Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Εγκατάσταση

Η καλή γειτονία

Τρίτη 3 Σεπ 2013, 21:29 |

Ενας καλός φράκτης κάνει ένα καλό γείτονα.

Οι κυψέλες μας λίγες, μέρος να τις τοποθετήσουμε πουθενά, κάποια άλλα προβλήματα με το αυτοκίνητο δεν μας επιτρέπουν να απομακρυνθούμε από την πόλη μας, ακόμη και ο χρόνος απασχόλησης στην εργασία μας, ίσως λειτουργεί σαν απαγορευτική δέσμευση για μελίσσια.

Κάποιοι από τους παραπάνω λόγους μας κάνουν και έχουμε τα μελισσάκια μας κοντά μας, να τα βλέπουμε κάθε ημέρα, στα σίγουρα, μέχρι να βρούμε κάποιο καλό μέρος.

Και οι γείτονες, όλοι τους φοβούνται τις μέλισσες. Κάθε φορά που πετούν για συλλογή νερού στο έδαφος ή στα λουλούδια των γειτόνων μας θα υπάρχουν προβλήματα. Προς αποφυγή αυτών των προβλημάτων ο καθένας μελισσοκόμος πρέπει να προσπαθεί να είναι καλός γείτονας. Αυτό εν μέρει επιτυγχάνεται με το να προσπαθούμε να τηρούμε τα παρακάτω.

Φράκτης
Υψώνουμε φράκτη ύψους 2 μέτρων και πάνω, μεταξύ των κυψελών μας και κάποιου δρόμου που γίνεται χρήση από πεζούς έστω και σε απόσταση μεγαλύτερη από 25 μέτρα. Ο φράκτης μπορεί να είναι από σανίδια, δίχτυ (προστασίας απο ήλιο), λινάτσα, αναρριχώμενα φυτά, θάμνοι, δένδρα ή τούβλα, έτσι που να μην μπορούν οι μέλισσες να διέλθουν από μέσα.

Ακόμη και η τοποθέτηση των κυψελών μας σε κάποια διασκευασμένη για τον σκοπό αυτό, καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου για την εύκαιρη μετακίνηση τους την άνοιξη είναι μια εναλλακτική λύση.

Δεν πρέπει τα μελίσσια που θα πάρετε να τα έχετε στην αυλή σας αν είστε μέσα σε πόλη γιατί σίγουρα οι γείτονες που φοβούνται τις μέλισσες θα διαμαρτυρηθούν έντονα στις αρχές.

Φροντίδα
Παρέχουμε εμείς πηγές νερού τις μέλισσες μας και όχι οι βρύσες και οι πισίνες της γειτονιάς. Μια σκάφη παλαιά ή κομμένα βαρέλια με επιπλέοντα κομμάτια ξύλου ή κόντρα πλακέ ή φελιζόλ, για την αποτροπή πνιγμού των μελισσών μας, όπως και η συχνή αλλαγή του νερού για να μην γίνεται εστία παραγωγής κουνουπιών, είναι λύσεις όμορφες, σίγουρες και δοκιμασμένες.
Μαζέψτε γρήγορα ένα σμήνος μελισσών που σας σμηνούργησε σε κάποιο κλαδί δέντρου της γειτονικής αυλής ή στο μπαλκόνι του γείτονα.
Ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες λεηλασίας μεταξύ των μελισσιών μας με την μη χορήγηση σιροπιών και τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας. Άν θέλουμε να κάνουμε τροφοδότηση θα την κάνουμε κατά το σούρουπο. Μειώνουμε στο ελάχιστο το άνοιγμα των εισόδων των αδυνάτων μελισσιών μας για να τα προστατεύσουμε. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες κατά την διάρκεια λεηλασίας γίνονται πολύ επιθετικές και υπάρχει πάντα κίνδυνος να τσιμπήσουν κάποιους περαστικούς και τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε τα πυρά αυτών αλλά και άλλων που μας είχαν στο μάτι, από φόβο.

Μαζεύουμε γρήγορα ένα σμήνος μελισσών που σμηνούργησε σε κάποιο κλαδί δέντρου της γειτονικής αυλής ή στο μπαλκόνι του γείτονα. Οι μέλισσες που σμηνουργούν δεν θεωρούνται επιθετικές και δεν τσιμπούν σχεδόν καθόλου, εμείς αυτό το γνωρίζουμε, οι γείτονες μας όμως αυτό δεν το ξέρουν και σίγουρα αν δουν ένα μελίσσι στο παράθυρο τους ή στην αυλή τους θα τρομάξουν και θα φοβηθούν. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόληψη της σμηνουργίας.

