Είσοδος
Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Γενικά

Αλλεργικό σοκ

Παρασκευή 11 Οκτ 2013, 21:10 |


Το κεντρί της σφήκας είναι λείο και δεν μένει στο δέρμα ενώ της μέλισσας είναι σαν αιχμή βέλους και συγκρατείται

Το αλλεργικό σοκ μας αφορά όλους. Τα τελευταία χρόνια με την μόλυνση της φύσης και την επιρροή της στις καθημερινές τροφές, την καθημερινή μας επαφή και χρήση με ρούχα, πιάτα, πλαστικά ποτήρια και νάιλον (βάσει κατασκευής τους στο πετρέλαιο και διάφορες χημικές ουσίες), στα καυσαέρια και άλλα πολλά, έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η γενική υγεία των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα έγινε ευάλωτο σε πολλούς εξωτερικούς ερεθισμούς και αλλεργίες.

Το αλλεργικό σόκ αφορά βέβαια και εμάς τους μελισσοκόμους, που δεχόμαστε πολλά τσιμπήματα στα μελίσσια μας. Δεν γνωρίζουμε πότε και πού θα μας συμβεί το δυσάρεστο αυτό συμβάν, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα, για να μην κινδυνεύσει η ζωή μας αλλά και όσων είναι γύρω μας

Οι περισσότεροι το μαθαίνουν αφού πρώτα τους συμβεί το δυσάρεστο αυτό περιστατικό. Σπάνια κάποιος νέος που θέλει να ασχοληθεί με τα μελίσσια θα επισκεφθεί πρώτα τον αλλεργιολόγο να κάνει εξετάσεις. Όμως, ποτέ και κανένα από τα θεσμικά μας όργανα δεν ενδιαφέρθηκε ούτε σε επίπεδο Συλλόγου αλλά ούτε σε επίπεδο Ομοσπονδίας να προτείνει στην Πολιτεία, για την ασφάλεια των νέων μελισσοκόμων, να θεσπίσει ιατρικές εξετάσεις για την προστασία τους. Δηλαδή, για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου να απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση από Αλλεργιολόγο ιατρό, όπως συμβαίνει με άλλες ομάδες συνανθρώπων μας, οδηγούς, κυνηγούς κλπ. 
Ο πανικός μεγαλώνει την ένταση του αλλεργικού σοκ στον οργανισμό
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία σε τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας. Θεωρείται επείγον περιστατικό, καθώς οδηγεί συχνά σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Όταν αυτό συμβεί, αμέσως και απαραίτητα χρειάζεστε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, προσπαθήστε όμως όσο μπορείτε να μην πανικοβληθείτε, ο πανικός μεγαλώνει την ένταση του αλλεργικού σοκ στον οργανισμό.
Το αλλεργικό σοκ μπορεί να εκδηλωθεί στον καθένα και να εμφανιστεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

Σπυράκια ή φούσκες με υγρό τοπικά γύρω από την πληγή του κεντρίσματος ή ακόμη και σε όλο το σώμα

Κράμπες στο στομάχι και κόμπος που ανεβοκατεβαίνει στο λαιμό

Ναυτία, εμετός ή διάρροια

Δυνατός πονοκέφαλος ή ζάλη ή ίλιγγος

Κοντανάσαιμα ή φούσκωμα

Πρήξιμο του λάρυγγα, του λαιμού ή ακόμη και της γλώσσας

Αιφνίδια μεγάλη ταραχή

Πτώση της αρτηριακής πίεσης, εμφάνιση υπότασης

Σε κάποια άτομα το αλλεργικό σοκ εκδηλώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από το τσίμπημα της μέλισσας, με έντονη φαγούρα στις μασχάλες, στις παλάμες των χεριών, στις πατούσες των ποδιών, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στον πρωκτό και ύστερα σε ολόκληρο το σώμα

Πριν διαπιστωθεί ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα και αναζητήσετε βοήθεια, θα πρέπει να γίνει άμεση ανεύρεση και ταχεία αφαίρεση του κεντριού από το δέρμα.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν αμέσως με το τσίμπημα του εντόμου ή μετά την παρέλευση 30-40 λεπτών και να διαρκέσουν για ώρες. Η ανικανότητα για αναπνοή ή η αναφυλαξία εμφανίζονται αμέσως μετά το τσίμπημα.


