Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά
Η μελιτίνη κατά του καρκίνου
Τρίτη 15 Οκτ 2013, 16:27 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Αυστραλοί επιστήμονες, τροποποιούν το δηλητήριο των μελισσών και αναπτύσσουν προγράμματα και δοκιμάζουν τεχνικές θεραπείας κατά του καρκίνου. Τέτοιες που μπορούν να έχουν λιγότερες παρενέργειες από άλλα τεχνικά χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιπαλέψουν την επάρατη νόσο.
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα, χρησιμοποιεί ένα ενεργό συστατικό από το δηλητήριο των μελισσών σαν πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο με την παρακάτω μέθοδο:
Οι επιστήμονες προσπαθούν να τροποποιήσουν την δομή του πεπτιδίου της μελιτίνης, αφαιρώντας κατ'αρχήν το μέρος εκείνο που προκαλεί το αλλεργικό σοκ. Παράλληλα, προσπαθούν να μην διαταράξουν την δυνατότητα να σκοτώνει τα κύτταρα με την διάλυση των μεμβρανών που αποτελούν και τα τοιχώματα των κυττάρων.
Η μελιτίνη είναι το κυριότερο και μεγαλύτερο πεπτίδιο σε ποσότητα και ενέργεια διάλυσης των κυττάρων κατά το τσίμπημα της μέλισσας.
Μέρος του δηλητηρίου αποτελείται από πολλά πεπτίδια και άλλα συστατικά. Η μελιτίνη έχει σαν κύρια ιδιότητα της τη ρίξη των τοιχωμάτων των κυττάρων κατά το τσίμπημα.
Anemone coronaria: Συλλογή γύρηςΒέβαια, το πρόβλημα με τους επιστήμονες είναι πως πρέπει να στρέψουν το πεπτίδιο προς το μέρος των καρκινικών κυττάρων και όχι στα κανονικά υγιή κύτταρα.
Κατάφεραν, όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει, και ένωσαν μόρια αντισωμάτων με την τροποποιημένη μελιτίνη (ο συνδυασμός μιας τοξίνης και ενός αντισώματος καλείται immunotoxin). Τα τεχνικά χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις κλασικές χημειοθεραπείες, επιτίθενται και στα υγιή κύτταρα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως απώλεια του τριχωτού της κεφαλής, απώλεια βάρους, εμετούς κλπ. Τέτοια συμπτώματα στους ασθενείς περιορίζουν την ποσότητα του χορηγουμένου φαρμάκου και ως εκ τούτου περιορίζουν και την αποτελεσματικότητα του, λένε οι επιστήμονες.
Η μελιτίνη που εμπεριέχεται στο δηλητήριο της μέλισσας, είναι πολύ λιγότερο τοξική από βακτηριακές τοξίνες που χρησιμοποιούνται για χημειοθεραπεία σήμερα.
Τα νέα φάρμακα τύπου immunotoxin που παράγονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανές παρενέργειες, διατηρώντας επίσης την δυνατότητα να καταστρέφουν μόνον τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Έχουν βέβαια ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά τους για να ολοκληρώσουν αυτή την έρευνα. Θέλουν επίσης και κάποιο χρόνο κλινικών δοκιμών.
Είμαστε όλοι αισιόδοξοι, πως οι επιστήμονες, ερευνητές και καθηγητές πολύ σύντομα θα είναι στην ευχάριστη θέση να μας ανακοινώσουν πως για μια ακόμη φορά βοήθησαν τον άνθρωπο...οι μέλισσες !
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και στο διαδίκτυο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαι 2006 στο site melissokomos.com
Τελευταία τροποποίηση: 03/11/2014, 17:36
Διαβάστε ακόμη:
Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμοςΓιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.
Σχόλια