Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα

Δευτέρα 5 Μαΐ 2014, 11:43 |


Λίγο πριν αποκολληθεί το κεντρί από το σώμα της μέλισσας

Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της. Ο πανικός μετά το τσίμπημα μπορεί να κάνει το σώμα μας να παράγει αρνητική αντίδραση από μόνο του.
Ακόμα και μετά την αποκόλληση του κεντριού από την μέλισσα, ένας μυς παραμένει προσκολλημένος πάνω στην κύστη του δηλητηρίου και συνεχίζει τις συστολές, με αποτέλεσμα να πιέζει το υπόλοιπο δηλητήριο από την κύστη στο θύμα.
Κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας. Πολλοί όμως νομίζουν πως είναι, επειδή παρατηρούν διαφορές του τσιμπήματος μιας μέλισσας από άλλα τσιμπήματα. Άν διαβάσετε όμως σχετικά με το αλλεργικό σόκ, θα δείτε ότι τα συμπτώματα είναι αρκετά πιο έντονα. Ούτως ή άλλως, στατιστικά αλλά και ιατρικώς, έχει διαπιστωθεί πως μόνο 2 έως 3 άτομα στα 100 είναι αλλεργικά και υπερευαίσθητα στα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας.

Υπολογίστηκε πως κάποιος μπορεί να είναι ασφαλής αν ακόμη δεχτεί και 10 τσιμπήματα ανά κιλό του σωματικού του βάρους. Αυτό σημαίνει πως από 300 τσιμπήματα και πάνω κινδυνεύει να χαθεί ένα παιδί. Ένας ενήλικας κινδυνεύει με πάνω από 700 τσιμπήματα. Βέβαια κάποιοι θάνατοι προήλθαν μετά από κάποια τσιμπήματα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι όμως είχαν καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά το τσίμπημα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί από το σημείο που το άφησε η μέλισσα. Η απόληξη του κεντριού είναι σαν βέλος και παραμένει κρατημένο από το δέρμα σφικτά αφού η μέλισσα φύγει. Ακόμα και μετά την αποκόλληση του κεντριού από την μέλισσα, ένας μυς παραμένει προσκολλημένος πάνω στην κύστη του δηλητηρίου και συνεχίζει τις συστολές, με αποτέλεσμα να πιέζει το υπόλοιπο δηλητήριο από την κύστη στο θύμα.

Υπολογίζεται πως μέσα σε 20 δευτερόλεπτα αδειάζει περίπου το 70% της κύστης. Άν παραμείνει πέραν του ενός λεπτού αδειάζει τελείως όλη η κύστη, το περιεχόμενο της οποίας ανέρχεται περίπου στα 0,3mg. Μετά απο λίγο διάστημα και όταν το δηλητήριο έχει αδειάσει όλο μέσα στην πληγή, το κεντρί βγαίνει απο μόνο του.

Η μέλισσα μπορεί και κεντρίζει τα θηλαστικά μόνο μια φορά, μετά χάνει το κεντρί της και μέρος από την κοιλιά της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σύντομο θάνατό της.
Ποτέ δεν πιάνουμε με τα δάκτυλά μας το πίσω μέρος του κεντριού που προεξέχει από το δέρμα ή από την πληγή που δημιούργησε.
Πως βγάζουμε το κεντρί
Ποτέ δεν πιάνουμε με τα δάκτυλά μας το πίσω μέρος του κεντριού που προεξέχει από το δέρμα ή από την πληγή που δημιούργησε, γιατί στην προσπάθεια μας να το πιάσουμε για να το αφαιρέσουμε πιέζουμε χωρίς να θέλουμε την κύστη η οποία δεν φαίνεται, όπως δεν φαίνεται και το δηλητήριο γιατί είναι άχρωμα σαν το νερό. Με την πίεση λοιπόν, αδειάζουμε στην πληγή πιο γρήγορα όλο το δηλητήριο μόνοι μας.

Σωστός τρόπος
Αφαιρούμε το κεντρί της μέλισσας κάνοντας την χρήση του νυχιού ή μιας λάμας ενός σουγιά, ή νυχοκόπτη, ή ενός άλλου ίσου και αιχμηρού αντικειμένου, ακόμη και μιας τηλεκάρτας ή κάρτας ανάληψης. Κάνουμε κίνηση αποκόλλησης από το δέρμα, πλαγιάζοντας την κάρτα ή το νύχι μας για να εφάπτεται με το δέρμα ακριβώς δίπλα από το κεντρί. Aσκούμε μικρή δύναμη, κινούμε προσεκτικά το αντικείμενο που έχουμε, σπρώχνοντας την ρίζα του κεντριού πάντα προς μία κατεύθυνση. Το κεντρί αποκολλάται εύκολα μετά από 1 - 2 επαναλήψεις.

Τελευταία τροποποίηση: 21/4/2015, 15:59

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.
Μελισσοθεραπεία
Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα κυψέλης όχι μόνον για θρεπτικούς λόγους αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι από πολύς νωρίς έκαναν χρήση του μελιού για την θεραπεία εξωτερικών πληγών...

Σχόλια