Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Συνταγές > Υγείας

Κίνδυνος η υπερκατανάλωση βιταμινών

Παρασκευή 7 Νοε 2014, 16:55 |


Η λήψη βιταμινών έγινε μόδα ...

Μπορεί αυτό το άρθρο να αφορά άμεσα το 8 -10% των νεοελλήνων, όμως καλό είναι να γνωρίζουμε και οι υπόλοιποι τι κινδύνους κρύβει η μεγαλύτερη - από την αναγκαία ημερήσια - λήψη βιταμινών από τον οργανισμό μας.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η κατανάλωση σκευασμάτων βιταμινών δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Οι βιταμίνες είναι ουσίες που χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν μπορεί να τις συνθέσει και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται να τις προσλάβει.

Η έλλειψη σίγουρα μπορεί να προκαλέσει σωρό προβλημάτων σε κάποιο οργανισμό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως και η μεγαλύτερη από την αναγκαία και κανονική λήψη (υπερκατανάλωση), αφενός δεν είναι καλή για την υγεία μας, αφετέρου μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερη δόση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά. Το ίδιο και με την βιταμίνη D η οποία μπορεί να προκαλέσει λιθίαση. Αν λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ημικρανίες και να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο που κυοφορούν οι εγκυμονούσες.
Εκτός απο τα φρούτα, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων κυψέλης όπως είναι το μέλι, ή γύρη, ή πρόπολη και ο βασιλικός πολτός, συμπληρώνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.
Ο τρόπος πρόσληψης βιταμινών
Ο καλύτερος, αποτελεσματικότερος, πιο υγιεινός και πιο νόστιμος τρόπος πρόσληψης βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αυτός που γίνεται από τις τροφές. Η κατανάλωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών έχει σαν αποτέλεσμα οι βιταμίνες τους να αξιοποιούνται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό μας. Βέβαια, θεωρητικά, σε κάποιες δύσκολες περιόδους της ζωής μας τα σκευάσματα βιταμινών πιθανόν να μας βοηθήσουν αλλά μην περιμένουμε θαύματα.

Τα καλύτερα προϊόντα για να ξεπεραστεί ένα μεγάλο στρες είναι, η συχνή κατανάλωση μελιού, το ψωμί και οι πράσινες αλλά και οι πολύχρωμες σαλάτες.

Η σύγχρονη διατροφή συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία. Στις Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία και άλλες, οι βιταμίνες ξεπερνούν το 35% των σκευασμάτων που πωλούνται από τα φαρμακεία.

Στην Ελλάδα, όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου, μόλις το 8 με 10% των Ελλήνων παίρνει βιταμίνες. Αυτό δεν συμβαίνει από έλλειψη (η βιταμίνη πρέπει να μας λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιληφθούμε την απουσία της) η με συνταγή ιατρού, αλλά, έτσι επειδή την διαφημίζουν, επειδή την παίρνει κάποιος γνωστός, γιατί είναι μόδα, ταιριάζει στην εικόνα του τάχα υγιεινού τρόπου ζωής μας κλπ.

Τα άτομα που πηγαίνουν στο φαρμακείο και παίρνουν αυτά τα σκευάσματα βιταμινών είναι κυρίως από 20 έως 45 ετών, μετά από κάποια σωματική άσκηση ή καταπόνηση του οργανισμού τους ή από κάποιους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, επειδή νοιώθουν μια ατονία ή κατάπτωση. Δεν σημαίνει πως τους λείπουν βιταμίνες αλλά πιθανόν να είναι μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού τους από την υπερπροσπάθεια, ή ακόμη μπορεί να είναι κάποια σημεία άλλων ασθενειών που πρέπει να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν.

Τα φρούτα είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών, η καθημερινή κατανάλωση τους είναι αναγκαία αλλά και υγιεινή από πολλές απόψεις. Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων κυψέλης όπως είναι, το μέλι, ή γύρη, ή πρόπολη και ο βασιλικός πολτός, συμπληρώνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.

Τελευταία τροποποίηση: 07/11/2014, 17:23

Σχόλια