Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Διάφορα

Οι μέλισσες έχουν φωτογένεια

Δευτέρα 23 Ιουν 2014, 11:15 |


Exearete frontalis, η μέλισσα με τα κατάμαυρα φτερά, απο τις ζούγκλες της Γκουϊάνα στη Νότια Αμερική (φωτό: Sam Droege)

Με κίνητρο την φυσική ομορφιά που μπορούν να έχουν (όχι για όλους) τα σπάνια είδη μελισσών ανα τον κόσμο, η USGS (Αμερικάνικη γεωλογική ερευνητική υπηρεσία) θέλει να ενημερώσει τον κόσμο για το έργο των επικονιαστών στο περιβάλλον και την γεωργία. Όλα αυτά, κατα την διάρκεια της ετήσιας εβδομάδας επικονιαστών (pollinator week).
Amegilla India. Άγνωστο είδος amegilla (γαλάζιες λωρίδες), το οποίο συλλέχθηκε απο την γνωστή εντομολόγο Suzanne Batra (φωτό: Sam Droege)

Φέτος (2014), η εβδομάδα επικονιαστών ορίστηκε απο τις 16 έως 22 Ιουνίου και, μεταξύ άλλων, αναρτήθηκαν φωτογραφίες μελισσών τραβηγμένες απο πολύ κοντινή απόσταση (φακός macro), απο τον Sam Droege.

Εμείς βέβαια στην melissomania, έχουμε πολλές φωτογραφίες τύπου macro απο το εγχώριο μας είδος μέλισσας apis mellifera. Αξίζει όμως να δούμε τις διαφορετικές ποικιλίες, μέσα απο τις φωτογραφίες της USGS.


Euglossa, the orchid bee (μέλισσα ορχιδέα). Επικονιάζει με μοναδικό τρόπο τις ορχιδέες στην Γκουϊάνα της Νότιας Αμερικής (φωτό: Sam Droege)
Οι φωτογραφίες συμπεριλαμβάνουν πολλά εντυπωσιακά είδη απ'όλο τον κόσμο, όπως την orchid bee - euglossa (μέλισσα ορχιδέα) με το ξεχωριστό χρώμα, την amegilla india με τις φωσφορίζουσες γαλάζιες γραμμές στην κοιλιά και το εντυπωσιακό στόμα αλλά και την Ταϋλανδέζικη nomia με τις χαρακτηριστικές κεραίες. Μερικά απο αυτά σας τα παρουσιάζουμε εδώ, ενώ τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στον λογαριασμό Flicker της USGS, όπου και παρουσιάζονται σε όλο τους το μεγαλείο σε υψηλή ανάλυση.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η τεχνική φωτογράφησης. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες μέλισσες έχουν φωτογραφηθεί σε στούντιο, τοποθετημένες σε καρφίτσα, η οποία αφαιρέθηκε ψηφιακά μετά την φωτογράφηση. Η μέθοδος παρουσιάζεται αναλυτικά σε βίντεο.

Οι φωτογραφίες είναι στο public domain, μπορούμε δηλαδή να τις κατεβάσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα, με μια απλή αναφορά στον δημιουργό τους.

Εθνική ανησυχία και η εβδομάδα επικονιαστών (pollinator week)
Το 2006, η αμερικανική γερουσία ψήφισε ομόφωνα, να οριστεί μια εβδομάδα κάθε χρόνο, αφιερωμένη στους επικονιαστές (pollinator week), όπου αναγνωρίζεται η σημαντική προσφορά τους στην αναπαραγωγή των φυτών.
Ενημέρωση σε σχολείο, κατά την διάρκεια της "εβδομάδας επικονιαστών" (pollinator week). (φωτό: pollinator.org)

