Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Τροφές
Ζαχαροζύμαρο με σκόρδο
Τετάρτη 4 Σεπ 2013, 13:58 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Μαργαρίτα κόσμος, μεγάλες ποσότητες γύρης και νέκταρος
Υλικά
25 κιλά μέλι
75 κιλά ζάχαρη άχνη
9-10 κεφάλια καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο
2-3 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκάλι
1-2 πλάκες παγωμένου ζαχαροζύμαρου
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα σπάμε χτυπώντας δυνατά με ένα σφυρί τα παγωμένα ζαχαροζύμαρα σε μικρά κομματάκια. Θα τα χρησιμοποιήσουμε ώς μαγιά, για να παγώσουν πιο εύκολα τα νέα ζαχαροζύμαρα που θα βάλουμε στις σακούλες μας. Κατόπιν, λιώνουμε τις καθαρισμένες σκελίδες του σκόρδου στο μπλέντερ με 3-4 ποτήρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιών. Άν το μπλέντερ είναι μικρό τις λιώνουμε σε 2 ή 3 δόσεις.
Ρίχνουμε στο ζυμωτήριο που έχουμε πρώτα το μέλι μετά την άχνη και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να δουλέψει μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα που θα προκύψει το τοποθετούμε σε νάιλον σακούλες ανά 2-3 ή 4 κιλά, το αφήνουμε να παγώσει και ύστερα, κόβοντας την σακούλα στο κάτω μέρος, την τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, μέσα στις κυψέλες.
Το ζαχαροζύμαρο αυτό δίνεται στα μελίσσια από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τέλος Μαρτίου.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com.
Τελευταία τροποποίηση: 21/4/2015, 14:20
Διαβάστε ακόμη:
ΚηρόζωμοΣυνταγή για κηρόζωμο, βοηθάει στην σύλληψη αφεσμών.
Σχόλια