Οι πατέρες της Παγκόσμιας Μελισσοκομίας
Σάββατο 27 Ιουλ 2013, 22:54 | Κώστας Μυγδανάλευρος
Charles Dadan, το 1874 εισήγαγε ατμοπλοϊκώς στην Αμερική τις πρώτες 250 Ιταλικές βασίλισσες.
Charles Butler
Ο Charles Butler Άγγλος στην καταγωγή, έγραψε το διάσημο πλέον και πολυδιαβασμένο σχεδόν σε όλη την Αμερική και Ευρώπη βιβλίο Ο θηλυκός Μονάρχης ή η Ιστορία της Μέλισσας. Αυτό το βιβλίο παραμένει 400 χρόνια αργότερα, ως διαθήκη στις παρατηρήσεις για την κατανόηση και τον τρόπο ζωής των μελισσών.
Francois Huber
Ελβετός στην καταγωγή ο Huber, θεωρείται από τους πατέρες της Σύγχρονης μελισσοκομικής επιστήμης. Έγραψε το μελισσοκομικό βιβλίο: Οι Νουβέλες των παρατηρήσεων των μελισσών. Αν και ήταν τυφλός, είχε την βοήθεια ενός ικανού υπαλλήλου του με το όνομα Francis Burnens, ο οποίος στην κυριολεξία ήταν τα μάτια και τα αυτιά του Huber. Ήταν εύκολο για μένα, λέει ο Huber, διότι ο βοηθός και υπάλληλός μου κατανοούσε τις οδηγίες που του έδινα για τους σωστούς χειρισμούς των μελισσών, που τις έκανε με ευκολία, αλλά πιστεύω πως και ο Burnens γεννήθηκε με το ταλέντο του παρατηρητή.
Αν και ήταν τυφλός, είχε την βοήθεια ενός ικανού υπαλλήλου του με το όνομα Francis Burnens
Οι επιστολές του Huber περιγράφουν με αρκετές λεπτομέρειες τα πειράματα που πραγματοποιούσε και το ενδιαφέρον του για την αλήθεια. Μια προσεκτική και λεπτομερή μελέτη των θεμάτων του βιβλίου του, δείχνει το μήκος και γενικά την έκταση των ερευνών του πάνω στις μέλισσες. Έκανε τα πειράματα του και παρατηρούσε την δυνατότητα των μελισσών: αν μπορούσαν να αναπαραχθούν, με ποιους τρόπους και άλλα. Καθιέρωσε την αλήθεια για την μελισσοκομική επιστήμη.
Dr Drierzon
Πολωνός στην καταγωγή, ο δόκτωρ Drierzon και γιατρός στο επάγγελμα ερεύνησε για τις ασθένειες των βασιλισσών. Έγραψε βιβλίο με τον τίτλο: Η λογική μελισσοκομία Drierzon. Από το 1854 μέχρι και το 1856 δημοσίευσε ένα μηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο: The Silesian bee- Friend. Έγραψε στην Γερμανική γλώσσα και συχνά τον αποκαλούσαν Γερμανό.
Lorenzo Lorraine Langstroth
Ο Πατέρας της Αμερικανικής Μελισσοκομίας
Κανένα μεμονωμένο άτομο δεν είχε περισσότερη συμβολή στην Παγκόσμια σύγχρονη πρακτική μελισσοκομία από τον L. L. Langstroth. Το βιβλίο του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1853 περιέγραψε την παρατήρηση του για το Διάστημα των μελισσών και ανέλυσε αρκετά και με κάθε λεπτομέρεια την λειτουργία των κινητών πλαισίων. Την εργασία και εφεύρεσή την κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτός ο τύπος κυψέλης με κινητά πλαίσια χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα, δηλαδή πάνω από 160 χρόνια.
Ο Langstroth παρότι κατοχύρωσε την κυψέλη του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν το χρησιμοποίησε ποτέ για να έχει κάποιο ίδιο όφελος ή κέρδος, ήταν πραγματικά μεγάλος μελισσοκόμος και αγαπούσε πολύ την μέλισσα όσο και την τέχνη της μελισσοκομίας, έτσι έδωσε την ευκαιρία σε όποιον ήθελε να αντιγράψει και να πάρει το σχέδιο της κυψέλης του.
