη καλύτερη φυσική πηγή της βιταμίνης Β2 είναι ο βασιλικό πολτός ο οποίος περιέχει 1,90 μίλιγκραμ στα 100 γραμμάρια.
Με τον βασιλικό πολτό ως μοναδική τροφή, η βασίλισσα είναι σε θέση και γεννά 1500 έως 2000 αυγά ημερησίως. Η μεγάλη γονιμότητα και ο υψηλός μεταβολισμός της βασίλισσας οφείλεται στην κατανάλωση του βασιλικό πολτού. Ο βασιλικός πολτός ανήκει στις φυσικές διατροφικές ουσίες με πλατιά και σε βάθος επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού με την λήψη του οι λειτουργίες του μεταβολισμού διεξάγονται σωστά και η τροφική των ιστών βελτιώνεται.

Σύνθεση βασιλικού πολτού:

Υγρασία 45% - 70%

Πρωτεΐνες 6,7% - 30,6%

Λιπίδια 1,7% - 8,6%

Ζάχαρα 9,0% - 18,0%

Ανόργανα στοιχεία 0,7% - 2,3%

Απροσδιόριστα συστατικά 0,3% - 4,5%

pH 3,5% - 4,5%


Γύρη, η πρώτη ύλη δημιουργίας βασιλικού πολτού
Βιταμίνες του Βασιλικού Πολτού
Παντοθενικό οξύ 89mg/kg, Νιασίνη 59mg/kg, Ινοσιτόλη 100mg/kg, Νικοτινικό οξύ 42mg/kg, Ριβοφλαβίνη(Β2) 8,2mg/kg, Θειαμίνη (Β1)6,6mg/kg, Πυριδοξίνη (Β6) 2,4 mg/kg, Β12 1,4mg/kg, Βιοτίνη 1,7mg/kg, C, D, E και Φολικό οξύ. Οι βιταμίνες Β συνθέτουν μια ολόκληρη οικογένεια βιταμινών και συνήθως βρίσκονται πολλές μαζί σε ένα τρόφιμο.

Ριβοφλαβίνη Β2
Η δεύτερη καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Β2 είναι ο βασιλικό πολτός ο οποίος περιέχει 1,90 μίλιγκραμ στα 100 γραμμάρια. Η ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από το πόσο μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ριβοφλαβίνης Β2 υπάρχει στην καθημερινή τους διατροφή διότι η Β2 παίζει σπουδαίο ρόλο στην μετατροπή των τροφών σε φυσική ενέργεια. Η υγεία των ματιών και του δέρματος έχουν άμεση σχέση με την Β2. Έλλειψη της ριβοφλαβίνης προκαλεί ρυτίδες ακόμη και σε νεαρή ηλικία, συχνά σκασίματα και πληγές γύρω από το στόμα, πληγιασμένη ή κόκκινη γλώσσα, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, ακόμη και υπερευαισθησία των ματιών στο φως. Οι ενήλικοι χρειάζονται 1,3 - 2 μίλιγκραμ και τα παιδιά 0,5 - 2,5 μίλιγκραμ.

Νιασίνη Β3
Η φυσική πηγή βιταμίνης Β3 Νιασίνης με 8,2 μίλιγκραμ στα 100 γραμμάρια. Η Β3 διατηρεί τα δόντια, τα ούλα και το δέρμα μας γερά, σταματά τις ημικρανίες και ανακουφίζει από τα αρθριτικά. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία της σχιζοφρένειας και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη της δημιουργεί κατάθλιψη, αστάθεια και ένταση. Χρειαζόμαστε καθημερινά 3 -20 μίλιγκραμ βιταμίνης Β3 Νιασίνης.

Παντοθενικό οξύ Β5
Η πρώτη και καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Β5 είναι ο βασιλικός πολτός με 35 μίλιγκραμ στα 100 γραμμάρια. Αυξάνει την ικανότητα του συκωτιού να αποθηκεύει γλυκογόνο και έτσι βοηθά σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Καταπολεμά το στρες και ανακουφίζει από τα αρθριτικά. Η έλλειψη του Παντοθενικού οξέος εμφανίζει στο δέρμα και στο νευρικό μας σύστημα διάφορες παθήσεις, επίσης κάνει γκρίζα τα μαλλιά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Η βιταμίνη Β5 είναι ευαίσθητη και καταστρέφεται εάν αποθηκευτεί σε μεταλλικό δοχείο, γι'αυτό θα πρέπει να τοποθετούμε τον βασιλικό πολτό σε γυάλινο η πλαστικό βαζάκι αλλά και το κουταλάκι να είναι από ανάλογο υλικό και όχι μεταλλικό. Το λιγότερο που χρειάζεται καθημερινά ένας οργανισμός είναι 5-10 μίλιγκραμ Παντοθενικού οξέος.

