Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Προϊόντα Κυψέλης > Μέλι

Το Μέλι

Δευτέρα 9 Σεπ 2013, 21:25 |

Το μέλι, είναι μια γλυκιά και παχιά ουσία που κάνουν οι μέλισσες για να ταΐσουν τις νεαρές προνύμφες, δημιουργώντας με την προσθήκη γύρης και νερού τον λεγόμενο Εργατικό Πολτό. Επίσης, κάνουν το μέλι για να τρώνε και οι ίδιες τον χειμώνα που δεν υπάρχουν πολλά λουλούδια και άνθη.

Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τα λουλούδια πρώτα το αποθηκεύουν μέσα στο σώμα τους σε ειδικό σάκο που λέγεται πρόλοβος ή προστόμαχος ή κοινωνικό στομάχι. Φτάνοντας στο σπίτι τους, την κυψέλη, βγάζουν το νέκταρ και το μοιράζονται με πολλές αδερφές τους, αφαιρούν την υγρασία (νερό) μέσα από το νέκταρ και έτσι κάνουν το μέλι. Το αποθηκεύουν για να ωριμάσει μέσα στην κυψέλη τους. 

Για τον άνθρωπο είναι μια άριστη και πολύ θρεπτική τροφή. Το τρώνε επίσης και ζώα όπως είναι οι αρκούδες, οι ασβοί μέχρι και τα μυρμήγκια.

Το μέλι περιέχει πολλές και διάφορες ουσίες όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη, το νερό και ένζυμα από το σώμα των μελισσών. Το χρώμα και η γεύση του εξαρτώνται από τα λουλούδια που παίρνει η μέλισσα το νέκταρ.

Τα ανθόμελα με σκούρο χρώμα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν πιο ελαφριά γεύση και ευχάριστο άρωμα.

Το μέλι παίρνει πολύ εύκολα υγρασία από την ατμόσφαιρα, επίσης παίρνει εύκολα μυρουδιές όπως είναι η μούχλα και ο καπνός.
Μπορούμε να φάμε το μέλι μαζί με την κηρήθρα οπου είναι αποθηκευμένο.
Όταν το μέλι που έχουμε στο ντουλάπι παγώσει, τότε το θερμαίνουμε λίγο τοποθετώντας το βάζο μέσα σε ζεστό νερό και το παγωμένο μέλι θα γίνει πάλι ρευστό (μέθοδος μπεν-μαρί). 

Το μέλι μπορούμε να το βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Αντί για ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε μέλι στην κούπα με το γάλα για πρωινό. Λέμε την μητέρα μας να κάνει λουκουμάδες, είναι φανταστικοί με μέλι. Επίσης, όταν έχουμε βήχα ή είμαστε κρυωμένοι, βάζουμε μέλι σε ελαφρά ζεστό τσάι, είναι ότι πρέπει για τον λαιμό μας. Το μέλι μας μεγαλώνει και μας δίνει δύναμη και άμεση ενέργεια.


Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο site melissokomos.com το 2005

Τελευταία τροποποίηση: 13/4/2015, 12:51

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι μέλισσες κάνουν το μέλι
Ξέρουμε πως οι μέλισσες παράγουν το μέλι εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, από την κρητιδική περίοδο. Η κυψέλη λειτουργεί όπως ένας κουμπαράς, όταν ρίχνεις μέσα έστω και λίγα...
Το μέλι πηγή υγείας
Το μέλι είναι πιο παλαιό από την γραπτή ιστορία, που χρονολογείται από το 2100 π.χ. στις γραφές των Σουμερίων και στις σφηνοειδείς γραφές των Βαβυλωνίων, στον κώδικα Hittite, στις ιερές γραφές της Ινδίας και των αρχαίων Αιγυπτίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις ανασκαφές...
Κρυστάλλωση του μελιού
Η ποιοτική κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προκαλεί απολύτως καμία αλλαγή στην διατροφική αξία αλλά και τη βιολογική ουσία του μελιού. Οι παράγοντες που συντελούν στην κρυστάλλωση ...
Το Ελληνικό μέλι προσφέρει υγεία
Στην χώρα μας παράγονται θαυμάσια είδη μελιών που γίνονται ανάρπαστα για τα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά τους, μέλια όπως το θυμαρίσιο, το μέλι πεύκου, ελάτης, βαμβακιού, άνθεων και άλλα.
Αγνό μέλι ή ότι κι ότι
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, έχουν την πελατεία τους, τους κύκλους τους, με φίλους, συγγενείς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται χρόνια. Οι πελάτες αυτοί, γνωρίζουν...
Τα 10 ακριβότερα μέλια του κόσμου
Μαθαίνοντας πως στο Γαλλικό Χρηματιστήριο πριν από μερικά χρόνια(2009), ένα κιλό μέλι πουλήθηκε για 45 χιλιάδες ευρώ, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα να βρω ποιο είναι αυτό το μέλι και τι το κάνει τόσο ακριβό.

Σχόλια