Ο Langstroth παρότι κατοχύρωσε την κυψέλη του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν το χρησιμοποίησε ποτέ για να έχει κάποιο ίδιο όφελος ή κέρδος
Τελικά από ότι διαπιστώθηκε αντιγράφηκε ευρέως. Το βιβλίο του, Η τέχνη και η επιστήμη της Μελισσοκομίας, είχε πολύ μεγάλη απήχηση και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τους μελισσοκόμους με τις παλαιές τεχνικές να αλλάξουν τρόπους χειρισμού και κυψέλες, αφού πλέον η επιθεώρηση και η διαχείριση των μελισσιών τους ήταν πλέον πολύ εύκολη και γρήγορη υπόθεση, πέραν του ότι μπορούσε να γίνετε με μεγάλη άνεση κάθε στιγμή.
A. I. Root
Βαθιά θρησκευόμενος σαν άνθρωπος ο A. I. Root επικαλέσθηκε σε πολλές περιπτώσεις την βοήθεια του Χριστού όπως αυτό φαίνεται και στο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο: Our Homes.
Η ανακάλυψη νέων τεχνικών και μέσων για την επιτυχή και χωρίς προβλήματα επιβίωσης κατά την αποστολή των βασιλισσών και παραφυάδων σχεδόν σήμερα είναι δικές του πατέντες
Ήταν ο πρώτος που από πολύ νωρίς ξεκίνησε το εμπόριο των μελισσών. Το πακετάρισμα και η αποστολή μελισσοδεμάτων και βασιλισσών σε όλη την Αμερική ήταν δική του ιδέα. Η ανακάλυψη νέων τεχνικών και μέσων για την επιτυχή και χωρίς προβλήματα επιβίωσης κατά την αποστολή των βασιλισσών και παραφυάδων σχεδόν σήμερα είναι δικές του πατέντες. Από τους πρώτους που έκανε επαγγελματική βασιλισσοτροφία αποστέλλοντας βασίλισσες και εκτός Αμερικής (βλέπε Καναδά).
Πέρα απο παραγωγός μελισσοκόμος, διέπρεψε και ως συγγραφέας, γράφοντας ένα από τα καλύτερα βιβλία για θέματα μελισσοκομίας: Σταχυολογήματα μελισσοκομικής τέχνης. Μέσα αναγράφονται τα προβλήματα και τα παθήματα του από τις μέλισσες, που τελικά του έγιναν μάθημα. Ένα από τα καλύτερα βιβλία για την τεχνική της μελισσοκομίας ήταν η συγγραφή του βιβλίου του με τίτλο αυτή την φορά: Η ΑΒ του πολιτισμού των μελισσών, το οποίο μετά από χρόνια επανεκδόθηκε με τον τίτλο Το Α και το Ω του πολιτισμού των μελισσών, το οποίο επανεκδίδεται τακτικά μέχρι και σήμερα πάντα με τον ίδιο τίτλο.
Charles Dadant
Έγραψε πάρα πολλά άρθρα σχεδόν σε όλα τα μελισσοκομικά περιοδικά Αμερικής και Ευρώπης, με θέματα που αφορούσαν όλους τους μελισσοκόμους βοηθώντας περισσότερο τους νέους. Ο Charles Dadant Γάλλος στην καταγωγή με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μετανάστευσε στην Αμερική όπου και μεγαλούργησε.
προσπάθησε να εισαγάγει στην Αμερική, Ιταλικές βασίλισσες και τα κατάφερε το έτος 1874 να μεταφέρει 250 ατμοπλοϊκώς
Ήταν ο ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μελισσοκομικών υλικών και εργαλείων που συμπεριελάμβανε από κυψέλες μέχρι βασιλικά κελιά. Αρχισε να εκδίδει το παγκόσμιας φήμης γνωστό και έγκυρο περιοδικό The American Bee Journal
Επίσης μετέφρασε το βιβλίο του Langstroth: Κυψέλες Λάνγκστροθ και μέλισσες. Η μετάφραση έγινε στα Γαλλικά και έτσι έγινε γνωστή η συνεισφορά του Langstroth στην μελισσοκομία, σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης προσπάθησε να εισαγάγει στην Αμερική, Ιταλικές βασίλισσες και τα κατάφερε το έτος 1874 να μεταφέρει 250 ατμοπλοϊκώς. Επεδίωκε πάντα να έχει πολύ δυνατά και γερά πρώιμα μελίσσια και γι αυτό στην αρχή θέλησε να προμηθευθεί Ευρωπαϊκά κουβέλια, αλλά σύντομα άλλαξε γνώμη και υιοθέτησε τις μεθόδους του Langstroth. Τα παιδιά του συνέχισαν ακριβώς στα βήματα του πατέρα τους και δημιούργησαν πολλά μελισσοκομία με πολλές κυψέλες, συνέχισαν και αύξησαν την παραγωγή του εργοστασίου τους και ακόμη και σήμερα εκδίδουν το ABJ περιοδικό σε όλο τον κόσμο. Ο οίκος Dadant παραμένει από τα ισχυρότερα ονόματα της Αμερικανικής μελισσοκομίας.
