Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Βοηθητικές Ανθοφορίες

Τριανταφυλλιά

Πέμπτη 20 Νοε 2014, 14:58 |


Συλλογή γύρης σε άνθος ροζ τριανταφυλλιάς

Ο άνθρωπος αγάπησε και ύμνησε τα τριαντάφυλλα περισσότερο από κάθε άλλο λουλούδι. Ακόμη και τα χρώματά του κωδικοποίησε για κάθε περίπτωση.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν πραγματική αγάπη, τα κόκκινα και λευκά εννοούν την ένωση, πορτοκαλί την γοητεία, λευκά την αγνότητα, τα λευκά μπουμπούκια μια καρδιά χωρίς εμπειρία στην αγάπη, τα κίτρινα την απιστία, τα σκούρα-κόκκινα την σεμνοτυφία, τα κοραλλί την επιθυμία και τον πόθο, τα ροζ την επιείκεια, και πολλές άλλες ακόμη κατά τόπους ερμηνείες. Η γλώσσα των τριανταφυλλιών είναι πολύ μεγάλη, και κάθε τόσο αυξάνεται, ανάλογα και με τις επιθυμίες και την φαντασία των ανθρώπων και των ... ανθοπωλών.

Γενικά τα τριαντάφυλλα είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα φυτών που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η κάθε αυλή, το κάθε μπαλκόνι, η κάθε γωνιά κήπου και πάρκου, φιλοξενεί τριανταφυλλιές. Τα φύλλα τους είναι βαθυπράσινα με οδοντωτή άκρη και οβάλ σχήμα. Τα άνθη ποικίλουν από είδος σε είδος, το μέγεθος τους αρχίζει από 2 εκατοστά και φτάνουν μέχρι 18 εκατοστά όπως επίσης ποικίλει και το χρώμα τους. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες με άλλα τόσα χρώματα. Ειδικά μετά το 1950 που άρχισε η ευρεία διάδοση τσαγιού τριαντάφυλλου, οργίασε η παραγωγή υβριδίων για την μεγαλύτερη παραγωγή πυκνών ανθών και πολλών χρωμάτων.
Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους: με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα.
Είναι διαφορετικός όμως και ο αριθμός σε πέταλα που φέρει το άνθος κάθε ποικιλίας, αρχίζοντας από πέντε πέταλα και φτάνει μέχρι και τριάντα (εξ'ού και η ονομασία τους). Υπάρχουν και ποικιλίες αναρριχώμενων τριανταφυλλιών. Δυστυχώς αυτές θέλουν και την μεγαλύτερη φροντίδα, διότι είναι πιο ευαίσθητες στην έλλειψη νερού και στα παράσιτα έντομα, τα οποία βέβαια μπορούν να ελεγχθούν με κάποια ραντίσματα.

Πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις το έχουν για σήμα τους. Ανθοδέσμες με τριαντάφυλλα τύπου βικτοριανό, νεοκλασικό, ρομαντικό, μοντέρνο και πολλά ακόμη, αλλα και ροδοπέταλα σε πίστες χορού τέλεσης γαμήλιας εκδήλωσης είναι κάτι σύνηθες σήμερα. Μέχρι και ροδοπέταλα στην μπανιέρα των ζευγαριών κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος είναι εκδηλώσεις τρυφερότητας, ρομαντισμού και ευαισθησίας, ενώ από κάποια αρωματικά τριαντάφυλλα χρησιμοποιούν τα πέταλα τους σε διάφορα φαγητά και σαλάτες.


Συλλέκτρια σε τριαντάφυλλο κίτρινου χρώματος
Άρωμα
Σημαντικό για το άρωμα των τριαντάφυλλων είναι να γνωρίζει κανείς πως έχουν πολλές διαφορετικές μυρουδιές και αρώματα, με κορυφαίο όλων το Δαμασκηνό ρόδο, που έχει αρώματα υάκινθου, σμύρνας, τσαγιού, και μήλου. Το κάθε τριαντάφυλλο μπορούμε να το μυρίσουμε μόνον για 4 - 5 δευτερόλεπτα και η μυρουδιά του θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας.

