Συμβουλές Δεκεμβρίου
Πέμπτη 8 Δεκ 2022, 22:27 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Συλλογή νέκταρος από άνθος Καλλιστήμονα (Callistemon sp) σε αυλή οικίας
Δεκέμβριος, έφθασε για μια άλλη χρονιά το τέλος της. Δωδέκατος μήνας, ο μήνας του μελιού !
Ο Δεκέμβριος θεωρείται από την πλειονότητα των Ελλήνων μελισσοκόμων, ως ο μήνας με την μεγαλύτερη διάθεση μελιού. Σ΄ αυτό συνηγορούν και συμβάλουν τόσο η παράδοση, όσο και η κατανάλωση των γλυκισμάτων που έχουν σαν κύριο συστατικό το μέλι. Πρώτα είναι τα μελομακάρονα, μετά οι λουκουμάδες και οι δίπλες, ύστερα τα ξεροτήγανα και πάει λέγοντας. Όλα για τις γιορτινές άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Ο Έλληνας πλέον έμαθε και πίνει το τσάι, το γάλα και τον καφέ με μέλι.
Ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου αλλά είναι και ο πρώτος μήνας του χειμώνα.
Ο μήνας με τις μικρότερες σε διάρκεια ημέρες, τις μεγαλύτερες και κρύες νύχτες.
Ο μήνας που την πρώτη του ημέρα, 1η Δεκεμβρίου, γιορτάζει ο προστάτης Άγιος των μελισσοκόμων, είναι η γιορτή του Αγίου Φιλάρετου του ελεήμονος. Σε όλους μας είναι γνωστός ο ενάρετος και πραγματικά ελεήμων Βίος αυτού του Αγίου, ας είναι Άγιο το όνομά του και η χάρη του να προστατεύει τους μελισσοκόμους και το βιός τους.
Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι μήνες που οι μελισσοκόμοι ξεκουράζονται, σχεδιάζουν τις τελευταίες ενέργειες αλλά και προγραμματίζουν τις δουλειές για την μελισσοκομική χρονιά που έρχεται. Η παρέα κάποιων μελισσοκομικών βιβλίων είναι η ευχάριστη συντροφιά μας και άκρως εποικοδομητική η επανάληψη άρθρων και σχολίων πάνω στην μελισσοκομική τέχνη.
Επίσης, έγινε γνωστό πως το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού φέτος (2022) που θα λάβει χώραν, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2021 - Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα είναι από τα ποιο πολυπληθή σε εκθέτες προϊόντων κυψέλης
Η μεταφορά μικρών μελισσοκομείων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές για ξεχειμώνιασμα είναι πολύ καλή λύση
Σίγουρα υπάρχουν εργασίες στην αποθήκη, όπως είναι η συντήρηση του μελισσοκομικού υλικού, με την επισκευή, συντήρηση αλλά και την βαφή παλαιών κυψελών. Όλα αυτά όμως γίνονται σε αργούς ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερη κούραση και έγνοια.
Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, είναι ο ιδανικός καιρός να κατεβούν οι όροφοι από τα μελίσσια που δεν έχουν μεγάλους πληθυσμούς και το σφίξιμο τους στο ανατολικό μέρος της κυψέλης είναι αναγκαίο.
Αφαιρούμε τους ορόφους και αποθηκεύουμε τα πατώματα στην μελισσοκομική αποθήκη μας, τοποθετώντας τα σε ντάνες, πάνω σε μεταλλικά ή ξύλινα επιθέματα, τσιμεντόλιθους ή τούβλα. Στο κάτω μέρος, της κάθε ντάνας, αλλά και στην κορυφή, πρέπει να έχουμε βάλει διπλή σήτα ψιλή (αυτή για τα κουνούπια). Θέλουμε να περνά μόνον αέρας, και όχι ποντίκια ή έντομα (σκόροι, κλπ), στην κορυφή τοποθετούμε το καπάκι με τις θυρίδες πάντα ανοικτές. Όσο ψηλότερη η ντάνα τόσο πιο μεγάλο ρεύμα αέρα δημιουργείται στο εσωτερικό της, έτσι αποφεύγουμε το μούχλιασμα των κηρηθρών.
