Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοκομία > Μαθήματα

1. Αγορά μελισσοσμηνών

Κυριακή 11 Αυγ 2013, 04:57 |

Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να "τριφτεί", γνωρίζοντας βήμα βήμα την μελισσοκομια; Μήπως θέλει να αγοράσει μερικά μικρά για να μάθει, αλλά ταυτόχρονα να πάρει και μερικά μεγάλα για να πάρει αμέσως μέλια (ανεβάζοντάς τον και ψυχολογικά) για να συνεχίσει; Ερωτήματα πολλά και καυτά. Για κάποιους βέβαια η απόφαση είναι δύσκολη, γιατί ανεβαίνει το ποσό, ο μικρός χώρος της αποθήκης, η μετακίνηση τους δύσκολη, κλπ.

Εγώ μπορώ να βοηθήσω μόνον στο τι πρέπει να προσέξει ο κάθε αρχάριος μελισσοκόμος, όταν αυτός αποφασίσει, στην αγορά των μελισσιών του και το κάνω αμέσως παραθέτοντας τα παρακάτω:

Τα μελισσοσμήνη να πληρούν τις προϋποθέσεις που πρέπει από πλευράς υγείας, να μην αγοραστούν σμήνη που έχουν ασκοσφαίρωση (γύψινο γόνο), ή άλλες ασθένειες, επίσης οι παραφυάδες να μην κοπούν από μελίσσια που παλαιότερα ήταν άρρωστα με σηψηγονίες.

Οι βασίλισσες να είναι μεγάλες και αρτιμελείς, να μην τους λείπουν πόδια ή φτερά. Η ηλικία τους να είναι μικρή. Αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά, έχουν χνουδωτή κοιλιά και θώρακα ενώ οι παλαιές είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.
Αποφύγετε παλαιές κυψέλες ακόμη και αν στις κάνουνε δώρο!
Ο γόνος και από τις δυο πλευρές σε κάθε πλαίσιο να είναι, από ορθοστάτη σε ορθοστάτη, συμπαγής και όχι διάσπαρτος ή με πολλά κενά κελιά ανάμεσα. Επίσης να καλύπτεται από μέλισσες το κάθε πλαίσιο και στις δύο πλευρές του. "Γόνος", λέγονται τα σφραγισμένα κελιά, τα ασφράγιστα με μεγάλες και μικρές προνύμφες αλλά και τα αυγά και των τριών ημερών.

Οι κηρήθρες με τις τροφές να είναι, καινούργιες και όχι παλαιές και μαύρες. Με σφραγισμένα τα μέλια και γεμάτα όλα τα κελιά με γύρη και αυτές οι κηρήθρες να έχουν τους πληθυσμούς τους.

Οι κυψέλες που πιθανόν να πάρετε μαζί με τα μελισσοσμήνη ή τις παραφυάδες να προτιμήσετε να είναι καινούργιες όσο το δυνατόν, ακόμη και αν χρειασθεί να δώσετε μερικά ευρώ παραπάνω για την κάθε μία. Προσοχή, να είναι απολυμασμένες. Αυτό φαίνεται από τον πάτο της κυψέλης, είναι καθαρός, όπως επίσης και η σανίδα απογείωσης και προσγείωσης των μελισσών στην είσοδο της κυψέλης. Αποφύγετε παλαιές κυψέλες ακόμη και αν στις κάνουνε δώρο. Εκτός και αν τις πάρετε και τις απολυμάνετε εσείς και μετά τις δώσετε για να βάλουν μέσα μελισσοσμήνη.
Οι νεαρές βασίλισσες έχουν χνουδωτή κοιλιά και θώρακα, ενώ οι παλαιές είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.

Αγοράστε από μελισσοκόμους που διατηρούν και συντηρούν πολλά μελίσσια, παράγουν από όλα τα προϊόντα της κυψέλης, και έχουν πολλές μελισσοκομικές γνώσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες και τις συμβουλές τους, κρατήστε τα τηλέφωνά τους, μην τυχόν και προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποια βασίλισσα κ.α. αλλά ταυτόχρονα συμβουλευτείτε διαβάζοντας και κάποιο σχετικό βιβλίο για τα θέματα που σας αφορούν

Αποφασίστε πριν από την αγορά των μελισσιών, που θα τοποθετήσετε τις κυψέλες σας, γιατί είναι δύσκολη η μετακίνηση τους αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που καλό είναι να γνωρίζει και να τηρεί ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος όταν θέλει να αγοράσει μελίσσια.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:43

Διαβάστε ακόμη:

2. Ο αρχάριος και το ξεκίνημα
Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες, αγοράζοντας δυο τρεις κυψέλες, πως πρέπει να έχει κατά νου ....
3. Αποφυγή λαθών στην Μελισσοκομία
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
4. Η κυψέλη
Οι μέλισσες της οικογενείας mellifera mellifera είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε πολλά μαζί σε κοινόβιο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπληθές σμήνος, μια μεγάλη κοινωνία η οποία λειτουργεί οργανωμένα, με τάξη και ρυθμό.
5. Αισθήσεις μελισσών
Η όσφρηση της μέλισσας είναι μεγάλη, περίπου 10 φορές οξύτερη από την όσφρηση του ανθρώπου και 3-4 φορές από του σκύλου. Μπορεί να ανιχνεύει οσμές από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και απειροελάχιστες ποσότητες στον αέρα.
6. Το σώμα των μελισσών
Όπως στα διάφορα έντομα έτσι και στις μέλισσες το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι της ευρίσκονται αισθητήρια όργανα. Ο θώρακας περιέχει τα πόδια και τα φτερά. Η κοιλιά περιέχει τα όργανα για την πέψη και την αναπαραγωγή.
7. Φυλές μελισσών
Ο διαχωρισμός των φυλών των μελισσών έχει γίνει με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (βιομετρικούς μεθόδους διαχωρισμού των φυλών) αλλά και από τα μακροσκοπικά γνωρίσματά τους. Το είδος Apis mellifica έχει εξαπλωθεί στο μισό της γης.

Σχόλια