Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Τροφές
Κηρόζωμο
Παρασκευή 16 Οκτ 2015, 11:48 | Κώστας Κονταξής
Υλικά
100 γρ. κερί από παλαιά μαύρη κηρήθρα
150 γρ. μαύρο γλυκό κρασί
30 γρ. μέλι
Άνθη από τριανταφυλλιά και μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
Παρασκευή συνταγής
Τα ζεσταίνουμε στους 60 ως 80 βαθμούς περίπου ανακατεύοντας τα συνεχώς. Το προϊόν που θα πάρουμε από το στράγγισμα με σουρωτήρι, το τοποθετούμε σε βάζο με ανοικτό στόμιο, κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε χρήση, παίρνουμε με ένα πινέλο και αλείφουμε την κυψέλη εσωτερικά και την πάμε κοντά στο σημείο του αφεσμού, με μερικές κηρήθρες μέσα. Έχει καλά αποτελέσματα.
Στα νησιά μας προσθέτουν επιπλέον άνθη λεμονιάς, λεβάντας, δενδρολίβανου και φύλλα από γεράνι (Pelargonium) μέσα στον κηρόζωμο ή τα τρίβουν με τα δάκτυλα τους στα εσωτερικά τοιχώματα και τον πάτο της κυψέλης που χρησιμοποιούσαν για την σύλληψη του αφεσμού.
Στην Κρήτη κάνουν και χρήση του γλυκάνισου (Pimpinella anisum) επίσης έχει καλά αποτελέσματα.
Η ποσότητα της συνταγής είναι αρκετή, για πολλές χρήσεις και για πολύ καιρό δεν αλλοιώνεται αν διατηρείται καλά κλεισμένη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Καλό είναι πριν κάνετε χρήση να την ζεσταίνετε λίγο.
Τελευταία τροποποίηση: 06/4/2016, 12:04
Σχόλια