Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Συμβουλές Ιουνίου

Σάββατο 1 Ιουν 2024, 11:20 |


Συλλέκτρια σε ταξιανθία Φλαμουριού (Tilia silvestris)

Το όνομα Ιούνιος, δόθηκε στον μήνα προς τιμή της θεάς Ήρας, που στα λατινικά λέγεται Juno.
Ανθοφορίες
Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας που παίρνουν μέλια οι μελισσοκόμοι, όσοι βέβαια έχουν έτοιμα τα μελίσσια τους από τον Μάη. Το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι και η βελανιδιά είναι τα βασικά φυτά στην χώρα μας που δίνουν κατά κανόνα τα πρώτα μέλια στους παραγωγούς. Το παλιούρι σε κάποια ορεινά μέρη δίνει καλά μέλια αν δεν το χαλάσει ο δυνατός άνεμος και κάποια βροχούλα. Το θρούμπι στην νησιωτική Ελλάδα αποζημιώνει τους εκεί παραγωγούς με μέλι ανοιχτόχρωμο και πολύ εύγευστο. Το καλαμπόκι επίσης, βοηθά να αποθηκεύσουν καλές ποσότητες γύρης τα μελίσσια. 
Φέτος οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαΐου, επιτρέψανε τις βοηθητικές ανθοφορίες να κρατήσουν άνθη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. 
Οι κατάλληλοι χειρισμοί των παραγωγών είναι που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μελισσιών σε μεγάλο βαθμό
Στα πεδινά, τα τριφύλλια δίνουν υπέροχο μέλι αν βέβαια δεν κοπούν νωρίς και δεν προλάβουν να γαλαζώσουν, δηλαδή να ανθίσουν. Το μέλι τους είναι υπέροχο σε γεύση με όμορφο άρωμα. Τα φλαμούρια, επίσης δίνουν καλό και μυρωδάτο μέλι, αλλά είναι μελισσοτοξικά και αδυνατίζουν τα μελίσσια εύκολα, όταν όμως είναι με τις καστανιές μαζί, όπως στον Κίσσαβο, ανατολικό Όλυμπο, Πήλιο και αλλού, μετριάζεται το κακό, διότι η καστανιά ανεβάζει γόνους στα μελίσσια και δεν πολύ φαίνεται η ζημιά. Από αρχές Ιουνίου έχουμε ανθοφορίες σε κάποια είδη
Συλλέκτριες γύρης σε άνθος χορτονομής του Μαΐου - Ιουνίου, Νιτζέλας (Nigella Sativa)
ευκαλύπτου που δίνουν εύγευστο και ανοιχτόχρωμα μέλια αλλά και πλούσια συλλογή γύρης.

Καλά όλα τα παραπάνω μα χρειάζεται και ο βασικός παράγοντας, ο καιρός. Οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό και σπουδαίο ρόλο σε κάθε ανθοφορία και μελιτοέκκριση. Οι κατάλληλοι χειρισμοί των παραγωγών όμως είναι που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μελισσιών σε μεγάλο βαθμό. Ο καλός μελισσοκόμος, ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στις δύσκολες χρονιές. Οι γνώσεις στην μελισσοκομία είναι, καλά μέλια!

Περισσότερα: Ανθοφορίες του μήνα Ιουνίου

Εργασίες
Οι πιο σημαντικές εργασίες αυτό τον μήνα:

Σωστή συλλογή μελιού

Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξασφάλιση νερού στο χώρο του μελισσοκομείου μας.

Η συχνή επίσκεψη και έλεγχος των μελισσιών για να προλάβουμε μπλοκάρισμα της γονοφωλιάς είναι μια από τις έγνοιες κάθε μελισσοκόμου. Πάντα δίνουμε χώρο στα μελίσσια τόσο να γεννά η βασίλισσα όσο και στον μελιτοθάλαμο για να αποθηκεύονται μέλια.
Κατά τον τρύγο παίρνουμε τα σφραγισμένα πλαίσια, ακόμη και τα πλαίσια που έχουν σφραγιστεί τα 2/3 του πλαισίου. 
Δεν τρυγάμε κηρήθρες με μέλια που πάνω τους έχουν γόνο σφραγισμένο ή ασφράγιστο.
Προσέχουμε πάντα να μην δημιουργήσουμε λεηλασία στο μελισσοκομείο μας, δεν αφήνουμε ασκέπαστα τα πατώματα και πληγωμένες κηρήθρες που τρέχουν τα μέλια.
Δεν κάνουμε καταπολέμηση ασθενειών σε μελίσσια που συλλέγουν ή ετοιμάζονται για μεταφορά σε ανθοφορίες για συλλογή
Τις κηρήθρες πάντα μετά την εξαγωγή των μελιών, τις επιστρέφουμε στα μελίσσια μας για να τις γλείψουν και να τοποθετήσουν νέα μέλια. Η επιστροφή τους καλό είναι να γίνεται λίγο πριν βραδιάσει, για αποφυγή λεηλασίας. Η παρουσία κενών πλαισίων στον μελιτοθάλαμο ερεθίζει τις συλλέκτριες για μεγαλύτερη συλλογή. Σκουρόχρωμες κηρήθρες που είναι για γλείψιμο, μπορούμε να τις βάλουμε στην γονοφωλιά δίπλα σε σφραγισμένο γόνο. Οι μέλισσες θα γυαλίσουν τα κελιά και η βασίλισσα θα το γεμίσει αυγά αμέσως.


Συλλέκτρια σε ταξιανθία αγριόβικου (Vicia Cracca)
Το Ιούνιο οι θερμοκρασίες στην χώρα μας ξεπερνούν τους 33 με 34 βαθμούς, όσοι μελισσοκόμοι δεν νοιάστηκαν για την βαφή των καπακιών με λευκό χρώμα, μπορούν να τοποθετήσουν σκέπαστρα πάνω τους, κλαδιά, χοντρά χαρτόνια, και φελιζόλ κατά το πλείστον είναι τα υλικά που προτιμούνται.

Η εξασφάλιση νερού στον χώρο των μελισσιών μας, είναι επιβεβλημένη διότι έτσι διευκολύνουμε την άνετη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασία της κυψέλης και της εκτροφής του γόνου. Όταν αναζητούν νερό σε απομακρυσμένες περιοχές, αυλές, κήπους, κοπάνες σε στάβλους καθώς και περιοχές με βιομηχανικά λύματα, δεν είναι μόνον ότι χάνονται συλλέκτριες αλλά δυσκολεύεται και η εκτροφή του γόνου, με γενικό αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση συλλογής.

Δεν κάνουμε καταπολέμηση ασθενειών σε μελίσσια που συλλέγουν ή ετοιμάζονται για μεταφορά σε ανθοφορίες για συλλογή. Μπορούμε μόνον να κάνουμε θεραπεία σε μικρά μελίσσια που πιάσαμε σαν σμηνουργήματα ή στις παραφυάδες που κόψαμε οι οποίες θα αργήσουν (πάνω από δύο μήνες) να μπούνε στην διαδικασία συλλογής.

Γενικά ο Ιούνιος είναι ο μήνας συλλογής μελιών, όπου θα βγούνε κερδισμένα τα μελίσσια μεγάλης δυναμικότητας σε πληθυσμούς. Αυτά θα μαζέψουν το περισσότερο μέλι, ακόμη και σε μικρής διάρκειας ανθοφορίες, όπως το έλατο, το κάστανο, η βελανιδιά και το θυμάρι.

Προετοιμασία λοιπόν των μελισσιών μας όσο το δυνατόν καλύτερα για θεαματικά αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση: 01/6/2024, 11:24

Σχόλια