Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Γλυκόζη

Τετάρτη 18 Φεβ 2015, 18:01 |


H γλυκόζη παράγεται από την ενζυμική μετατροπή του αμύλου του καλαμποκιού

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την ζάχαρη σε καθημερινή βάση, μια μορφή καλά καθαρισμένης κρυστάλλινης σακχαρόζης (δυσακχαρόζη) η οποία αποτελείται από ένα μόριο της γλυκόζης και ένα μόριο της φρουκτόζης. Η σακχαρόζη περιέχεται στις περισσότερες τροφές, αλλά βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα τόσο στο ζαχαροκάλαμο όσο και στα ζαχαρότευτλα, τα οποία είναι οι πρώτες πηγές ζάχαρης στον πλανήτη μας και που πωλούνται στα καταστήματα όλου του κόσμου.

Το ζαχαροκάλαμο ήταν η παλαιότερη πηγή και η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη κυμαίνεται από 7 έως 18% του βάρους του. Στην περιοχή της σημερινής Νέας Γουϊνέας έγινε πιθανόν η πρώτη συγκομιδή του. Η καλλιέργεια αυτού του αιώνιο φυτού, επιστημονικά γνωστό ως saccharum officinarum έγινε στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα, με την είσοδο των Αράβων στην Ισπανία.

Η βαριά καλλιέργεια σακχαρόζης του ζαχαρότευτλου beta vulgaris έχει πρόσφατα αναπτυχθεί ως πηγή ζάχαρης. Η πρακτική εξελίχθηκε ουσιαστικά από την ανάγκη των Γάλλων κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων του 1800, όταν διέκοψαν αποτελεσματικά οι Βρετανοί τον εμπορικό δρόμο με ναυτικό αποκλεισμό, μεταξύ των δυτικών Ινδιών και της Γαλλίας που είχαν εφοδιάσει στο παρελθόν τη χώρα με άφθονα ποσά ζάχαρης. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει το ζαχαροκάλαμο και οδηγεί τους Γάλλους να ψάξουν να βρουν μια άλλη πηγή ζάχαρης που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει τοπικά.
Το όνομα γλυκόζη προέρχεται απο το Ελληνικό γλυκός.
Το ζαχαρότευτλο που αποτελείται το λιγότερο από 22% του βάρους του σε ζάχαρη, καλλιεργούνταν για πολλά έτη πριν, στην Γαλλία σαν λαχανικό, και ο Andre Marggraf το 1747 πέτυχε να παραγάγει ζάχαρη πειραματικά. Με την υποστήριξη και τις νουθεσίες του Napoleon καθιερώθηκε η διαδικασία και εκμετάλλευση των ζαχαρότευτλων για την παραγωγή ζάχαρης. Κάποια στιγμή όμως με την πτώση του Ναπολέοντα έπεσε και το μέγεθος των καλλιεργειών.

Με την πάροδο όμως των ετών η βιομηχανία της ζάχαρης από ζαχαρότευτλα επανέκτησε την θέση της και προχώρησε και πιο πέρα με τεράστια εργοστάσια σε όλες τις χώρες της γης. Αν και απομονώθηκε το 1747 από τις σταφίδες, η γλυκόζη δεν πήρε απο εκεί το σημερινό της όνομα. Πολλές δεκαετίες αργότερα ο Jean Dumas την βάφτισε παίρνοντας σαν βάση την Ελληνική λέξη glycos που σημαίνει γλυκός ή ζάχαρη. Εκτός από τις σταφίδες, η ουσία μπορεί να βρεθεί σε ποικίλα άλλα φρούτα καθώς επίσης στο σιτάρι και το μέλι.

Η γλυκόζη μπορεί επίσης να βρεθεί οπουδήποτε υπάρχει σακχαρόζη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μέρος της ζάχαρης. Εμπορικά, η γλυκόζη παράγεται από την ενζυμική μετατροπή του αμύλου του καλαμποκιού, έπειτα καθαρίζεται με την τεχνική της εναλλαγής ιόντων (απομεταλλοποίηση).

Η ζάχαρη υιοθετείται ευρέως ως γλυκαντική ουσία στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, επίσης προστίθεται συχνά ως πηγή ενέργειας στα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων και τη ζωική τροφή.

Η φρουκτόζη, το ευρέως επίσης διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης, που είναι ανίκανο γενικά να μεταβολισθεί, έχει μικρό αριθμό θερμίδων και είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη. Εντούτοις, η σακχαρίνη που έγινε η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που πουλήθηκε εμπορικά, ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1879 από δυο σπουδαστές του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Αρχικά πωλούνταν στους διαβητικούς και άλλους καταναλωτές που θέλανε περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, η σακχαρίνη έχει αρκετές φορές τη δύναμη γλύκανσης όπως και η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη), αλλά έχει ασυνήθιστα παραμένουσα γεύση και έχει συνδεθεί σε μερικές μελέτες με την ανάπτυξη καρκίνου στους αρουραίους.

Το έτος 1937 μια νέα ομάδα τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κάνει την εμφάνιση της γνωστή ως κυκλαμίνες. Ήταν 30 φορές περισσότερο γλυκές από τη σακχαρόζη, αλλά απαγορεύτηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του 60 λόγω των παρενεργειών τους.

Διαμάχη έχει περιβάλει τις περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερα επικρατούσας ασπαρτάμης αλλά πολλές εγκρίνονται για τη χρήση ως πρόσθετες ουσίες στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τελευταία τροποποίηση: 10/9/2015, 12:06

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Αλλεργικό σοκ
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα των μελισσών. Όταν αυτό σας συμβεί τότε αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε.

Σχόλια