Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Διάφορα

Σύγχρονοι δημοφιλείς μελισσοκόμοι

Τετάρτη 27 Ιαν 2016, 09:35 |


Lorenzo Lorraine Langstroth, Αμερικανός μελισσοκόμος, εφευρέτης της κυψέλης των κινητών πλαισίων.

Η ανάγκη του ανθρώπου να μάθει περισσότερα για αυτό το μικρό θαυματουργό και άοκνο έντομο που του χάριζε την μοναδική γλυκαντική ουσία, τον έκανε να αφιερώσει ώρες και ώρες παρατήρησης, σχεδιασμού, κούρασης, και δοκιμών, για να μπορέσει να το κατευθύνει έτσι ώστε να του αποδώσει περισσότερα ωφέλιμα.

Η μελισσοκομία έγινε ευκολότερη με την εφεύρεση του μικροσκοπίου, την ανακάλυψη της κυψέλης των κινητών πλαισίων, του μελιτοεξαγωγέα, τα τεχνητά φύλλα κεριού και τόσα άλλα εργαλεία.

Ας δούμε κάποιους από τους δημοφιλείς και σημαντικούς ανθρώπους που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση:

Nichel Jacob: Γερμανός στην καταγωγή του, το 1568 ανακάλυψε πως οι νεαρές μέλισσες προσέχουν τα αυγά, τις λάρβες και τον γόνο μέσα στην κυψέλη.

Luis Mendez de Torres: Ισπανός, το 1586 ανακάλυψε ότι η βασίλισσα είναι το μόνο θηλυκό άτομο και μητέρα ολοκλήρου του μελισσιού.

Charles Butler: Άγγλος, το 1609, ανακάλυψε πως οι κηφήνες είναι οι αρσενικές μέλισσες της κυψέλης.

Prince Cesi: Ιταλός ερευνητής, δημοσίευσε το έτος 1625 τις πρώτες εικόνες των μελισσών όπως αυτές φαινόταν στο μικροσκόπιο.

Richard Remnant: Άγγλος στην καταγωγή και άριστος μελισσοκόμος, ανακάλυψε πως οι μέλισσες είναι ατελής θηλυκά.

Sir George Wheler: Άγγλος, που μετά από μια περιοδεία του το 1682, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις ψάθινες κυψέλες που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα, μια από τις πρώτες κυψέλες στην νομαδική μελισσοκομεία.

Anton Janscha: Σλοβένος που το 1771 περιέγραψε το ζευγάρωμα των μελισσών, με ακριβή ανάλυση του ρόλου τόσο του κηφήνα όσο και της βασίλισσας.

Francois Huber: Ελβετός τυφλός μελισσοκόμος, με τις παρατηρήσεις του το 1792 έθεσε τα θεμέλια για την σύγχρονη παγκόσμια επιστημονική μελισσοκομία.

Petr Prokopovich: Ουκρανός μελισσοκόμος που ασχολήθηκε με το εμπόριο τυποποιημένων κινητών κυψελών πουλώντας το 1806 περί τα 10.000 τεμάχια, βοηθώντας έτσι την σύγχρονη μελισσοκομία σε όλη την Ουκρανία.


Ίσως μια από τις πρώτες κυψέλες κινητών πλαισίων του Λάγκστροθ.
Lorenzo Langstroth: Αμερικανός μελισσοκόμος, παρατήρησε και ανακάλυψε το διάστημα της μέλισσας, αυτό ήταν η αρχή για την εφεύρεση των κινητών πλαισίων.

Johannes Mehring: Το 1857 υπήρξε ο πρώτος μελισσοκόμος που έκανε τεχνητά φύλλα κηρηθρών, λιώνοντας το κερί σε καλούπι.

Franz von Hruschka: Αυστριακός στην καταγωγή, στρατιωτικός με τον βαθμό του ταγματάρχη, το έτος 1865 εφηύρε τον περιστρεφόμενο μελιτοεξαγωγέα.

Moses Quimby: Αμερικανός, το 1866 έκανε μεγάλα τετράγωνα πλαίσια, οδηγώντας τον Dadant να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη κυψέλη από αυτή του Langstroth, επίσης εφηύρε το σύγχρονο καπνιστήρι.

Abbe Collin: Γάλλος στην καταγωγή και άριστος μελισσοκόμος, το 1865 έκανε το πρώτο κουτί εισαγωγής βασιλισσών στην κυψέλη.

Charles Dadant: Γάλλος μελισσοκόμος που το 1890 σαν μετανάστης πήγε στην Αμερική. Είχε πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δημιούργησε εργοστάσιο μελισσοκομικών εργαλείων και κυψελών, εξέδωσε το παγκόσμιας φήμης γνωστό και έγκυρο περιοδικό, American Bee Journal, τα παιδιά του συνεχίζουν μέχρι σήμερα όλες τις δραστηριότητες του.

Brother Adam: Άγγλος στη καταγωγή, άρχισε από το 1915 τη μελέτη των φυλών των μελισσών, ψάχνοντας για να βρει την καλύτερη φυλή μελισσών. Άριστος μελισσοκόμος λειτούργησε και σαν φυσιοδίφης, παραδίδοντας το έργο του σε γνωστό Ερευνητικό Μελισσοκομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας για μελέτη.

Elton Dyce: Αμερικανός μελισσοκόμος παρήγαγε πρώτος το λεπτόκοκκο κρυσταλλωμένο μέλι για εμπορικούς σκοπούς. Η μέθοδος προς τιμή του λέγεται Dyce. Είναι τόσο λεπτόκοκκο που δεν ανιχνεύονται οι κόκκοι από την γλώσσα του ανθρώπου.

Τελευταία τροποποίηση: 27/1/2016, 09:39

Σχόλια