Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Εχθροί

Αχερόντια ατροπός

Πέμπτη 22 Αυγ 2013, 00:12 |

Θεωρείται εχθρός της μέλισσας από λάθος αφού δεν πειράζει καθόλου τις μέλισσες αλλά ασχολείται μόνον με το μέλι όταν καταφέρνει να μπει στην κυψέλη. Φτάνει να τρώει κάθε φορά σχεδόν μια μεγάλη κουταλιά μέλι.

Η Αχερόντια(Acherontia atroposείναι νυκτόβια πεταλούδα που έλκεται από την μυρουδιά των κυψελών λόγω της εξάτμισης του μελιού. Αυτό κάποιες φορές της στοιχίζει την ζωή.  Όταν την πάρουν είδηση οι μέλισσες την κυνηγάνε και την θανατώνουν αμέσως, κάποιες φορές καταφέρνουν και την πετάνε έξω από την κυψέλη. Αν δεν μπορέσουν, την σκεπάζουν με πρόπολη για να αποφύγουν πιθανή μόλυνση της κυψέλης τους.

Περιγραφή
Αχερόντια ή νεκροκεφαλή

Το μήκος της είναι 10 έως 15 εκατοστά, το χρώμα της καφέ ανοικτό, στην πλάτη της υπάρχουν σε ίση απόσταση μεταξύ τους δυο μαύρες κηλίδες που φαίνονται σαν μάτια, με λίγη φαντασία σχηματίζεται το περίγραμμα μιας νεκροκεφαλής. Οι μελισσοκόμοι βλέποντας αυτή την ομοιότητα, την βάφτισαν, δίνοντας της το παρατσούκλι νεκροκεφαλή.
Η λύση για την αντιμετώπιση της είναι να στενέψουμε την είσοδο των κυψελών μας
Η προβοσκίδα της είναι κοντή και χοντρή, ο αυλός αναρρόφησης της προβοσκίδας είναι δυο φορές φαρδύτερος από ότι είναι στις κοινές πεταλούδες που κυκλοφορούν την ημέρα. Ο αυλός είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ρουφά μεγάλες ποσότητες μελιού. Το σώμα της καλύπτεται από πυκνό χνούδι όταν είναι νεαρή. Με το πέρασμα του χρόνου, όπως και στην μέλισσα, χάνεται το χνούδι και το σώμα της αποκτά ένα γριζοκαφέ γυαλιστερό χρώμα που χαρακτηρίζει και την ηλικία της.

Άλλα χαρακτηριστικά
Η Αχερόντια εμφανίζεται στα μελίσσια μας από τις πρώτες ζεστές νύκτες του Ιουνίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Το πέταγμα της είναι βαρύ και εύκολα αντιληπτό ακόμη και την νύκτα. Κάποιες φορές όταν πάμε να φορτώσουμε τις κυψέλες για να τις μεταφέρουμε, μπορούμε να τις ακούσουμε να πετούν γύρω μας.

Αντιμετώπιση
Η λύση για την αντιμετώπιση της είναι να στενέψουμε την είσοδο των κυψελών μας, ούτως ώστε να μην μπορούν να περάσουν εύκολα και να αντιμετωπίζονται από τις μέλισσες στην είσοδο και όχι μέσα στην κυψέλη που πιθανόν κάποιες φορές να γλιτώνουν.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαρ 2006 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 08/1/2018, 23:11

Διαβάστε ακόμη:

Σερσένι ή σκούρκος
Η μεγάλη κίτρινη σφήκα ή σερσένι, ή σκούρκος ή κουρκούμπανος (και άλλα ονόματα). Είναι πραγματικά μια μεγάλη απειλή για κάθε μελισσοκομείο. Μια φωλιά από τέτοιες μεγάλες σφήκες μπορεί να διαλύσει στην κυριολεξία μια κυψέλη μεσαίας δυναμικότητας σε λίγες ώρες.
Μύγα ληστής (Robber fly)
Δεν έχει δοθεί λαϊκή μελισσοκομική ονομασία στην χώρα μας για το παρακάτω έντομο-εχθρό των μελισσών μας, έτσι το όνομα για να το ξεχωρίζουμε θα το πάρουμε από τα χαρακτηριστικά του εντόμου, βαπτίζοντας το, μύγα ληστή...
Ο Μάντης
Στην Ελλάδα και την Κύπρο τον Μάντη τον γνωρίζει ο λαός με διάφορες ονομασίες, προσευχητής, ικέτης, αλλά και σαν το αλογάκι της Παναγίας. Τα ονόματα αυτά τα έλαβε προφανώς λόγω του ταπεινού προφίλ που παρουσιάζει η όλη στάση του.
Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης
Παρασιτικό νόσημα που μολύνει την κυψέλη σε κατάσταση προνύμφης. Σε περίπτωση αναγνώρισής του απαιτείται η αναφορά του στις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Αράχνη
Από την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο, οι μέλισσες που συλλαμβάνονται από τις αράχνες είναι χιλιάδες. Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε μέλισσες νεκρές στους ιστούς μέσα και δίπλα από το μελισσοκομείο μας, αλλά οι περισσότερες δεν πέφτουν στην αντίληψη μας διότι ...
Ο Κηρόσκορος
Ο κηρόσκορος είναι μια νυκτόβια πεταλούδα που δραστηριοποιείται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 12 βαθμούς Κελσίου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Galleria mellonela. Μετά τον μήνα Μάιο ή από μέσα Απριλίου αρχίζουν και γεννούν μέχρι ...

Σχόλια