Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Διάφορα > Νομοθετικό πλαίσιο

Μεταφορά μελισσιών με πλοία

Τρίτη 24 Σεπ 2013, 21:08 |


Μελισσοστεγανό δίχτυ με κακή τοποθέτηση

Διακίνηση μελισσοσμηνών με Ε/Γ και Ο/Γ πλοία

Σύμφωνα με το (β) σχετικό με το νόμο 6238 του 34 (ΦΕΚ Α 265 του 34), το νόμο 4856 του 30 (ΦΕΚ Α 316 του 30), το Προεδρικό Διάταγμα 190/81 (ΦΕΚ Α 54 του 81) και την οδηγία 91 του 496 (ΕΟΚ) 19 Νοε 1991,

Η μεταφορά των πλαισιοκυψελών με μελισσοσμήνη καθώς και των εγχωρίων κυψελών με μελισσοσμήνη από τόπο σε τόπο είναι ελεύθερη με όλα τα μεταφορικά μέσα αυτοκίνητα, οχηματαγωγά πλοία, αεροπλάνα κλπ.

Η διακίνηση των μελισσοσμηνών με Ε/Γ και Ο/Γ πλοία είναι δυνατή, εφ όσον το φορτίο συνοδεύεται από μελισσοκόμο και λαμβάνονται από αυτόν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρως η ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και του φορτίου και συγκεκριμένα:

Τα μελισσοσμήνη να μεταφέρονται μέσα σε κυψέλες με ειδικό μελισσοστεγανό πλέγμα, κατά τρόπον ώστε οι μέλισσες κατά τη μεταφορά τους να μην μπορούν να βγουν από τις κυψέλες τους.

Οι κυψέλες να είναι σε καλή κατάσταση.

Να υπάρχει απουσία ελεύθερων μελισσών.


Φορτίο μελισσιών χωρίς μελισσοστεγανό δίχτυ απαγορεύεται να επιβιβαστεί σε πλοίο επιβατικό ή οχηματαγωγό

Η φόρτωση των κυψελών και η πρόσδεση τους στα μέσα μεταφοράς, να είναι σωστή. Να μην υπάρχει πιθανότητα να πέσουν από τα οχήματα τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για τη φόρτωση τους σε πλοία και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για τη φόρτωση και σωστή στοιβασιά τους από τους υπεύθυνους φόρτωσης του πλοίου.

Να υπάρχει επαρκής αερισμός του φορτίου.

Επισημαίνουμε, ότι το φορτίο μελισσοσμηνών θεωρείται ευπαθές και πρέπει να μεταφέρεται κατά προτεραιότητα το ταχύτερο δυνατό στον προορισμό του, κυρίως κατά την θερινή περίοδο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, δεδομένου ότι η παρατεταμένη διαμονή των μελισσών στις κλειστές κυψέλες και οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης τους, που δημιουργούνται με την μεταφορά, μπορεί να προκαλέσουν την θανάτωση τους.

Πρέπει πάντα κατά τις μετακινήσεις των μελισσιών μας με πλοίο, να έχουμε μαζί μας μελισσοστεγανό δίχτυ, για το σκέπασμα ολόκληρου του φορτίου.

Η απουσία του θα μας βάλει σε μπελάδες. (προσωπική άσχημη εμπειρία της τελευταίας στιγμής)

Τελευταία τροποποίηση: 24/9/2013, 21:10

Σχόλια