Ένα από τα 30 διαφορετικά είδη Χρυσάνθεμων (Chrysanthemum sp) σε πάρκο Δήμου
Για να προλάβουμε τα κρύα, που πιθανόν να αρχίσουν από αυτόν τον μήνα, θα πρέπει να έχουμε κατά νου και την τροφοδοσία των μελισσιών μας, όχι βανίλια, αλλά ζαχαροζύμαρο με μέλι κατά προτίμηση, όσοι φτιάχνουν μόνοι τους τροφές καλό είναι να προσθέτουν και σκόρδο για την πρόληψη της νοζεμίασης.
Οι μελισσοκόμοι που αφήσαμε μέλια σε πλαίσια στα μελίσσια τους, το άριστο είναι, όταν υπάρξουν μέρες με ήλιο και θερμοκρασίες πάνω από 13 βαθμούς, να μεταφέρουν τα πλαίσια με τα μέλια ακριβώς δίπλα από τους γόνους.
Τα μελίσσια που γύρισαν από τα πεύκα, επειδή είναι αποδεκατισμένα και ταλαιπωρημένα χρήζουν ειδικής φροντίδας
Η προσθήκη γυρεόπιττα, η ενίσχυση τους με πλαίσια ανθόμελου και πλαίσια γύρης από άλλα δυνατά μελίσσια, είναι επιτακτική, αναγκαία και σοφή μελισσοκομική κίνηση για την διάσωσή και το ασφαλές ξεχειμώνιασμα τους.
Επειδή σχεδόν τα περισσότερα μελίσσια δεν έχουν γόνο, ή έχουν αλλά είναι λίγος συγκριτικά με τους περασμένους μήνες, δίδεται η ευκαιρία σε όσους μελισσοκόμους δεν έχουν κάνει θεραπεία για την καταπολέμηση της Βαρρόα, να το πράξουν έως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Μέλισσα σε άνθος Μουσμουλιάς (Eriobotrya japonica) συλλογή γύρης και νέκταρος, από αυλή οικίαςΗ μεταφορά μικρών μελισσοκομείων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές για ξεχειμώνιασμα είναι πολύ καλή λύση, πρώτα για να γλυτώσουμε χρήματα από τα καύσιμα αν είναι να έχουμε το μελισσοκομείο δίπλα από το σπίτι μας, αλλά και το σημαντικότερο όλων είναι πως τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν χωρίς προβλήματα, διότι, στα πάρκα, στις αυλές και στα μπαλκόνια βρίσκουν φρέσκια γύρη και νέκταρ από τα διάφορα άνθη που διατηρούν οι νοικοκυρές.
Ένας άλλος λόγος είναι πως το μικροκλίμα γύρω από τις πόλεις και τα χωρία είναι πιο θερμό κατά 1-2 βαθμούς από μια τοποθεσία μέσα σε ένα δάσος, δίπλα από ένα ρέμα ή κοντά σε ένα ποτάμι.
Από 24 Δεκεμβρίου και μετά, που αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα, αρχίζουν σιγά - σιγά και οι βασίλισσες σε κάποια μελίσσια μας να γεννούν σε μικρή έκταση βέβαια τα αυγά τους.
Τον Δεκέμβριο έχουμε ανθισμένη την κουμαριά (Arbutus unedo) κάποιες όψιμες ανθοφορίες Έρικα ή σουσούρας (Erica multipolyflora), τη Μουσμουλιά (Eriobotrya japonica), το Δενδρολίβανο (rosmarinus officinalis), τον Πολύκομπο (Polygonum) αλλά και χρυσάνθεμα, τριανταφυλλιές, πανσέδες, καληστήμονες, αγριοράδικα..
Το www.melissomania.gr σας εύχεται ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕΛΙΑ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2023
Τελευταία τροποποίηση: 08/12/2022, 22:27
Σχόλια