Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Φυτά

Ψευδοακακία

Τρίτη 22 Απρ 2014, 19:36 |


Τα άνθη της ψευδοακακίας (Robinia pseudoacacia) είναι τοποθετημένα σε τσαμπιά (βότρεις)

Η γνωστή σε όλους μας ακακία με τα αγκάθια, που φύεται παντού: στις παρυφές των δρόμων, σε δενδροστοιχίες, σε πάρκα και σε κήπους, σαν καλλωπιστικό, αλλά και καλλιεργούμενη για το ξύλο της δένδρο. Λανθασμένα κατηγοριοποιείται στο γένος Acacia, ίσως διότι έχει πολλές ομοιότητες με τα 1200 και πλέον διαφορετικά είδη του γένους αυτού. Είναι απλά το φυτό Ροβίνια η ψευδοακακία (Robinia pseudoacacia).
Η παραγωγή μελιού σε ένα στρέμμα ψευδοακακίας υπολογίζεται γύρω στα 40 κιλά
Η ψευδακακία είναι δένδρο της αμερικανικής ηπείρου που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από την εποχή του Όθωνα. Ευδοκιμεί σε όλων των ειδών τα εδάφη. Το ριζικό του σύστημα κάνει τέλεια εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους και αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να αντέχει στην ξηρασία.


Συλλέκτρια σε άνθος ψευδοακακίας (Robinia pseudoacacia)
Δεν προσβάλλεται από ασθένειες και είναι ανεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και κάτω των -20 βαθμών κελσίου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, παραφυάδες, μοσχεύματα και εμβολιασμό. Το ύψος των δένδρων της ψευδοακακίας εύκολα ξεπερνά τα 20 μέτρα.

Ανθίζει Απρίλιο έως και μέσα Μαΐου και η ανθοφορία της είναι εντυπωσιακή, διαρκεί 10 έως 12 ημέρες, ενώ κάθε λουλούδι ξεχωριστά μαραίνεται μετά τις πρώτες 8 ημέρες. Τα άνθη της ψευδοακακίας είναι χρώματος υπόλευκου προς ωχροκίτρινα τοποθετημένα σε τσαμπιά (βότρεις).
Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη από πολύ πρωί, σχεδόν όλη την ημέρα, ακόμη και όταν πέφτουν στο έδαφος και είναι μαραγκιασμένα. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε λουλούδι της ψευδοακακίας παράγει 2 mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) νέκταρ ημερησίως. Η συγκέντρωση των σακχάρων είναι υψηλή και κυμαίνεται από 33% έως 60%.


Συλλέκτρια γύρης σε άνθη ψευδοακακίας (Robinia pseudoacacia)
Η παραγωγή μελιού σε ένα στρέμμα ψευδοακακίας υπολογίζεται γύρω στα 40 κιλά. Είναι ανοιχτόχρωμο, απαλής γεύσης, πολύ καλής ποιότητας και κρυσταλλώνει γρήγορα. Το μέλι της ψευδοακακίας είναι παρόμοιο με εκείνο των τριφυλλιών. Είναι πάρα πολύ γλυκό, γιατί έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρων (φρουκτόζη) που συναντάμε στα ανθόμελα. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα και εξαίσιο άρωμα. Με το πέρασμα του χρόνου σκουραίνει.

Η παραγωγή μελιού ψευδοακακίας είναι καλύτερη σε ξηρές εποχές παρά σε εποχές με υγρασία. Η βροχή δεν επιτρέπει την επίσκεψη των μελισσών στα άνθη της και προκαλεί και την πτώση των λουλουδιών της.

Δυνατά μελίσσια σε ψευδοακακίες δίνουν καλές αποδόσεις σε ποσότητες μελιού. Αδύνατα μελίσσια που επισκέπτονται τις ψευδοακακίες αυξάνουν γρήγορα τους πληθυσμούς τους όταν ο καιρός είναι αίθριος. 

Οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέχουν με συχνές επιθεωρήσεις, γιατί τα ξεροβόρια αναστέλλουν τις νεκταροέκκρισεις και τα αδύνατα μικρά μελίσσια κινδυνεύουν να χαθούν από πείνα.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 12:50

Διαβάστε ακόμη:

Αγριοσουσαμιά ή Αγριοβαμβακιά
Ηλιοτρόπιο ή αγριοσουσαμιά ή αγριοβαμβακιά, ηλιοτρόπιο, ασπράκι και με άλλα ονόματα το συναντάμε σε ολόκληρο τον γεωγραφικό...
Φαρμακιά ή διαβολόχορτο
Άλλες ονομασίες αυτού του φυτού είναι: μήλο του διαβόλου, διαβολοζιζάνιο, σάλπιγγα του διαβόλου, στραμόνιο, ντατούρα και άλλα. Φύεται σε όλη την γη εκτός από τις αρκτικές περιοχές, Στην Ελλάδα το συναντάμε...
Καλαμπόκι
Ο αραβόσιτος, το γνωστό μας καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό που πατρίδα του θεωρείται η Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα το Μεξικό. Έξω από την Αμερικανική ήπειρο, διαδόθηκε πρώτα στην Ευρώπη και...
Κουμαριά
Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα που κάνει άριστη ...
Φθινοπωρινό ρείκι
Η σουσούρα ή Έρικα είναι αυτοφυές φυτό και γίνεται μικρός θάμνος. Είναι φυτό ικανό να καλύψει ολόκληρες πλαγιές αλλά και μεγάλες εκτάσεις. Πότε το βρίσκουμε μόνο του και πότε μαζί με κουμαριές...
Μουσμουλιά
Είναι αειθαλές δέντρο, ιθαγενές της Κίνας και της Ιαπωνίας. Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα. Το ύψος της ξεπερνά τα έξι μέτρα, τα φύλλα της είναι δερματώδη, σκληρά σε σκούρο πράσινο χρώμα...

Σχόλια