Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μέλισσες > Βασίλισσα

Η Βασίλισσα

Δευτέρα 12 Αυγ 2013, 13:23 |

Βασίλισσα... η μητέρα όλου του μελισσιού κάθε κυψέλης, είναι και παραμένει μια.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτό το μεγαλόσωμο έντομο που είναι το μοναδικό μέσα σε κάθε κυψέλη το έδωσαν και διαφορετικό όνομα. 

Στην αρχαιότητα το είπανε άρχοντα, μετά το ονόμασαν ηγεμόνα, το είπανε και στρατηγό, αφού τον πληθυσμό τον αποκαλούσαν στρατό. Στις μέρες μας επικρατεί η ονομασία Βασίλισσα και οι μελισσοκόμοι που ασχολούνται με την τεχνική παραγωγή της ονομάζονται βασιλισσοτρόφοι ή βασιλοτρόφοι και η τεχνική τους βασιλισσοτροφία.

Η Βασίλισσα είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό άτομο του κάθε μελισσιού. Ξεχωρίζει πολύ εύκολα από τον κηφήνα και την εργάτρια μέλισσα. Έχει μήκος περίπου μιάμιση φορά το μήκος του σώματος της εργάτριας, μεγάλη και μακριά κοιλιά.

Το χρώμα της ποικίλει ανάλογα με την ράτσα του μελισσιού, βέβαια ο υβριδισμός τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα μέσα στα μελίσσια να βλέπουμε βασίλισσες κίτρινες (Ιταλικές) και μέλισσες διαφορετικού χρώματος.
Εργασία που είναι ταγμένη να κάνει μέσα στην κυψέλη είναι μόνον... να γεννά

Η διάρκεια ζωής μιας βασίλισσας μπορεί να φτάσει τα πέντε, με κάποιες εξαιρέσεις και τα έξι χρόνια ζωής. Εργασία που είναι ταγμένη να κάνει μέσα στην κυψέλη είναι μόνον... να γεννά. Εάν ταΐζεται με μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού από τις παραμάνες μέλισσες (δυνατά μελίσσια) τότε μπορεί να φτάσει να γεννά μέχρι και 1500 αυγά ημερησίως. Βέβαια η διάρκεια αυτής της γέννας δεν είναι επ'αόριστον αλλά για κάποια χρονικά διαστήματα 30-40 ημερών.

Φερομόνες
Δύο είναι οι κύριες φερομόνες, που παράγει η βασίλισσα και σκοπό έχουν η μεν πρώτη, να κρατά σε αδράνεια και να αναστέλλει την ανάπτυξη των ωοθηκών των εργατριών μελισσών, η δε δεύτερη την επικοινωνία και την συνοχή του μελισσιού. Η έλλειψη τους είναι καταδικαστέα από τον πληθυσμό των μελισσών για την βασίλισσα. Δηλαδή εάν σταματήσει η βασίλισσα να παράγει αυτές τις φερομόνες ή ακόμη και την μία από τις δύο, τότε το μέλλον της είναι αβέβαιο για την ύπαρξη της μέσα στην κυψέλη, σίγουρα θα την σκοτώσουν!

Η παραγωγικότητα, η επιθετικότητα, η ανθεκτικότητα στις ασθένειες, ακόμη και η τάση για σμηνουργία είναι κληρονομικά χαρακτηριστικά κάθε βασίλισσας, που εξαρτώνται από την γενετική σύσταση της.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:48

Σχόλια