Άγρια μοναχική μέλισσα σε εργασία συλλογής γύρης στο φυτό Euphorbia helioscopia - Γαλατσίδα
Υπάρχει μια ένεση που είναι ειδική για τους αλλεργικούς και πρέπει να την έχουν πάντα κοντά τους. Λέγεται EPI-PEN και δίδεται κατόπιν συνταγής από αλλεργιολόγο ή παθολόγο ιατρό. Στο κουτί που περιέχει την ειδική αυτή σύριγγα περιγράφονται λεπτομερώς και οι οδηγίες χρήσεως της. Η έγχυση της αδρεναλίνης στο σώμα από την παραπάνω ένεση ή η λήψη αντιϊσταμινικών χαπιών ή κορτιζόνης δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. Θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.

Οι οικογένειες που πάνε ελεύθερο κάμπινγκ, διακοπές στην εξοχή (ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο), όπως επίσης και οι μελισσοκόμοι, επιβάλλεται να έχουν μαζί τους μια μικρή συλλογή με Αντιαλλεργικά χάπια (αντισταμινικά) όπως Zirtec, Xozal, ένεση κορτιζόνης (Solu-cortef) ή ένεση αδρεναλίνης (Anapen), αντιϊσταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή (Fenistil, Phenergan, Elocon, Celestoderm), βαμβάκι και οινόπνευμα. Βέβαια πρέπει να τα έχει μέσα σε ένα ειδικό πλαστικό τσαντάκι μαζί με παγοκύστες, γιατί από την πολύ ζέστη στο αυτοκίνητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα φάρμακα αλλοιώνονται.

Τις ενέσεις (Anapen) δεν είναι ανάγκη να τις έχουμε σε πάγο αλλά σε σκιερό μέρος. Κυκλοφορούν σε δύο εκδόσεις:
Anapen 150 mcg/0,3ml για άτομα βάρους 15-30 κιλών και
Anapen 300mcg/0,3ml για άτομα βάρους άνω των 30 κιλών.
Τα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικά στα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων, πρέπει να φέρουν μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης.

Τελευταία τροποποίηση: 21/4/2015, 16:00

Διαβάστε ακόμη:

Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος
Γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης (κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα και εγγονή του Θεσσαλού θεού-ποταμού Πηνειού). Μια μέρα που η Κυρήνη κυνηγούσε σε κάποια κοιλάδα του Πηλίου, ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύθηκε, την άρπαξε επάνω στο χρυσό άρμα του και την πήγε...
Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα
Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κριτιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα....
Τι συμβαίνει κατά το τσίμπημα
Όταν σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε σωστά για την άμεση αφαίρεση του κεντριού της μέλισσας.
Γιατί μας τσιμπάνε οι μέλισσες
Οι μέλισσες-φρουροί της κυψέλης έμαθαν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις εντόμων, ζώων και ερπετών που γίνονται μπροστά από την κυψέλη, αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις ανιχνεύοντας τον αέρα για τυχόν μυρωδιές ή φερομόνες που...
Τοπική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας
Μετά το τσίμπημα των μελισσών ή κάποιων άλλων εντόμων (μυρμήγκια, σφήκες κ.α.), παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις από το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Σ΄αυτό το άρθρο περιγράφουμε την τοπική αντίδραση.
Μελισσοθεραπεία
Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα κυψέλης όχι μόνον για θρεπτικούς λόγους αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι από πολύς νωρίς έκαναν χρήση του μελιού για την θεραπεία εξωτερικών πληγών...

Σχόλια