Διακριτικότητα
Ασχολούμαστε με την επιθεώρηση των μελισσιών μας όταν οι γείτονες δεν κυκλοφορούν ή λείπουν σε κάποιο ταξίδι ή εκδρομή, ακόμη και νωρίς το απόγευμα που όλοι λόγω ζέστης δεν κυκλοφορούν ή ακόμη και πρωινές ώρες που οι γείτονες είναι στις εργασίες τους μακριά από τα σπίτια τους.

Από Νοέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου μπορούμε να έχουμε κάποιο μελισσοκομείο κοντά στην πόλη μας ή στο χωριό μας, μετά όμως που οι μέλισσες σε κάθε κυψέλη πληθαίνουν μέρα με την μέρα, σίγουρα πρέπει να το απομακρύνουμε σε μεγάλη απόσταση γιατί οι μέλισσες γίνονται όλο και περισσότερο ερευνητικές και η παραμικρή μυρουδιά τις τραβά σαν μαγνήτης. Μπορείτε να βρείτε έναν αγρότη να σας διαθέσει το κτήμα του για διάστημα μερικών μηνών που δεν το καλλιεργεί για την τοποθέτηση των λίγων κυψελών σας, έναντι κάποιας ποσότητας μελιού.
Το ίντερνετ είναι ένα παράθυρο ανοικτό στην γνώση για την μελισσοκομία

Διπλωματία
Μπορούμε να είμαστε καλοί γείτονες και χωρίς προβλήματα αν εξηγήσουμε και δώσουμε να καταλάβουνε οι γείτονες ότι ο φόβος για τις μέλισσες είναι υπέρμετρος μερικές φορές και αυτό ίσως να οφείλεται σε τραβηγμένες ιστορίες που άκουσαν από κάποιους ευφάνταστους φίλους ή συγγενείς, χωρίς να έχουν οι ίδιοι προσωπική αντίληψη. Μετά τον τρύγο, όταν βάζετε τα μέλια σας στην αποθήκη του σπιτιού μας, καλέστε τους να λάβουν μέρος στην διαδικασία εξαγωγής του μελιού. Καλό είναι αυτό να γίνεται βράδυ που δεν κυκλοφορούν οι μέλισσες, με τις πόρτες ανοιχτές για να έρθουν να δούν όλη την διαδικασία από κοντά. Εκεί είναι μια ευκαιρία για να πουλήσετε ακόμα και μέλια, ή να τους δώσετε κάποιο μέλι δώρο, αλλά και να τους μιλήσετε για τις μέλισσες, με την προτροπή πως δεν πρέπει να τις φοβούνται γιατί αν δεν τις πειράξεις δεν σε πειράζουν.

Οι αρχάριοι ας κρατούν τις αποστάσεις
Ώς αρχάριοι, τοποθετήστε τις κυψέλες σας σε απόσταση από κτήρια που κατοικούνται, καθώς και από τους χώρους εκείνους που ασκούνται, αθλούνται, γυμνάζονται και παίζουν άνθρωποι. Ξεκινήστε πρώτα με μερικές ή λίγες κυψέλες και δοκιμάστε αν μπορείτε μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα με τις δυσκολίες, γιατί δεν φτάνει μόνον ο ενθουσιασμός. Η υπευθυνότητα πρέπει να μας χαρακτηρίζει όσο αφορά τα μελίσσια, δεν είναι σαν το πουλάκι στο κλουβί που όταν το αγοράσαμε το προσέχαμε και μετά το προσέχει η... μητέρα μας.

Ενημέρωση
Για πετυχημένη μελισσοκομία, αρχάριοι και έμπειροι μελισσοκόμοι πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς και να διαβάζουμε. Όλοι πρέπει να ανήκουμε σε κάποιους τοπικούς συλλόγους μελισσοκομίας, εκεί μπορούμε να μοιρασθούμε τις ιδέες μας και τις εμπειρίες μας με άλλους συναδέλφους. Τα βιβλία και τα διάφορα σχετικά περιοδικά είναι επίσης πολύ καλοί τρόποι να αποκτηθούν επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να θητεύσετε δίπλα σε κάποιον σύγχρονο μελισσοκόμο με γνώσεις, μεράκι και πολλά μελίσσια.

Πάντα υπακούμε τους νόμους και είμαστε καλοί και διαλλακτικοί τόσο με τους γείτονές αλλά και με τους μελλοντικούς μας συναδέλφους μελισσοκόμους.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 03/9/2013, 21:29

Σχόλια