Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Μέλι

Κρυστάλλωση του μελιού

Τρίτη 9 Δεκ 2014, 12:43 |


Μέλι καστανιάς, κατά την διαδικασία αποθήκευσης για ηρεμία και καθαρισμό

Η ποιοτική κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προκαλεί απολύτως καμία αλλαγή στην διατροφική αξία αλλά και τη βιολογική ουσία του μελιού.

Οι παράγοντες που συντελούν στην κρυστάλλωση των μελιών είναι:

Η υγρασία που εμπεριέχεται στο μέλι

Το είδος των άνθεων που συλλέγουν το νέκταρ οι μέλισσες

Οι κόκκοι γύρης που εμπεριέχονται

Η θερμοκρασία αποθήκευσης

Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν αλλοιώνεται αλλά ούτε έχει ημερομηνία λήξεως και μπορεί να ρευστοποιηθεί εύκολα σε ένα μπεν μαρί χωρίς απώλειες συστατικών από τη βιολογική ή θρεπτική ποιότητα του.

Χρώμα και ποιότητα
Το χρώμα του μελιού εξαρτάται άμεσα από την τοποθεσία και την ανθοφορία που συλλέγουν οι μέλισσες.

Τα σκούρα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία αφού είναι πλούσια σε ωφέλημα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό (κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, σίδηρος, νάτριο κλπ). Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα και προτιμούνται για το φωτεινό και λαμπερό τους χρώμα!

Μέλι θυμαριού
Έντονα αρωματικό, εξαιρετικά ευχάριστο στην γεύση ενώ προτιμάται και για το λαμπερό ανοιχτόχρωμο χρώμα του. Ευρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όλων των ποικιλιών μελιού στην χώρα μας, σαν η κορυφαία ποιότητα. Κρυσταλλώνει σε 8 έως 18 μήνες μετά από την παραγωγή του.

Μέλι πορτοκαλιάς
Θαυμάσιο άρωμα και μια άριστη προτίμηση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, από τον έναν έως δύο μήνες μετά από την παραγωγή του. Το χρώμα του είναι ανοικτό και φωτεινό κίτρινο. Η γεύση διαφέρει με την ποικιλία  του πορτοκαλιού. Όταν κρυσταλλώνει λαμβάνει ένα άσπρο χρώμα το οποίο επανέρχεται κατά την αποκρυστάλλωση.

Μέλι πεύκου
Αποτελεί το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο γλυκό και έχει λιγότερο ωφέλημα συστατικά από τα ανθόμελα. Έχει όμως λιγότερες θερμίδες από τα μέλια ανθέων. Είναι από τις ποικιλίες μελιού που αργεί πολύ να κρυσταλλώσει.

Τάσεις κρυστάλλωσης σε θερμοκρασία δωματίου
(των χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία αμιγών μελιών)

Μέλι θυμαριού, από 10 έως 18 μήνες

Μέλι πορτοκαλιάς, από 25 ημέρες έως 3 μήνες

Μέλι βαμβακιού, από 1 έως 2 μήνες

Μέλι καστανιάς, από 12 έως 18 μήνες

Μέλι ερείκης, από 1,5 έως 4 μήνες

Μέλι πεύκου, από 20 έως 30 μήνες

Μέλι κουμαριάς, από 3 έως 6 μήνες

Μέλι ηλίανθου, από 1 έως 2 μήνες

Μέλι ελάτης, δεν κρυσταλλώνει

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:52

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι μέλισσες κάνουν το μέλι
Ξέρουμε πως οι μέλισσες παράγουν το μέλι εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, από την κρητιδική περίοδο. Η κυψέλη λειτουργεί όπως ένας κουμπαράς, όταν ρίχνεις μέσα έστω και λίγα...
Το Μέλι
Το μέλι, είναι μια γλυκιά και παχιά ουσία που κάνουν οι μέλισσες για να ταΐσουν τις νεαρές προνύμφες, δημιουργώντας με την προσθήκη γύρης και νερού τον λεγόμενο Εργατικό Πολτό. Επίσης, κάνουν το μέλι για να τρώνε και οι ίδιες τον χειμώνα...
Το μέλι πηγή υγείας
Το μέλι είναι πιο παλαιό από την γραπτή ιστορία, που χρονολογείται από το 2100 π.χ. στις γραφές των Σουμερίων και στις σφηνοειδείς γραφές των Βαβυλωνίων, στον κώδικα Hittite, στις ιερές γραφές της Ινδίας και των αρχαίων Αιγυπτίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις ανασκαφές...
Το Ελληνικό μέλι προσφέρει υγεία
Στην χώρα μας παράγονται θαυμάσια είδη μελιών που γίνονται ανάρπαστα για τα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά τους, μέλια όπως το θυμαρίσιο, το μέλι πεύκου, ελάτης, βαμβακιού, άνθεων και άλλα.
Αγνό μέλι ή ότι κι ότι
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, έχουν την πελατεία τους, τους κύκλους τους, με φίλους, συγγενείς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται χρόνια. Οι πελάτες αυτοί, γνωρίζουν...
Τα 10 ακριβότερα μέλια του κόσμου
Μαθαίνοντας πως στο Γαλλικό Χρηματιστήριο πριν από μερικά χρόνια(2009), ένα κιλό μέλι πουλήθηκε για 45 χιλιάδες ευρώ, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα να βρω ποιο είναι αυτό το μέλι και τι το κάνει τόσο ακριβό.

Σχόλια