Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Μέλι

Γιατί οι μέλισσες κάνουν το μέλι

Τρίτη 13 Αυγ 2013, 12:06 |

Ξέρουμε πως οι μέλισσες παράγουν το μέλι εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, από την κρητιδική περίοδο. Η κυψέλη λειτουργεί όπως ένας κουμπαράς, όταν ρίχνεις μέσα έστω και λίγα χρήματα, αυτά μαζεύονται και κάποια στιγμή που θα τα χρειαστείς για ένα σοβαρό σκοπό, τον ανοίγεις και παίρνεις μερικά.

Η ανάγκη της αποταμίευσης
Οι μέλισσες κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν βρίσκουν μεγάλες ανθοφορίες, επομένως το νέκταρ και η γύρη είναι ελάχιστα και πιθανόν σε κάποιες περιοχές να μην υπάρχουν και καθόλου. Επίσης με το κρύο δεν βγαίνουν έξω από την κυψέλη τους γιατί παγώνουν και δεν μπορούν να πετάξουν.  Δεν βγαίνουν έξω ούτε τις βροχερές μέρες του χειμώνα γιατί άν βραχούν τα φτερά τους πάλι δεν μπορούν να πετάξουν.

Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της αποταμίευσης. Μαζεύουν λίγο λίγο το μέλι μέσα στα κελιά τους τις εποχές που υπάρχουν άνθη και λουλούδια και έτσι έχουν τον χειμώνα και τρώνε.
οι ορεινοί έβαζαν τα σμήνη των μελισσιών μέσα σε κομμένους κορμούς δένδρων και τα σκέπαζαν με μια μεγάλη πλάκα

Και εμείς τους το παίρνουμε
Όχι ακριβώς. Οι Ευρωπαϊκές μέλισσες του γένους Apis Mellifera, μπορούν να συλλέγουν, να παράγουν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού, πολύ περισσότερες από ότι μπορούν να φάνε κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι αυτό το γνωρίζουν, έτσι παίρνουν αυτό το περίσσευμα για δική τους χρήση. 

Την δυνατότητα αυτή της μεγάλης συλλογής μελιού, που έχει η Ευρωπαϊκή μέλισσα, την έκανε γνωστή στους μελισσοκόμους όλου του κόσμου και έτσι υπάρχουν κυψέλες της σε όλα τα μέρη της γης.

Η κυψέλη Λάνγκστροθ
Στην πατρίδα μας κάθε τόπος παλαιά είχε και τον δικό του τύπο κυψέλης αλλά και την δική του ονομασία για αυτές. Κοφίνια, δισέλια, υψέλια, είναι μερικά από τα ονόματα των κατά τόπους κυψελών.

Τα υλικά διάφορα επίσης, οι ορεινοί έβαζαν τα σμήνη των μελισσιών μέσα σε κομμένους κορμούς δένδρων και τα σκέπαζαν με μια μεγάλη πλάκα. Οι νησιώτες τα βάζανε μέσα σε τοίχους ή σε πήλινα αγγεία, άλλοι τις κυψέλες τις εποχής εκείνης τις κάνανε με άχυρα και άλλα υλικά.

Μέχρι που μας φέρανε την σύγχρονη κυψέλη τύπου Λάγκστροθ και την έχουμε και εμείς πάνω από 70 με 80 χρόνια.

Μάθετε περισσότερα για την κυψέλη Λάνγκστροθ, στους πατέρες της μελισσοκομίας.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Τελευταία τροποποίηση: 13/8/2013, 12:11

Διαβάστε ακόμη:

Το Μέλι
Το μέλι, είναι μια γλυκιά και παχιά ουσία που κάνουν οι μέλισσες για να ταΐσουν τις νεαρές προνύμφες, δημιουργώντας με την προσθήκη γύρης και νερού τον λεγόμενο Εργατικό Πολτό. Επίσης, κάνουν το μέλι για να τρώνε και οι ίδιες τον χειμώνα...
Το μέλι πηγή υγείας
Το μέλι είναι πιο παλαιό από την γραπτή ιστορία, που χρονολογείται από το 2100 π.χ. στις γραφές των Σουμερίων και στις σφηνοειδείς γραφές των Βαβυλωνίων, στον κώδικα Hittite, στις ιερές γραφές της Ινδίας και των αρχαίων Αιγυπτίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις ανασκαφές...
Κρυστάλλωση του μελιού
Η ποιοτική κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προκαλεί απολύτως καμία αλλαγή στην διατροφική αξία αλλά και τη βιολογική ουσία του μελιού. Οι παράγοντες που συντελούν στην κρυστάλλωση ...
Το Ελληνικό μέλι προσφέρει υγεία
Στην χώρα μας παράγονται θαυμάσια είδη μελιών που γίνονται ανάρπαστα για τα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά τους, μέλια όπως το θυμαρίσιο, το μέλι πεύκου, ελάτης, βαμβακιού, άνθεων και άλλα.
Αγνό μέλι ή ότι κι ότι
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, έχουν την πελατεία τους, τους κύκλους τους, με φίλους, συγγενείς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται χρόνια. Οι πελάτες αυτοί, γνωρίζουν...
Τα 10 ακριβότερα μέλια του κόσμου
Μαθαίνοντας πως στο Γαλλικό Χρηματιστήριο πριν από μερικά χρόνια(2009), ένα κιλό μέλι πουλήθηκε για 45 χιλιάδες ευρώ, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα να βρω ποιο είναι αυτό το μέλι και τι το κάνει τόσο ακριβό.

Σχόλια