Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Συμβουλές Φεβρουαρίου

Δευτέρα 6 Φεβ 2023, 01:25 |


Anemone coronaria και Anemone pavonina

Τον περυσινό Ιανουάριο, είχαμε την παγωμένη επίσκεψη της κακοκαιρίας "Λέανδρος" με παγωμένες ημέρες και νύκτες, με χιόνια, με πάγους, με βροχές, με πρωινά γεμάτα πάχνη και προβληματισμός σε όλο τον μελισσοκομικό κόσμο της χώρα μας. Φέτος, το τρίτο δεκαήμερο Ιανουαρίου, η επίσκεψη της "Ελπίδας" ήταν άλλη μία καταστροφική επίσκεψη κακοκαιρίας στην χώρα μας.

Παρόλες τις συνεχείς ανακοινώσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δελτία επικινδύνων καιρικών φαινομένων για την έλευση της κακοκαιρίας, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τόσο ο Κρατικός μηχανισμός, οι ιδιωτικές εταιρίες υπεύθυνες των Εθνικών οδών, όσο και κάτοικοι ορισμένων περιοχών.

Αυτές οι χειμωνιάτικες κακοκαιρίες μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, αφήνουν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και προβλήματα. Εμείς οι Έλληνες, φύση αισιόδοξος λαός όμως ξεπερνάμε τα όποια προβλήματα, ελπίζοντας  και κοιτώντας μπροστά, γράφουμε λέγοντας γνωμικά και ρήσεις του είδους, "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει." Ακόμη 28 ημέρες λοιπόν και μπαίνουμε στην άνοιξη, στην χαρά της φύσης, των μελισσιών και των τρελαμένων μελισσοκόμων!

Ο Φεβρουάριος έχει πολλές κατά τόπους ονομασίες, Κουτσοφλέβαρος, Μικρός, Κουτσός, Αμπελοκλαδευτής, Κούντουρος (κοντή - ουρά), Άι Τρύφωνας,  Γκουζούκης.

Οι Αλκυονίδες ημέρες στην χώρα μας είναι περίπου 12 έως 15 ημέρες και μπορεί να είναι κατά το διάστημα, από τέλος Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί της ΕΜΥ προσδιορίζουν για φέτος τις Αλκυονίδες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ας ελπίσουμε πως θα βγούνε αληθινές οι προβλέψεις τους!
Όσο πιο χαμηλά στον Ελλαδικό χώρο τόσο πιο νωρίτερα ξεκινούν την γέννα τους οι βασίλισσες.
Νέοι και παλαιοί μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που εξισώνει τις εργασίες της αποθήκης με τις εργασίες στο μελισσοκομείο μας. Είναι ο μήνας της πρώτης γενικής επιθεώρησης στο μελισσοκομείο μας αλλά και του ετήσιου προγραμματισμού.

Ο καιρός τον χειμώνα είναι άστατος και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου, να μην κάνουμε απερίσκεπτες ενέργειες που μπορούν να βλάψουν τα μελίσσια μας.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αίθριο καιρό για να επιθεωρήσουμε τα μελίσσια, που το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 18 βαθμούς σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Τον Φεβρουάριο οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι πρέπει:

Πρώτον να κάνουν τις πρώτες επιθεωρήσεις στα μελίσσια τους. Η επιθεώρηση που κάνουμε είναι να μάθουμε σε τι κατάσταση ευρίσκεται το κάθε μελίσσι από πλευράς, πληθυσμού, βασίλισσας, γόνου και τροφών.

Δεύτερον, προβαίνουμε ταυτόχρονα με την επιθεώρηση στην απαραίτητη για την εποχή αντιβαρροϊκή θεραπεία.

Τρίτον, πλησιάζουμε γύρες και μέλια από τα άκρα, κοντά στον γόνο, αλλά τοποθετούμε υποχρεωτικά και δικές μας τροφές (ζαχαροζύμαρο, βανίλια ή μικρές δόσεις σιροπιού) και[

Τέταρτον, ορφανά μελίσσια τα συνενώνουμε υποχρεωτικά με μεσαίας δυναμικότητας μελίσσια, για να σώσουμε τους πληθυσμούς τους, αλλά και να αυξήσουμε τις πιθανότητες καλής διαχείμασης τους.

Ο Φεβρουάριος για τις νότιες περιοχές της χώρας μας είναι αρχές άνοιξης και για τις κεντρικές από Θεσσαλία και πάνω είναι ακόμη χειμώνας.
Τον Φεβρουάριο οι κηρήθρες μας δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στις αποθήκες μας από τον κηρόσκορο.
Έτσι οι επιπλέον τροφές περισσότερο ρόλο ασφαλούς διαχείμασης έχουν και όχι διέγερσης των βασιλισσών, διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως και ο Μάρτιος έχει βροχές, κρύα και παγωνιές.
Οι μικρής διάρκειας οπτικές επιθεωρήσεις που κάνουμε κατά την διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών, γίνονται για να εντοπίσουμε ποια μελίσσια μας είναι μικρά ή προβληματικά. 


Συλλέκτρια σε άνθη μικρού σκυλοκρέμμυδου (scilla bifolia)
Συνένωση
Ιδιαίτερη προσοχή στα μελίσσια που είναι ορφανά, αδύνατα, ακόμη και όσα αδυνάτισαν μέσα στον χειμώνα, γιατί διέφυγαν της προσοχής μας για την συνένωση τους το φθινόπωρο.

