Άρθρα > Μέλισσες > Εργάτρια
Η Εργάτρια
Σάββατο 7 Σεπ 2013, 22:06 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Η εργάτρια είναι θηλυκό άτομο με ατελή ανάπτυξη των γεννητικών του οργάνων. Σε σύγκριση με τη βασίλισσα και τον κηφήνα είναι μικρότερη σε μέγεθος. Σε νεαρή ηλικία το σώμα της είναι χνουδωτό και τα φτερά της γυαλιστερά. Όσο μεγαλώνει, χάνει το τρίχωμά της και το σώμα της γίνεται μαύρο και γυαλιστερό. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της κυψέλης.
Κατά τα πρώτα στάδια της ζωής της εργάζεται εντατικά μέσα στη κυψέλη κάνοντας εργασίες όπως: τάισμα βασίλισσας, τάισμα γόνου, κτίσιμο κελιών, ωρίμανση μελιού, αερισμό κυψέλης, θέρμανση γόνου, σφράγισμα κελιών, φρούρηση κυψέλης κλπ.
Στο τελευταίο στάδιο της ζωής της, ενήλικη πλέον, γίνεται συλλέκτρια, κουβαλώντας στη κυψέλη γύρη, νέκταρ, νερό και πρόπολη.
Το χειμώνα ζει μέχρι έξι μήνες και το καλοκαίρι περίπου ένα μήνα.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο το 2005 και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com
Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:47
Διαβάστε ακόμη:
Το κεντρί της μέλισσαςΟι μέλισσες ανήκουν στα παλαιά και αρχαία είδη εντόμων στον πλανήτη μας, τα οποία συνεχώς μέχρι σήμερα εξελίσσονται και προσαρμόζουν την άμυνα τους ανάλογα με την περίοδο και το περιβάλλον στο ...Οι μέλισσες ώς επικονιαστές
Επικονίαση είναι η γονιμοποίηση των φυτών. Η μετακίνηση γυρεόκοκκων από τους ανθήρες στο θηλυκό τμήμα του άνθους, το λεγόμενο στίγμα του υπέρου. Είναι το πρώτο βήμα στην παραγωγή σπόρων, καρπών και φρούτων γενικότερα.
Σχόλια