Moses Quinby
Θεωρείται σίγουρα ο πατέρας της εμπορικής μελισσοκομίας στην Αμερική. Το έτος 1875 επινόησε το σύγχρονο καπνιστήρι, αλλά ήταν και ο πρώτος που εφάρμοσε την νομαδική μελισσοκομία. Έγραψε το βιβλίο με τον τίτλο Τα μυστήρια της μελισσοκομίας που εξηγήθηκαν
Ο Quinby υπήρξε ένας πραγματικά μεγάλος πρακτικός μελισσοκόμος. Η γνώση που απέκτησε βασίστηκε στην πρακτική εμπειρία του ως μελισσοκόμος. Έζησε στην περίοδο της αλλαγής από την κυψέλη χωρίς κινητά πλαίσια στην κυψέλη Langstroth. Θέλησε να κάνει ο ίδιος μια κυψέλη, πιστεύοντας ότι θα την προωθούσε και εμπορικά, απέτυχε, όμως οι πρακτικές συμβουλές που έγραψε για τους μελισσοκόμους παραμένουν έγκυρες μέχρι σήμερα.
Franz Hruschka, Ταγματάρχης του Αυστριακού στρατού το 1865 βασιζόμενος στην φυγοκέντριση, εφευρίσκει τον πρώτο μελιτοεξαγωγέα.Franz von Hruschka
Αυστριακός στην καταγωγή, στρατιωτικός, ταγματάρχης στον βαθμό, στην Ιταλία που βρισκόταν το 1865 και βασισμένος στην δύναμη της φυγοκέντρησης έκανε την πρώτη χειροκίνητη μηχανή εξαγωγής μελιού. Και όμως εκείνος ο απλός χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας είναι απλώς η αρχή για την τεράστια βιομηχανία μελιού που βλέπει ο κόσμος σήμερα. Τα κινητά πλαίσια της κυψέλης Langstroth τώρα μπορούν να επιστρέψουν ξανά στις κυψέλες τους μετά τον τρύγο, μεγάλη επιτυχία!
A. J. Cook
Είναι ο συγγραφές του βιβλίου με τίτλο
Οδηγός των Μελισσοκόμων ή Εγχειρίδιο του Μελισσοκομείου. Το 1866 διορίστηκε σαν εκπαιδευτικός στο Γεωργικό Κολέγιο του Μίτσιγκαν, το 1868 σαν καθηγητής εντομολογίας και ζωολογίας. Έγινε ένας από τους πρώτους μεγάλους δασκάλους της ζωής των μελισσών σε επίπεδο κολεγίων σε ολόκληρη την Αμερική. Έγραψε πολλά άρθρα σε όλα τα τότε περιοδικά μελισσών. Το βιβλίο που έγραψε άρχισε και το δίδασκε σε όλες τις διαλέξεις που έκανε. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη σε όλη την Αμερική. κι από το 1876 που έγινε η πρώτη έκδοση μέχρι το 1884 έκανε 10 επανεκδόσεις.
Ο A. J. Cook δεν ήταν μόνο μεγάλος δάσκαλος, ήτανε και πολύ μεγάλος μελισσοκόμος. Κατά το διάστημα αυτής της περιόδου δούλεψε και πειραματίστηκε με πολλών ειδών κυψέλες, ακόμη και με τετράγωνα πλαίσια διαστάσεων 30x30 εκατοστά περίπου, υιοθετώντας τα, αφού όπως υποστήριζε: "Προτιμώ αυτή την μορφή σε κηρήθρες γιατί σπάζουν σπάνια, είναι καλύτερα για τα βασιλικά κελιά, επιτρέπουν την πιο συμπαγή σύσφιξη των μελισσών κατά τον χειμώνα, εξοικονομώντας περισσότερη θερμότητα."
Αναγνωρίστηκε σαν πατέρας της μελισσοκομίας, για τις σοφές συμβουλές του στους μελισσοκόμους και το σημαντικό αντίκτυπο που είχαν οι διδασκαλίες του μέχρι τις ημέρες μας στην σύγχρονη μελισσοκομία.
