Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας

Παρασκευή 21 Φεβ 2014, 11:32 |


Τσίμπημα μέλισσας στο άνω χείλος

Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση, ή οποία διαφέρει από την Αλλεργική αντίδραση που θα παρουσιάσουμε σε άλλο άρθρο.

Η τοπική αντίδραση, χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το πρήξιμο, το κοκκίνισμα, την φαγούρα και το δερματικό κάψιμο στο μέρος γύρω από την πληγή που μας έκανε το κεντρί της μέλισσας. Το πρήξιμο κάποιες φορές μπορεί να μην υπάρξει ή να διακοπεί απότομα. Εάν τσιμπηθείτε πάνω στα δάκτυλα, το χέρι ίσως πρηστεί κάποιες φορές και πάνω από τον αγκώνα. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει διότι το πρήξιμο στα τσιμπήματα είναι κοινό γνώρισμα.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι πως η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε το αλλεργικό σοκ στις πρώτες στιγμές και όχι η κορτιζόνη.
Ένα κανονικό πρήξιμο ενός κεντρίσματος μέλισσας ή σφήκας μπορεί να διαρκέσει 2-3 ημέρες. Κατά τις ημέρες που το σημείο είναι πρησμένο, τόσο στο σημείο κεντρίσματος αλλά και γύρω-γύρω από την πληγή, θα σας φαγουρίζει γλυκά και θα θέλετε να το ξύνετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, σε κάποιες αντιδράσεις υπάρχουν ενδείξεις πως όχι μόνο στην περιοχή στην οποία έγινε το τσίμπημα αλλά και σε άλλα μέρη υπάρχει πρήξιμο. Για παράδειγμα, αν μια μέλισσα ή μια σφήκα ή κάποιο άλλο έντομο μας τσιμπήσει στο χέρι ή στο πόδι και ο λαιμός μας αρχίζει και πρήζεται, τότε απαραίτητα χρειαζόμαστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Η πλειονότητα των ατόμων που δέχονται κεντρίσματα μελισσών, επειδή αντέχουν τον πόνο και δεν ανησυχούν από τα πρηξίματα που τους συμβαίνουν, δεν παίρνουν τα συμπτώματα στα σοβαρά και ανησυχούν μόνον όταν το στόμα τους ή η αναπνευστική οδός φράζουν. Ακόμα και σήμερα πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αν υπάρχει μόνον το πρήξιμο δεν κινδυνεύουν. Βέβαια παίρνουν ρίσκο για την ζωή τους.
Το 5-6% των μελισσοκόμων παθαίνουν κάποια φορά στην ζωή τους αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας.
Πως ανακουφιζόμαστε
Το πρήξιμο καθώς και η φαγούρα του δέρματος περιορίζονται αν κάνουμε την χρήση μιας αντιισταμινικής κρέμας ή φαρμάκου. Επάλειψη με ειδικά τοπικά διαλύματα κρεμών και λοσιόν βοηθούν και καταπραΰνουν τον πόνο στο σημείο του κεντρίσματος. Πολύ ευεργετική για τον οργανισμό είναι επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Τσίμπημα μέλισσας πάνω από το μάτι
Συμβουλή

Για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων καλό είναι ο κάθε μελισσοκόμος αλλά και οι κατασκηνωτές στην ύπαιθρο να έχουν μαζί τους στο ατομικό τους φαρμακείο κάποια αντισταμινικά χάπια, αντιφλεγμονώδες αλοιφές αλλά και ενέσεις Αδρεναλίνης. Ποτέ κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να μας φανούν χρήσιμα τα παραπάνω. Το 5-6% των μελισσοκόμων παθαίνουν κάποια φορά στην ζωή τους αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι πως η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε το αλλεργικό σοκ στις πρώτες στιγμές και όχι η κορτιζόνη.

Τελευταία τροποποίηση: 21/4/2015, 16:00

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.
Μελισσοθεραπεία
Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα κυψέλης όχι μόνον για θρεπτικούς λόγους αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι από πολύς νωρίς έκαναν χρήση του μελιού για την θεραπεία εξωτερικών πληγών...

Σχόλια