Τα ορφανά και τα μικρά τα ενώνουμε με χλιαρό σιρόπι, ραντίζουμε τις μέλισσες με χλιαρό σιρόπι, δυο ζάχαρη και ένα νερό αφού ρίξουμε μέσα μερικές σταγόνες λεμόνι, ξύδι.
Σε αυτά που κατανάλωσαν τις φυσικές τροφές (μέλι και γύρη), δανειζόμαστε από δυνατά μελίσσια πλαίσια με ανθόμελο και τα ενισχύουμε. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες, τότε αναγκαστικά  γεμίζουμε πλαίσιο σκούρου χρώματος με σιρόπι δύο προς ένα και το τοποθετούμε έτσι ώστε να ευρίσκεται μέσα στην μελισσόσφαιρα που δημιουργούν.

Μπορούμε να τα ενισχύσουμε και με πληθυσμό, αρκεί να αλλάξουμε την θέση τους, να τα μεταφέρουμε σε θέση δυνατών μελισσιών μας. Δεν επιτρέπεται να ενισχύσουμε με γόνο τα μικρά μελίσσια αυτή την εποχή διότι μπορεί να μην φτάνει ο πληθυσμός να τον σκεπάσει σε ένα ξαφνικό χειμωνιάτικο παγετό.

Η συνένωση αυτήν την εποχή είναι επιβεβλημένη για τα μικρά μελίσσια με άλλα αδύνατα ή μεσαίας δυναμικότητας.
Μέλημα κάθε μελισσοκόμου είναι η εξεύρεση τόπου για την μεταφορά των μελισσιών του σε ανοιξιάτικες ανθοφορίες
Οι παλαιοί μελισσοκόμοι έριχναν μέσα στο σιρόπι που ήταν για την συνένωση μερικές σταγόνες τσίπουρου ή ούζου, δούλευε η μέθοδος, πρόσεξα πως έκανε καλή δουλειά και γινόταν η ένωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Δοκιμασμένη και από τον γράφοντα, αυτή η μέθοδος και με αποτελέσματα ΑΡΙΣΤΑ!

Την μέθοδο της ένωσης με εφημερίδα στα μικρά μελίσσια τους χειμωνιάτικους μήνες δεν θα τον συνιστούσα.

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και εφ' όσον το επιτρέπει ο καιρός, γίνεται η καταπολέμηση της βαρρόα, αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν τότε η καταπολέμηση μετατίθεται στο δεύτερο δεκαήμερο.


Συλλέκτρια νέκταρος σε Μπέλα (Bellis perennis)
Ανθοφορίες
Τα μελίσσια που τους έγινε καλή προετοιμασία για ασφαλές ξεχειμώνιασμα το φθινόπωρο, δεν έχουν ανάγκη και βγαίνουν στην άνοιξη πολύ δυνατά και γρήγορα παίρνουν πατώματα.

Μέλημα κάθε μελισσοκόμου είναι η εξεύρεση τόπου για την μεταφορά των μελισσιών του σε ανοιξιάτικες ανθοφορίες. Πρώτη καλή ανθοφορία είναι το ανοιξιάτικο ρείκι, δυνατά μελίσσια μπορούν να βάλουν πολλά μέλια αν επιτρέψει ο καιρός και να τρυγήσουμε.
Πολύ καλή ανθοφορία είναι η αμυγδαλιά. Δυναμώνει τα μελίσσια και ανεβάζει γόνους.
Πολύ καλή ανθοφορία είναι της αμυγδαλιάς, μας δυναμώνει τα μελίσσια και ανεβάζει γόνους. 
Η πεδινή φτελιά δίνει μεγάλες ποσότητες ωφέλιμης γύρης, η βερικοκιά είναι πολύ καλή ανθοφορία με άριστη ποιότητας θρεπτική γύρη και νέκταρ που δυναμώνει τα μελίσσια. 
Η χορτονομή αυτό το διάστημα του Φεβρουαρίου αρχίζει να δίνει γύρες.

Μετακίνηση
Η μετακίνηση των μελισσιών πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, δεν πρέπει να μετακινούμε τα μελίσσια όταν έχουν σφικτή μελισσόσφαιρα. 
Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταφορά από ζεστά μέρη σε ψυχρά για τις πρώιμες ανθοφορίες διότι έχουν απλώσει γόνο σε πολλά πλαίσια και η μεταφορά τους σε ψυχρό περιβάλλον έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργήσουν σφικτή μελισσόσφαιρα και να αφήσουν ασκέπαστο γόνο σε πλαίσια, ο οποίος θα παγώσει.

Οι εργασίες στην αποθήκη πρέπει και αυτές σιγά σιγά να τελειώνουν. Η συντήρηση και βάψιμο παλαιών κυψελών και πατωμάτων, το αρμάτωμα νέων κυψελών και πλαισίων, το λιώσιμο παλαιών και χαλασμένων κηρηθρών, είναι στην ημερησία διάταξη του κάθε παλαιού και νέου μελισσοκόμου.

Τον Φεβρουάριο οι κηρήθρες μας δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στις αποθήκες μας από τον κηρόσκορο, αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Τελευταία τροποποίηση: 06/2/2023, 01:25

Σχόλια