Dr. C. C. Miller
Όπως ο Moses Quinby, είναι από τους λίγους της εποχής του που έβγαλε κάποια χρήματα από τις μέλισσες. Από το 1878 έκανε την μελισσοκομία την μόνη επιχείρηση του, ασχολήθηκε σοβαρά με το εμπόριο των προϊόντων που έβγαιναν από την κυψέλη. Ήταν πρακτικός φυσιοδίφης, ξεκίνησε την μελισσοκομία σαν χόμπι το 1861, άρχισε το μακρύ ταξίδι που τον οδήγησε στα άρθρα και την συγγραφή βιβλίων με θέματα μελισσοκομίας. Το βιβλίο του Πενήντα έτη μεταξύ των μελισσών είναι ένα από τα κλασικά μελισσοκομικά βιβλία που τα θέματα του στην σωστή διαχείριση των μελισσών συνεχίζεται να εκδίδεται μέχρι σήμερα.
Dr Walter C. Rothenbuhler
Ο δόκτωρ Rothenbuhler ανακάλυψε ότι η συμπεριφορά των μελισσών είχε μια γενετική βάση. Είναι ο συντάκτης ενός μεγάλου αριθμού συγγραμμάτων που εξετάζει τις δυνατότητες των μελισσών. Η μία είναι η αδυναμία κάποιων μελισσιών να καθαρίσουν τα κελιά από τις νεκρές μέλισσες κατά την ασθένεια της Αμερικάνικης Σήψης του Γόνου και η δεύτερη, η δυνατότητα κάποιων μελισσιών στην απομάκρυνση των νεκρών μελισσών από τα κελιά τους και η ανθεκτικότητα τους στην Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου.
Karl Kehrle, γνωστός στην Ελληνική μελισσοκομική κοινότητα ως ο μοναχός Άνταμ, έδωσε το όνομα του στην Κρητική μέλισσα Brother Adam
Ο Karl Kehrle, είναι ο μοναχός Άνταμ είναι γνωστό ως άτομο που έψαχνε να βρει την τέλεια μέλισσα. Το 1950 αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι για να βρει και να συλλέξει βασίλισσες που δεν θα σμηνουργούν, θα γεννούσαν πολύ, οι πληθυσμοί τους θα κουβαλάνε πολύ μέλι, δεν θα λεηλατούσαν και άλλες ιδιότητες. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, πήγε στην Κρήτη και μελέτησε την εκεί μέλισσα με την άγρια συμπεριφορά της. Έκανε συλλογή από βασίλισσες και μέλισσες συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους ανάλογα με τις περιοχές που αυτές ζούσαν, επειδή το ταξίδι που έκανε ήταν μεγάλο οι βασίλισσες ζευγάρωναν με κηφήνες από άλλες ράτσες μελισσών, η διαγώνια αναπαραγωγή έκανε να χαθούν τα καθαρά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής ξεχωριστά.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, πήγε στην Κρήτη και μελέτησε την εκεί μέλισσα με την άγρια συμπεριφορά της.
Ο μοναχός Άνταμ είναι ευρύτερα γνωστός για την ανάπτυξη της ράτσας μελισσών Buckfast. Σε αυτήν βρήκε τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε. Εν τούτοις ένα από τα αποτελέσματα της μελέτης του ήταν και τα στοιχεία που παρέδωσε προς μελέτη σε αυτούς που μελετούν τα μορφομετρικά στοιχεία της mellifera Apis. Η συλλογή του εδόθη στο Ερευνητικό Μελισσοκομικό Ινστιτούτο Oberusal του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, λόγω της υβριδοποίησις τα πολύτιμα δείγματα των μελισσών δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Πιθανόν το έργο του μοναχού Άνταμ να αρχίζει τώρα με την ανάγνωση του DNA, κάποια στιγμή στον πλανήτη μας να πετούν πάλι οι πρώτες ράτσες των μελισσών. Προς τιμήν του εδόθη στην μέλισσα της Κρήτης η ονομασία, mellifera Adami.
Τελευταία τροποποίηση: 11/5/2016, 23:13
Διαβάστε ακόμη:
Οι μέλισσες έχουν φωτογένειαΕν όψη της εβδομάδας επικονιαστών (pollinator week) στην Αμερική, ο Sam Droege της γεωλογικής ερευνητικής υπηρεσίας (U.S. Geological Survey), ανάρτησε εκπληκτικές φωτογραφίες macro απο διάφορα όμορφα είδη μελισσών στον πλανήτη.Σύγχρονοι δημοφιλείς μελισσοκόμοι
Η ανάγκη του ανθρώπου να μάθει περισσότερα για αυτό το μικρό θαυματουργό έντομο που του χάριζε την μοναδική γλυκαντική ουσία, τον έκανε να αφιερώσει ώρες και ώρες παρατήρησης, σχεδιασμού και δοκιμών, για να μπορέσει να το κατευθύνει έτσι ώστε να του αποδώσει περισσότερα.
Σχόλια