Όπου υπάρχουν φυτά που αναπαράγονται με επικονίαση, δάση, αγροί και πόλεις, υπάρχουν και μέλισσες. Υπολογίζεται οτι το 70% των ανθοφόρων φυτών του πλανήτη αναπαράγεται με την βοήθεια επικονιαστών όπως η μέλισσα (2). Ακόμα και σε σημεία που δεν βλέπουμε άνθη μπορεί να υπάρχουν μέλισσες. Υπάρχουν 20.000 γνωστά είδη μελισσών στον πλανήτη, απο την μικρότερη όλων perdita minima, στην μεγαλύτερη "μέλισσα - ξυλουργό" (carpender bee) αλλά και τη μέλισσα με το χαρακτηριστικό μπλέ χρώμα (mason bee). Όλες, ανεξαρτήτως είδους, εκτελούν την πιο σημαντική εργασία όλων, την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών της στεριάς του πλανήτη, την δημιουργία ζωής, τροφής και ενέργειας για όλα τα όντα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Υπολογίζεται οτι το 70% των ανθοφόρων φυτών του πλανήτη αναπαράγεται με την βοήθεια επικονιαστών όπως η μέλισσα.
Οι αμερικάνοι βέβαια, όπως συνηθίζεται, μιλάνε με νούμερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (3), το εισόδημα της αγροτικής οικονομίας επωφελείται εκπληκτικά απο τη μέλισσα, με τους αγαπημένους μας επικονιαστές να προσθέτουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον στην αξία της ετήσιας σοδειάς των αγροτών. Ώς χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η καλλιέργεια αμυγδάλου στην Καλιφόρνια, όπου υπολογίζεται οτι χρειάζονται 1,4 εκατομμύρια μελίσσια κάθε χρόνο για την παραγωγή του (5).


Ταϋλανδέζικη αρσενική nomia. (φωτό: Sam Droege)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανησυχία για την ανεξήγητη μείωση του πληθυσμού των μελισσιών. Αναφέρεται οτι την περίοδο 2006-2011 καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 33% κάθε χρόνο (5). Εάν αυτό επικράτησε μέχρι σήμερα και άν υποθέσουμε οτι το 2006 καταγράφηκαν στην αμερική 1000 μελίσσια, σήμερα (2014) ο πληθυσμός τους θα μπορούσε να έχει μειωθεί σε 39! Βέβαια, τα νούμερα αντισταθμίζονται σημαντικά (2) με την βοήθεια της μελισσοκομίας, της παραγωγής και φροντίδας δηλαδή των μελισσών-συλλεκτών μελιού (honey-bees), του γνωστού μας είδους apis mellifera.

Η εβδομάδα επικονιαστών (pollinator week) ορίστηκε γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, την ενημέρωση των επιστημόνων, αγροτών και του κοινού για την σοβαρότητα και σημασία του προβλήματος. Ώς επικονιαστές αναγνωρίζονται, εκτός απο τις μέλισσες, μερικά είδη πουλιών, πεταλούδων, νυχτερίδων και άλλων έντομων. Οι δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα επικονιαστών περιλαμβάνουν ενημερώσεις και δράσεις σε σχολεία, σεμινάρια για τους αγρότες, εκδρομές και μαθήματα μελισσοκομίας στην εξοχή, ενημερωτικά άρθρα και καμπάνιες στο διαδίκτυο και άλλα.


1. Φωτογραφικό αρχείο USGS
2. "The plight of the bees", Environ. Sci. Technol. 2011, επιστημονική μελέτη σχετική με την μείωση του πληθυσμού των μελισσιών
3. "The buzz on native bees", άρθρο σχετικό με την εβδομάδα επικονίασης
4. "The most gorgeous photos of bees", National Journal Website - 20 Ιουνίου 2014, βασική πηγή του παρόντος
5. "Honey Bees and Colony Collapse Disorder", άρθρο του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) για την ανεξήγητη μείωση του πληθυσμού των αμερικανικών μελισσιών
6. "Photoshoping Digital Pictures of Insect Specimens" - YouTube, Sam Droege
7. "Pollinator Week 2014", pollinator.org

Τελευταία τροποποίηση: 23/6/2014, 11:27

Σχόλια