Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Τι είναι η μελισσοθεραπεία;

Δευτέρα 23 Νοε 2015, 10:18 |


Ροή μελιού σε ανοξείδωτο δοχείο

Είναι η μέθοδος και η σωστή χρήση των προϊόντων της μέλισσας Apis melliferra melliferra για θεραπευτικούς λόγους, την προαγωγή της υγείας και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Τα προϊόντα που εμπλέκονται είναι το μέλι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη, το κερί μέλισσας και το δηλητήριο της μέλισσας.

Νοσοκομεία, Κλινικές, Ινστιτούτα και Κέντρα Μελισσοθεραπείας έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, από Ισραήλ, μέχρι Τζακάρτα και από Αμερική μέχρι Αργεντινή και Μόσχα έως Βραζιλία. 

Το μέλι
Αυτό γίνεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από πολλά και διαφορετικά λουλούδια. Οι μέλισσες αφού μετατρέψουν το νέκταρ, αφαιρώντας την περίσσια υγρασία και προσθέτοντας δικά τους ένζυμα, το αποθηκεύουν στα κελιά των κηρηθρών μέσα στην κυψέλη, κυρίως για τη δική τους τροφή.

Το μέλι από την φύση του είναι αντι-βακτηριακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για τον καθαρισμό πληγών και εγκαυμάτων και βοηθά στην γρήγορη επούλωση τους.


Προνύμφες βασιλισσών τεσσάρων ημερών, σε τεχνητά κελιά, τρέφονται με Βασιλικό Πολτό
Ο βασιλικός πολτός
Είναι μια υπόλευκη ιριδίζουσα κρεμώδης ουσία με όξινη γεύση. Ο βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες νεαρών μελισσών ηλικίας έως δέκα ημερών, είναι ένα υπέρκορο πρωτεϊνών. Μια πηγή αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων.

Οι βασίλισσες τρέφονται σε όλη τους την ζωή με βασιλικό πολτό, τόσο σαν προνύμφες αλλά και σαν πλήρη έντομα. Οι εργάτριες μέλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό για τις τρεις πρώτες ημέρες της ζωή τους, σαν προνύμφες κατόπιν τρέφονται με εργατικό πολτό μέχρι να σφραγισθεί το κελί τους. 

Ο βασιλικός πολτός βοηθά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, επίσης έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες στην θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών, τον κάνει να είναι το κορυφαίο βοήθημα για τους ηλικιωμένους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες.


Γύρη του φυτού πολύκομπος (polygonum arenarium) από τις πλέον θρεπτικές ουσίες
Η γύρη
Είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του βασιλικού πολτού. Είναι η πρωτεΐνη των φυτοφάγων εντόμων. Παράγεται από τους γυρεοδότες ανθήρες των λουλουδιών και συλλέγεται από τις μέλισσες για την διατροφής τους.

Η γύρη συλλέγεται από το μελισσοκόμο από τις μέλισσες καθώς εισέρχονται κυψέλη τους. Στη συνέχεια καθαρίζεται, αποξηραίνεται σε σκιά και καταψύχεται για την μακροχρόνια διατήρηση των ιδιοτήτων της.

Υπάρχουν ανθρώπινοι οργανισμοί που δεν δέχονται την γύρη σαν τρόφιμο και παρουσιάζουν αλλεργίες ως και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. 

Η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αντίσταση στα αλλεργιογόνα με τη σταδιακή αύξηση της πρόσληψης τους και μειώνοντας έτσι την ευαισθησία.


Πρόπολη, εδώ φαίνεται καθαρά η κατασκευή που προφυλάσσει τις μέλισσες από παρείσακτους
Η πρόπολη
Αποτελείται από ρητίνες φυτών, κερί, αιθέρια έλαια, αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.

Είναι μια ρητινώδης ουσία. Συλλέγεται από νεαρά φυτά και δέντρα και χρησιμοποιείται για την επίστρωση του εσωτερικού της κυψέλης και τα κελιά των κηρηθρών με αντισηπτικό στρώμα.

Η χημική σύνθεση της πρόπολης είναι αρκετά πολύπλοκη καθώς έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από τριακόσιες χημικές ενώσεις. Βέβαια και οι φυσικές ιδιότητες της  εξαρτώνται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν διαφορετικές ρητινώδεις εκκρίσεις που συνιστούν την πρόπολη.

Οι τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι: Αντι-ιικές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, ανοσοποιητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές κλπ  

Το κερί
Εκκρίνεται από τους στερνίτες, ειδικούς αδένες στο κάτω μέρος του σώματός των εργατριών μελισσών (ηλικίας 12 έως 20 ημερών) για να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των κελιών που συνθέτουν τις κηρήθρες της κυψέλης, στην οποία ζουν οι μέλισσες.

Είναι κατασκευασμένο από το μέλι που τρώγεται από τις μέλισσες. Δύο έως τέσσερα κιλά μέλι πρέπει να καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράγουν ένα κιλό κερί.


Σταγόνα δηλητηρίου μέλισσας πάνω στο κεντρί της
Δηλητήριο μέλισσας
Αυτό είναι προϊόν του τσιμπήματος της μέλισσας. Περιέχει 18 βιολογικά ενεργές ενώσεις περίπου. Μερικές από αυτές είναι αδύνατον να τις συνθέσει ο άνθρωπος με χημικές μεθόδους. Αυτό και μόνο το γεγονός κατατάσσει το δηλητήριο της μέλισσας στις πρώτες πέντε θέσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Κύρια συστατικά του δηλητηρίου της μέλισσας είναι: Η μελιτίνη, η υαλουρονιδάση, η φωσφολιπάση και η ντοπαμίνη, τα οποία εμπεριέχουν ένζυμα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, μεταλλικές ουσίες, οργανικά οξέα, φορμικό οξύ, αντιβιοτικές ουσίες, κυστίνη κλπ.

Είναι ο πιο δύσκολος από τους τρόπους θεραπείας διότι, περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες και γι'αυτόν τον λόγο πρέπει και απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία στην χορήγηση του.

Χρησιμοποιείται σε θεραπείες όπως: η τενοντίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η θυλακίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, στους πόνους περιόδου, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπερθυρεοειδισμό, γρίπη κλπ.

Τελευταία τροποποίηση: 23/11/2015, 10:22

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.

Σχόλια