Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Συμβουλές Σεπτεμβρίου

Παρασκευή 9 Σεπ 2022, 11:34 |


Κάπαρη, ανθίζει απογευματινές ώρες, το άνθος διαρκεί μόνον ένα βράδυ

Ο Σεπτέμβριος πήρε την ονομασία του από το λατινικό Septem που είναι το επτά, ήταν ο έβδομος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου (το έτος άρχιζε τον Μάρτιο). Ο Λαός μας τον λέει  και Τρυγητή, διότι συμπίπτει με  τον τρύγο των αμπελιών όπως επίσης και Σποριά διότι ξεκινούν τα οργώματα και η σπορά. Ακόμη τον αποκαλούν και Σταυρός ή Σταυριάτης (λόγω της εορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα).  Σταυρίτες (ποντιακά), είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο ένατος του χρόνου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Τέλος καλοκαιριού, αρχή φθινοπώρου, εμείς όμως, ελπίζουμε πλέον σε έναν καλό Σεπτέμβριο να ανεβάσουμε τους πληθυσμούς στα μελίσσια, για να επισκεφθούμε με ελπίδες και καλά αποτελέσματα το πεύκο.

Με τον Σεπτέμβριο άρχιζε παλιότερα η νέα μελισσοκομική χρονιά. Τα τελευταία χρόνια, με την αλλαγή του καιρού και την παρατεινόμενη καλοκαιρία, αλλάζουν τα δεδομένα και μετατίθενται οι προετοιμασίες για τον Οκτώβριο, ακόμη και για τον Νοέμβριο, σε μερικές νότιες περιοχές της χώρας μας.


Συλλέκτρια επί το έργον !
Ο Σεπτέμβριος δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν το δεύτερο βάρεμα του πεύκου, να ετοιμάσουν τα μελίσσια, με μεταφορές τους σε βασικές γυρεοδοτικές ανθοφορίες, όπως είναι το φθινοπωρινό ρείκι ή σουσούρα (Erica manipuliflora), ο πολύκομπος (Polygonum aviculare), η ακονιζιά (Dittrichia viscosa) και ο κισσός (Hedera helix). Οι μελισσοκόμοι των νότιων περιοχών μπορούν να μεταφέρουν στις χαρουπιές (Ceratonia siliqua) και στους ευκαλύπτους (Eucalyptus sp).

Εκμετάλλευση βοηθητικών ανθοφοριών, όπως είναι η γλιστρίδα (Portulaca oleracea), το τριβόλι (Tribulus terrestis), η αγριολουβουδιά (Chenopodium album), η χονδρίλλα (Chondrilla juncea), η κάππαρη (capparis spinosa), ο άγριος δυόσμος (Mentha rotundifolia), το αρκουδόβατο (Smilax aspera) και άλλες κατά τόπους ανθοφορίες όπου είναι ποτισμένες και βρεγμένες, βοηθάνε σημαντικά τους μελισσοκόμους που διαθέτουν λίγα μελίσσια και δεν διατίθενται να τα μεταφέρουν στα πεύκα. Ακόμη και περιοχές με μποστάνια και αμπελώνες βοηθάνε τα μικρά μελίσσια να ταΐσουν τον γόνο τους.
Πολλά χέρια ευλογημένα, λέει μια παλαιά ρήση των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής
Καλό και πρέπον είναι να γίνει και καταπολέμηση της Βαρρόα από τους μελισσοκόμους στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (που δεν θα τρυγήσουν ξανά για φέτος), διότι ο γόνος είναι λίγος αυτό το διάστημα.