Πυριδοξίνη Β6
Ο βασιλικός πολτός είναι η τέταρτη φυσική πηγή πρόσληψης βιταμίνης Β6 με 2,40 μίλιγκραμ στα 100 γραμμάρια. Η βιταμίνη αυτή μεταβολίζει τα λίπη τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες του οργανισμού μας. Ρυθμίζει την οξείδωση της χοληστερίνης, χωρίς την δράση της Β6 ανεβαίνει πολύ, ενώ τα προϊόντα της οξείδωσης της χοληστερίνης θεωρούνται καρκινογόνα. Η Β6 παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της υγείας των νεύρων, του δέρματος και του μυϊκού ιστού των ανθρώπων. Η έλλειψη της βιταμίνης Πυριδοξίνης Β6 χαρακτηρίζεται από μεγάλα προβλήματα των νεύρων μας, δερματοπάθειες διαφόρων μορφών, ζάλη, πονοκεφάλους, πέσιμο των μαλλιών μας. Μερικές μορφές αναιμίας που είναι θανατηφόρες για τα παιδιά αποδίδονται σε χρόνια έλλειψη της Β6. Επειδή και αυτή η βιταμίνη καταστρέφεται με το φως, την ζέστη, την κονσερβοποίηση της σε μεταλλικά δοχεία αλλά και από τον χρόνο, τοποθετούμε τον βασιλικό πολτό σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο στο ψυγείο και τον καταναλώνουμε πάντα φρέσκο, όπως όλα τα τρόφιμα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ημερησίως από 1 έως 2,5 μίλιγκραμ.
Ο Βασιλικός Πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά κάτι καλύτερο, είναι μιας ανυπολόγιστης αξίας τροφή.

Φρέσκος βασιλικός πολτός, σε συσκευασία 10 γραμμαρίων
Βιοτίνη ή βιταμίνη Η
Η Βιοτίνη ευρίσκεται στον βασιλικό πολτό σαν δεύτερη καλύτερη φυσική πηγή με 0,30 μίλιγκραμ στα 100 γραμ. Βοηθά στην σύνθεση της αιμογλοβίνης και στην παραγωγή του γλυκογόνου. Η Βιοτίνη πράγματι είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό αντισηπτικό που βρίσκεται στο ανθρώπινο σάλιο και η οποία καταστρέφεται μόνον από τα αντιβιοτικά που παίρνουμε. Η έλλειψη της έχει σαν συνέπεια την ξηροδερμία, την κακή όρεξη και τα τεντωμένα νεύρα. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι 0,3 μίλιγκραμ την ημέρα.

Φολικό οξύ
Το Φολικό οξύ έχει επίσης και τις ονομασίες Βιταμίνη Μ, Βιταμίνη L και Φολασίνη, σχηματίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, επηρεάζει το μεδούλι των οστών, συνεργαζόμενο με τις βιταμίνες C και B12 βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών καθώς και στην θεραπεία της αναιμίας. Απορροφάται πολύ εύκολα από το πεπτικό σύστημα μας. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται φιλικό οξύ αλλά και οι αλκοολικοί γιατί λόγω του αλκοόλ ο οργανισμός τους δεν το απορροφά εύκολα. Εξαφανίζει τα καφέ στίγματα από το δέρμα των ηλικιωμένων. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα είναι από 0,2 έως 0,4 μίλιγκραμ.

Βιταμίνη Ε
Έχει χαρακτηριστεί και σαν υπερόπλο κατά της γήρανσης, αφού είναι το αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Επιστήμονες από όλον τον κόσμο συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό συμπλήρωμα βιταμινών που είναι απαραίτητο για την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με την γήρανση είναι η βιταμίνη Ε.

Εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών καταπολεμώντας την αρτηριοσκλήρωση και κατ επέκταση μας προστατεύει από το έμφραγμα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Προστατεύει από τον καρκίνο, η δράση της βιταμίνης Ε αποδίδεται στις ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της.

Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, αφού καταπολεμά τη φλεγμονώδη δράση των ελευθέρων ριζών στις αρθρώσεις

Αποτρέπει τον εκφυλισμό και την εξασθένηση του εγκεφάλου, των αρτηριών και του ανοσοποιητικού συστήματος μας, επειδή η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή ενεργεί καλύτερα εκεί που συσσωρεύεται το λίπος, ενεργεί στις μεμβράνες των κυττάρων και των ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου διότι έχουν πολύ λιπώδη ιστό και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στις αρτηρίες, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που εμποδίζουν την φυσιολογική ομαλή λειτουργία των κυττάρων και επιταχύνουν την γήρανση των ιστών.