Τα τριαντάφυλλα μυρίζουν πιο ωραία τις πρωινές ώρες και με θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάμεσα στους 18 και 22 βαθμούς Κελσίου. Κατόπιν τα αιθέρια έλαια τους σιγά - σιγά  εξατμίζονται. Αν θέλουμε να έχουμε πραγματική εντύπωση του αρώματος πολλών διαφορετικών τριανταφυλλιών, θα μπορούσαμε να μυρίσουμε κόκκους καφέ ανάμεσα σε κάθε όσφρηση.

Σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και τώρα τελευταία στη χώρα μας, γίνεται γεωργική εκμετάλλευση της τριανταφυλλιάς, όχι μόνον σαν καλλωπιστικό φυτό μα και για την αρωματοποιία, με την φύτευση ποικιλιών κατάλληλων για τον σκοπό αυτό σε εκατοντάδες στρέμματα, μιας και το εισόδημα που αφήνει θεωρείται από τα καλά. Τα τελευταία χρόνια από τα μεγάλα βοτανολογικά ινστιτούτα και εργαστήρια καταβάλλεται προσπάθεια για την δημιουργία αρωματικών ποικιλιών.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Οι τριανταφυλλιές ανθίζουν όλο τον χρόνο αν τις κλαδεύουμε και τις περιποιούμαστε όπως πρέπει. Τα άνθη κάποιων ποικιλιών τα επισκέπτονται πολλά φυτοφάγα έντομα, από ακρίδες μέχρι βομβίνους και από χρυσόμυγες (ζήνες) μέχρι μέλισσες.

Η γύρη της είναι πολύ θρεπτική για τις δύσκολες εποχές του φθινοπώρου, του χειμώνα αλλά και της όψιμης άνοιξης. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι μέλισσες, με συνεχείς επισκέψεις στα άνθη της τριανταφυλλιάς με ηλιοφάνεια και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη και το νέκταρ που δίνει είναι με καλές ποσότητες και ικανοποιητικά ζάχαρα.

Τα μικρά μελισσοκομεία που είναι κοντά σε χωριά, οικισμούς, κοινότητες και πόλεις εκμεταλλεύονται αυτές τις ανθοφορίες και ξεχειμωνιάζουν ευκολότερα σε σύγκριση με άλλα που είναι σε παρυφές δασών και χέρσες τοποθεσίες.
Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:37

Διαβάστε ακόμη:

Κρανιά
Γίνεται δένδρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα που, όταν βρεθεί σε κατάλληλο έδαφος, φτάνει σε ύψος τα 3 - 4 μέτρα. Το ξύλο του έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα. Καλό είναι να υπάρχουν κρανιές κοντά σε κάθε σταθερό μελισσοκομείο.
Βερονίκη
Είναι μονοετές ζιζάνιο της γεωργίας αλλά και της ανθρώπινης αγροτικής απασχόλησης. Βρίσκεται σε παρτέρια, χωράφια. Τα άνθη είναι μικρά μπλε, μοβ ή ιώδεις, με 4 πέταλα και σέπαλα και δύο ανθήρες.
Ανεμώνη
Εκατόν πενήντα περίπου διαφορετικά είδη αυτοφυούς ανεμώνης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη, κάποια άλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τις βρίσκουμε με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, από κόκκινα άνθη μέχρι μπλε.
Τσιντόνια
Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Τα άνθη της, κόκκινα με κίτρινους στήμονες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα. Φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα περίπου. 
Φτελιά
Η φτελιά ή καραγάτσι είναι δένδρο που ευρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ανεμόφιλο αλλά βοηθιέται και από διάφορα έντομα για την επικονίαση του. Τα άνθη του είναι χωρίς πέταλα, το ύψος τους ξεπερνά εύκολα τα 15 μέτρα.
Στελλάρια
Κάποιοι την ονομάζουν και φαρμακευτική, ζιζάνιο χρήσιμο στους μελισσοκόμους αλλά και στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Η περίοδος άνθισής της είναι γύρω στους 10 μήνες, με πρώτο τον μήνα Μάρτιο. Αρχές άνοιξης τα πρώτα άνθη.

Σχόλια