Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Μελισσοθεραπεία

Δευτέρα 16 Ιουν 2014, 13:48 |


Συλλογή νέκταρος από άνθη του φυτού Fumaria officinalis

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα κυψέλης όχι μόνον για θρεπτικούς λόγους αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι από πολύς νωρίς έκαναν χρήση του μελιού για την θεραπεία εξωτερικών πληγών, τραυμάτων και αμυχών αλλά και για την θεραπεία ασθενειών εντέρων, στομάχου και πονόλαιμου.

Στην αρχαία Αίγυπτο την πρόπολη δεν την είχανε μόνον για την ταρίχευση των πλουσίων, βασιλιάδων και των Φαραώ και την μετατροπή τους σε μούμιες αλλά επίσης για να προλάβουν, αποτρέψουν και θεραπεύσουν και πολλές ασθένειες. Ο Ιπποκράτης αναφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στους ασθενείς του οι θεραπείες με προϊόντα κυψέλης.
Η Αγία Γραφή περιέχει πάρα πολλές προτάσεις σχετικά πάντα με τις θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων κυψέλης.
Μετά το 1950 εκατοντάδες ερευνητές, ιατροί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες σ΄όλη τη γη έχουν στραφεί και μελετούν για τις ιαματικές ιδιότητες και των 5 προϊόντων της κυψέλης, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά τους και τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες τους, δημιουργώντας φάρμακα για την καταπολέμηση σημαντικών ασθενειών και παθήσεων.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει ένα αυξητικό ενδιαφέρον προς τα φυσικά, βιολογικά ή οργανικά τρόφιμα και φάρμακα. Έτσι μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των ειδικών πάνω σε αυτά τα θέματα, φθάνοντας ακόμη να γίνουν νοσοκομεία και κλινικές και να γιατρεύουν χιλιάδες ασθενείς κάνοντας χρήση των προϊόντων της μέλισσας.

Εργαστήρια, εργοστάσια και ινστιτούτα επεξεργάζονται, παράγουν, συσκευάζουν και πουλούν χιλιάδες τόνους φαρμάκων, καλλυντικών, τροφίμων και άλλων παράγωγων προϊόντων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ βασισμένα στα προϊόντα της μέλισσας. Η ποιότητα αυτών των προϊόντων ή η χρήση τους από διαφορετικά πρόσωπα δεν είναι πάντα η επιθυμητή αλλά και ικανοποιητική. Θα πρέπει να δρομολογηθούν κάποιες αρχές, οδηγίες και κανόνες ως προς την χρήση αυτών για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τελευταία τροποποίηση: 23/10/2015, 17:22

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.

Σχόλια