Είναι σπουδαίος παράγοντας της ανδρικής σεξουαλικής ικανότητας.

Ελαττώνει την περιεκτικότητα του αίματος μας σε λίπος.

Η βιταμίνη Ε πρέπει πάντα να λαμβάνεται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι αυτή η βιταμίνη που θεραπεύει από μόνη της την ανεμοβλογιά σε 24 ώρες, ιλαρά και μαγουλάδες σε 72 ώρες, λοιμώξεις του λαιμού σε 48 ώρες, από Αμερικανούς γιατρούς. Η βιταμίνη C έχει την δυνατότητα να προλαβαίνει από ένα απλό συνάχι μέχρι τον καρκίνο. Είναι ζωτικής σημασίας για τα ούλα, τα δόντια, την υγεία των ιστών, των μυών και των οργάνων σεξ. Επίσης κάνει πολύ καλό στην μηνιγγίτιδα, σχιζοφρένεια, πολιομυελίτιδα. Το αλκοόλ, ο καφές, τα καυσαέρια την καταστρέφουν. Ο οργανισμός των ατόμων με αρκετή βιταμίνη C αντιστέκεται πολύ περισσότερο στις διάφορες μολύνσεις και ιώσεις.
Λαμβάνεται από το στόμα, υπογλώσσια, ... Αν τον καταπιούμε θα χάσει τα πλούσια συστατικά του κατά 50% από τα γαστρικά υγρά του στομάχου.
Συγκεντρωτικά λοιπόν, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Βασιλικού Πολτού:

Βιταμίνες: Α1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E και Φολικό οξύ.
Ανόργανα στοιχεία: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φθόριο, μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, φώσφορος, χλώριο, νάτριο, πυρίτιο, θείο και ψευδάργυρο. Στον φρέσκο Βασιλικό Πολτό υπάρχει ένα αντικαρκινικό στοιχείο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο Gualm του Καναδά.


Τεχνικό βασιλικό κελί, με προνύμφη και βασιλικό πολτό
Ευεργετικές ιδιότητες: Στην ταχεία ανάρρωση ασθενών, βοηθά τους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους οργανισμούς, η συχνή χρήση μειώνει το άγχος και το στρες στους εργαζόμενους, βελτιώνει την διάθεση και προσφέρει μεγάλη διαύγεια πνεύματος στους μαθητές και αθλητές, τονώνει την ερωτική επιθυμία και βελτιώνει την σεξουαλική διάθεση και ζωή. Ενισχύει επίσης σημαντικά την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις και ιώσεις, βελτιώνει την όρεξη και αυξάνει το σωματικό βάρος στα αδύνατα άτομα. Έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες όπως ακριβώς και το μέλι. Συμβάλει στην γαλακτοπαραγωγή των γυναικών, επιταχύνει τον μεταβολισμό, χαρίζει υγεία στο δέρμα και στους ιστούς. Επίσης συμβάλει στην βελτίωση περιπτώσεων αναιμίας, τονώνει σημαντικά το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Έχει ακόμη θετική δράση με τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη στα: ακμή, ανορεξία, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, ερυθηματώδη λύκο, δερματίτιδα, έκζεμα, κόπωση, πιτυρίδα, τριχοφυτίαση, ψωρίαση.

Ο Βασιλικός Πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά κάτι καλύτερο, είναι μιας ανυπολόγιστης αξίας τροφή, η οποία ενδείκνυται για κάθε οργανισμό όλων ανεξαρτήτως των ηλικιών. Ευθύς αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες χρήσης δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας προερχόμενο από την σημαντική τόνωση του νευρικού συστήματος.

Τρόπος λήψης
Λαμβάνεται από το στόμα, υπογλώσσια, για καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση του από τον οργανισμό μας. Αν τον καταπιούμε θα χάσει τα πλούσια συστατικά του κατά 50% από τα γαστρικά υγρά του στομάχου. Λαμβάνεται σε μια ή δυο δόσεις. Η το πρωί 15 - 30 λεπτά πριν το φαγητό ή το μεσημέρι κατα τον ίδιο τρόπο. Η ημερήσια δόση λήψης βασιλικού πολτού είναι 150 - 180 μίλιγκραμ (όγκο όσο 2 φακές ή μισό φασόλι). Για την λήψη του διατίθεται συνήθως ειδικό μικρό γυάλινο ή πλαστικό κουταλάκι με κάθε αγορά ενός φιαλιδίου ή μικρού βάζου βασιλικού πολτού.

Τελευταία τροποποίηση: 24/4/2015, 12:38

Σχόλια