Σε περιοχές που είναι φτωχές από τις παραπάνω ανθοφορίες καλό θα είναι να τα ενισχύσουμε με γύρη (δική μας) ή υποκατάστατα γύρης, όπως και ενίσχυση με σιρόπι για διέγερση στα αδύνατα και μικρά μελίσσια. 
Το ξεμπλοκάρισμα της γονοφωλιάς είναι το βασικό μέλημα κάθε μελισσοκόμου. Η τοποθέτηση δίπλα από τον γόνο καλοκτισμένων σκουρόχρωμων πλαισίων βοηθούν την αύξηση του γόνου, διότι οι βασίλισσες και αυτή την εποχή τα προτιμούν για την γέννα τους.
Όσοι τρύγησαν αυστηρά, καλό και πρέπον είναι να ταΐσουν με σιρόπι, μέρα παρά μέρα, 250 γραμμάρια σιρόπι, ένα ζάχαρη ένα νερό. αυτό για τις περιοχές που η θερμοκρασία είναι πάνω από 27 βαθμούς. 
Για περιοχές που η θερμοκρασία είναι κάτω από 27 βαθμούς, καλό είναι να ταΐσουν με βανίλια, για διέγερση.  


Ανθός κολοκυθιάς. Η διάρκεια άνθισής του διαρκεί μόνον μερικές πρωινές ώρες
Η μεταφορά στο πεύκο, για να εκμεταλλευτούν το δεύτερο βάρεμα, γίνεται από τους μελισσοκόμους με μεγάλες ελπίδες, για να πάρουν καλά μέλια. Απαιτεί όμως προετοιμασία των μελισσιών, με την οργάνωση τους, με εξισώσεις, ενισχύσεις, τροφοδοσίες, αλλά και τρύγο σε όποια έχουν πολλά μέλια. Στα πεύκα, το άριστο είναι να πάμε τα μελίσσια μας νηστικά. Επίσης η μετακίνηση στα πεύκα προϋποθέτει πρώτα τη μεταφορά των μελισσιών σε πικρές ανθοφορίες, δηλαδή ανθοφορίες που δίνουν μεγάλες ποσότητες γύρης όπως είναι το ρείκι,  ο κισσός, ο πολύκομπος και η ακονιζιά. Ο Σεπτέμβριος ευνοεί και στο κόψιμο παραφυάδων όπως επίσης και στη συλλογή βασιλικού πολτού.
Οι βασίλισσες του Σεπτέμβρη ξεχειμωνιάζουν δυνατά μελίσσια.
Προετοιμασία πριν την μεταφορά στα πεύκα

Μεταφέρουμε τα μελίσσια (δείκτες) στην τοποθεσία που επιλέξαμε (10 με 15 ημέρες πριν)

Επιθεωρούμε τα μελίσσια που είναι υποψήφια για την μεταφορά

Τρυγάμε τα μελίσσια που έχουν μέλι

Ελέγχουμε για την παρουσία της βασίλισσας

Μετράμε τους γόνους

Ενισχύουμε με την προσθήκη πλαισίων γύρης το κάθε μελίσσι

Ενισχύουμε με πλαίσια σφραγισμένου γόνου 

Κάνουμε συνενώσεις μελισσιών με παραφυάδες για την αύξηση του πληθυσμού

Μεταφέρουμε τα μελίσσια μας αφού πρώτα ελέγξουμε τα μελίσσια δείκτες

Παλιά, η ημερομηνία έναρξης της μεταφοράς των μελισσιών στο δεύτερο βάρεμα του πεύκου ήτανε στις 14 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού, χαρακτηριστική ημερομηνία. 
Ξεκινούσαν δυο τρεις μελισσοκόμοι μαζί, καθ οδόν αντάμωναν κι άλλους με μεγάλα και μικρά φορτηγά και αγροτικά, όλοι μαζί, για να φτάσουν χωρίς προβλήματα στον τόπο του προορισμού τους. 
Άλλοι για Θάσο άλλοι για Χαλκιδική (πριν την κάψουν) και άλλοι για την Εύβοια, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, όπου και όταν χρειαζόταν. Καλό είναι να συμβαίνει και σήμερα, διότι πολλά χέρια ευλογημένα, λέει μια παλαιά ρήση των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής.

Τελευταία τροποποίηση: 09/9/2022, 11:34

Σχόλια